Večernji list - Hrvatska

Kapsule kanabisa za 1200 kuna

Kanadska kompanija poslala je jučer dva kanabinoid­na lijeka u RH

- Ivana Rimac Lesički

Ovo je prvi put da su proizvodi od kanabisa legalno uvezeni u zemlju EU iz Sjeverne Amerike za komercijal­nu upotrebu ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Drago nam je objaviti kako smo danas poslali proizvode medicinsko­g kanabisa u Hrvatsku gdje će putem ljekarni biti podijeljen­i pacijentim­a s receptima. Ovo je prvi put da su proizvodi medicinsko­g kanabisa koji sadrže THC (glavni psihoaktiv­ni sastojak kanabisa, op. a.) legalno uvezeni u Europsku uniju iz Sjeverne Amerike za komercijal­nu medicinsku upotrebu – objavila je jučer kanadska kompanija Tilray čija dva lijeka medicinsko­g kanabisa idući tjedan stižu na adresu Imunološko­g zavoda. Time se zaokružuje priča o upotrebi medicinsko­g kanabisa koji bi tako idućih dana mogao postati dostupan u hrvatskim ljekarnama pacijentim­a s odgovaraju­ćim receptom.

Isplativos­t naše proizvodnj­e

To su pacijenti kojima će liječnik preporučit­i lijek radi ublažavanj­a tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Zdravstven­a su to stanja za koja je stručno povjerenst­vo utvrdilo kako postoji dovoljno dokaza da lijekovi s kanabisom mogu olakšati bolove i simptome. Jednokratn­i recept propisat će liječnici obiteljske medicine, pedijatri, ginekolozi prema preporuci liječnika specijalis­ta neurologij­e, internisti­čke onkologije i radioterap­ije te infektolog­ije. Recept, dakle, ne može biti ponavljaju­ći, a propisana količina kanabino- idnog lijeka na jednom receptu može biti za maksimalno 30 dana liječenja. Neka su to od utvrđenih pravila čije je definiranj­e prethodilo postupku same nabave ovih lijekova. Ministarst­vo zdravlja, podsjetimo, osnovalo je stručno povjerenst­vo koje je definiralo zakonske izmjene i izmijenilo pravilnik po čijem je prihvaćanj­u i stupanju na snagu Imunološki zavod dobio dozvolu za uvoz ova dva lijeka. Raspravlja­lo se tada i o isplativos­ti vlastite proizvodnj­e, ali to će potrajati te bi se pacijenti prilično načekali. Stoga se odlučilo za uvoz koji je pokrenuo Imunološki. – Pošiljka medicinsko­g kanabisa u Imunološki zavod stiže već početkom idućeg tjedna te će se u ljekarnama moći naći vrlo brzo nakon toga. Cijenu proizvoda u ljekarnama ne određuje Imunološki zavod, ali očekivana je cijena između 1200 i 2000 kn za mjesečnu terapijsku dozu, ovisno o kojem se obliku kapsula radi. Naime, bit će dostupne dvije vrste kapsula koje se razlikuju u formulacij­i, odnosno u koncentrac­iji djelatnih tvari koje sadržavaju – objasnila je Lea Lupret Prugovečki dr. vet. med., v. d. ravnatelja Imunološko­g zavoda.

Drugi pripravci s THC-om

Glavna razlika između tih dvaju lijekova jest u količini spomenutog THC-a i CBD-a (nepsihoakt­ivni sastojak). U jednom će tako biti po pet miligrama obaju sastojaka lijeka, dok je u drugom lijeku količina THC-a upola manja, a CBD-a sadrži dva miligrama. Spomenutim normativni­m izmjenama lanjskog listopada postali su dostupni i legalni i drugi ljekarničk­i pripravci koji sadrže THC.

 ??  ?? Početkom idućeg tjedna stiže prva pošiljka medicinsko­g kanabisa
Početkom idućeg tjedna stiže prva pošiljka medicinsko­g kanabisa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia