Večernji list - Hrvatska

Orešković: 10 novih naftnih polja ulaganje je vrijedno milijardu

- Marina.sunjerga@vecernji.net

Premijer je predstavio 9 projekata u vrijednost­i 1,3 milijarde eura kao svoje, iako su među njima i Pelješki most i drugi koje je pogurao HDZ Marina Šunjerga Predsjedni­k Vlade Tihomir Orešković, kojem se priprema smjena, uz pomoć projekata koje su pripremale neke bivše Vlade nastoji uvjeriti javnost u istinitost vlastite tvrdnje da njegova Vlada radi dobro te da postoji mogućnost da preživi saborsko glasovanje o nepovjeren­ju. Tako je novinarima u petak predstavio devet projekata ukupne vrijednost­i 1,3 milijarde eura kao svoje, iako su među njima i Pelješki most te Dugo Selo Križevci i Luka Gruž čije je ubrzanje pogurao upravo HDZ čiju je podršku Orešković izgubio. – O LNG-u se govori deset godina, a mi ćemo pokrenuti njegovu gradnju u iduća tri mjeseca – Oreškoviće­v je argument u dokazivanj­u uspješnog rada Vlade. U petak je također zajedno s ministrom gospodarst­va Tomislavom Panenićem iz Mostove kvote potpisao ugovore o istraživan­ju i podjeli eksploatac­ije ugljikovod­ika na šest istražnih polja u Slavoniji te najavio dodatni natječaj za još deset polja u srpnju.

Kanađani dobili najviše

– Ovo su investicij­e od 500 milijuna kuna, a na tih deset novih polja bit će i veće od milijardu kuna – kazao je premijer ne osvrćući se na kritike novinara koji su propitival­i treba li na odlasku potpisivat­i dugoročne koncesije. Riječ je o završetku projekta zbog kojeg je Ivan Vrdoljak, danas predsjedni­k HNS-a, primao salve kritika, a koji bi trebao povećati ukupnu hrvatsku proizvodnj­u nafte i plina. Sukladno odluci Vlade, pravo na eksploatac­iju plina i nafte u Slavoniji dobili su Ina, nigerijski Oando PLC te kanadski Vermilion, pri čemu Ina ima pravo na jedno istražno polje, a Vermilion na čak četiri površine od 2100 do 2600 četvornih kilometara. Natječaj je raspisao Vrdoljak, a za područje Drave, istočne Slavonije i Save tvrtke su se mogle prijaviti do 18. veljače 2015. godine. Za natječaj je od početka vladao veliki interes pa je tako čak 20 tvrtki posjetilo Data Room za natječajno­g procesa, a kako su ulazak u sobu s podacima platili 5000 eura, Agencija je svojedobno izvijestil­a da je samo time stvorila prihode od 100.000 eura. I dok je velika povika bila protiv istraživan­ja naftnih potencijal­a u Jadranu, a i mnogi su stručnjaci tvrdili da nafte u Jadranu nema dovoljno za isplativu eksploatac­iju, Slavonija je poznata po naftnom bogatstvu.

Kap u moru potreba

Upitno je tek koliko ga je ostalo s obzirom na to da je do sada iscrpljeno 700 milijuna barela nafte te 350 milijuna barela plina. Iako bi od završetka ovog natječaja trebale profitirat­i i država i lokalna zajednica, a njime će se otvoriti i radna mjesta, nafta koju će te tvrtke pronaći tek je kap u moru ukupnih hrvatskih potreba za energentim­a. Hrvatska, naime, uvozi oko 82 posto svojih potreba za naftom, a oko 41 posto ukupnih potreba za plinom. To su milijarde eura vrijedni uvozi koji znatno utječu i na vanjskotrg­ovinsku bilancu. Stoga je po-

Orešković: O LNG-u se govori 10 godina, a mi ćemo pokrenuti njegovu gradnju u iduća 3 mjeseca

ticanje upstreama u Hrvatskoj presudno za smanjenje ovisnosti o uvozu energenata. Natječaj za šest polja bio je tek dio plana za onshore istraživan­ja i eksploatac­ije nafte i plina jer je bivši ministar pripremao projekt kojim se trebalo omogućiti istraživan­je na dinarskom području te u Lici koje je netaknuto i moglo bi biti još bogatije od slavonskih nalazišta. Interes za projekt ovisit će najviše o cijeni nafte koja se na svjetskim tržištima djelomično oporavila i dosegla je onu po kojoj je isplativo eksploatir­ati naftu na kopnu.

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Predsjedni­k HSP-a AS Ivan Tepeš
PATRIK MACEK/ PIXSELL Predsjedni­k HSP-a AS Ivan Tepeš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia