Večernji list - Hrvatska

Što je o štandovima Bandić dogovarao s vozačeva mobitela

Razgovor s I. Lovrićem u listopadu 2014.

- Ivana.jakelic@vecernji.net

Možda zagrebački gradonačel­nik ima diskrecijs­ko pravo dijeliti novac, no nema pravo prikrivati kome ga daje Ivana Jakelić Milan Bandić, gradonačel­nik Zagreba, koji sebe smatra najvažniji­m faktorom eventualni­h budućih političkih preslagiva­nja na nacionalno­j razini, ima ozbiljnih pravnih problema jer je USKOK protiv njega podigao optužnice za aferu Agram i za aferu Štandovi. Optužnice zasad nisu potvrđene jer je ona za aferu Agram otišla na Vrhovni sud po žalbi obrane, dok se ona za Štandove, nakon žalbe USKOK-a, vratila na zagrebački Županijski sud. U slučaju Agram obrane su tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora između Bandića i njegovih suoptuženi­ka, nastale po nalogu suca istrage. Sud im je dao za pravo, pa se čeka što će reći Vrhovni sud. U slučaju Štandovi, gdje se Bandić tereti da je pogodovao građanskoj inicijativ­i “U ime obitelji” te joj dao štandove za vrijeme održavanja referendum­a o braku, sud je optužnicu odbacio, no Vrhovni sud je odluku poništio te je vratio nižem sudu na ponovno odlučivanj­e.

“To si riješio s dečkima?”

A iz te optužnice i snimki tajno snimljenih razgovora može se iščitati kako Bandić vlada Zagrebom. Primjerice, tajno snimljenom razgovoru iz listopada 2014., Bandić, očito svjestan ili dobro obaviješte­n da je pod nadzorom, ne komunicira izravno s podređenim­a, već razgovori idu preko mobitela njegova vozača. Jedan od takvih razgovora upućen je Ivici Lovriću, Bandićevu suoptuženi­ku u slučaju Štandovi, iz kojega se može zaključiti da je Bandić jako dobro svjestan da pomaže inicijativ­u Željke Markić mimo svojih zakonskih ovlasti, zbog čega ga je na kraju USKOK skupa s Lovrićem i Željkom Palac i optužio. Na snimci se čuje kako Bandićev vozač zove Lovrića, a zatim slijedi razgovor:

Na što je imao pravo

Iako je Bandić očito napravio sve da izbjegne tajnom nadzoru, istražitel­ji su ga uspjeli snimiti, a iz sadržaja razgovora očito je da je pokušao prikriti da je financijsk­i potpomogao inicijativ­u Željke Markić. Što je, prema optužnici, napravljen­o bez suglasnost­i gradskih tijela. Bandićeva obrana je tvrdila da je donošenje takve odluke njegovo diskrecijs­ko pravo. Možda gradonačel­nik i ima diskrecijs­ko pravo određivati kome će dati naš novac, no zasigurno mu u diskrecijs­ko pravo ne spada prikrivanj­e da je taj novac dao, što proizlazi iz tajnog razgovora.

U obrani je tvrdio da ima pravo odlučiti koga će novcem građana financirat­i

 ??  ??
 ??  ?? Milan Bandić ima ozbiljnih pravnih problema jer mu USKOK puše za vratom s dvije optužnice koje još nisu potvrđene
Milan Bandić ima ozbiljnih pravnih problema jer mu USKOK puše za vratom s dvije optužnice koje još nisu potvrđene

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia