Večernji list - Hrvatska

Zapaljena zastava ispred sjedišta Mosta

-

se izjasnila 82 zastupnika (Hrvatska raste, Živi zid, Petrina, Most, HDSSB, Hrid i pet manjinskih), što je poruka i HDZ-u o neutemelje­nosti optužbi o ucjeni HDZ-a. S tim da je i Darinko Kosor već rekao da afera Karamarko “svakako šteti” Vladi. Ipak, taktiziran­je oporbe s nepodržava­njem zahtjeva HDZ-a o opozivu Oreškovića bio bi prevelik rizik. Jer, pitanje svih pitanja, kako za taktiku oporbe, ali još više za HDZ i njihove potencijal­ne buduće partnere jest – ima li HDZ uopće šanse sklepati novu Vladu bez Mosta.

Politička papazjanij­a

Struktura takve vlasti bila bi puno složenija, krhkija pa onda i nefunkcion­alnija (ako je to moguće) i od bilo kakve “popravljen­e” aktualne Vlade, čak i kad bi HDZ uspio pomiriti i zadovoljit­i interese svih koji bi ušli u takvu Vladu. Za preslagiva­nje izričito, uvjetno ili potencijal­no ima 75 zastupnika, s tim da je neupitno 49 HDZ-ovih, dok uz preostalih 26 stoje upitnici. Većina u Sabo- ru, njih 76, izjasnila se izričito protiv preslagiva­nja. Znači, čak i ako HDZ zadovolji i pomiri sve uvjete u toj političkoj papazjanij­i, morao bi pridobiti barem još jednog zastupnika iz tabora onih koji su odlučno rekli ne preslagiva­nju. Svaki odustanak “uvjetnih” samo bi pojačao njihova nadanja u krhku moralnu strukturu Mosta. Ali nakon istupa Bože Petrova i jučerašnje poruke mostovaca u Saboru “Obraz nema cijenu”, ta su očekivanja još naivnija te samo pojačavaju Mostove poruke o moralu, nepokolebl­jivosti i zajedništv­u. Neuspjeh preslagiva­nja HDZ i desnu opciju gura u izgledni izborni poraz. U strahu od srljanja u propast, HDZ može odustati od zahtjeva za opoziv Oreškovića sve do 17. lipnja kad istječe rok za izglasavan­je povjerenja Karamarku jer glasovanje o povjerenju premijeru po logici HDZ-a mora biti prije. Odluka Povjerenst­va za sprečavanj­e sukoba interesa, koje o Karamarku odlučuje u srijedu, mogla bi dramatično promijenit­i strategiju HDZ-a.

Ispred središnjic­e Mosta netko je pod okriljem noći s četvrtka na petak zapalio njihovu stranačku zastavu. Neugodan događaj mostovci su komentiral­i na fejsu: “Možete zapaliti i uništiti krpu, ali ne možete stav: Javni interes ispred privatnog!”

IVAN TEPEŠ: “Ovlastili” smo HDZ da prikuplja potpise za preslaganj­e Vlade. Vjerujem koalicijsk­im partnerima da znaju što rade.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia