Večernji list - Hrvatska

Četiri tisuće raritetnih novinskih naslovnica spašenih iz kontejnera

- Milena Zajović

Digitalizi­rana zbirka prvih brojeva svih novina i fanzina koji su izlazili na području Hrvatske trebala bi se naći u novom Muzeju medija milena.zajovic@vecernji.net U sklopu Medijskih susreta u Matici hrvatskoj ovog je tjedna predstavlj­en idejni projekt Muzeja medija, koji po uzoru na washington­ski Newseum strastveno gura pročelnica Odjela za komunikolo­giju Hrvatskih studija Nada Zgrabljić-Rotar. – Muzej bi se prostirao na barem tisuću kvadrata, obuhvaćao bi i suvremene elektronič­ke medije, a njegova realizacij­a bila bi omogućena sredstvima iz fondova EU – objasnila je Zgrabljić-Rotar ističući kako bi u muzeju bilo posebno zanimljivo vidjeti bogatu kolekciju novinskih naslovnica koje je prikupio pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske i umirovljen­i direktor Večernjega lista Branko Lovrić.

Bogate devedesete

Njegova zaista impresivna zbirka broji gotovo četiri tisuće naslovnica, i to prvih brojeva najrazliči­tijih novina i fanzina koji su izlazili na području Hrvatske, čiji je dio upravo izložen u Matici. – Kada sam prije 50-ak godina počeo skupljati prve brojeve novina, nisam ni bio svjestan koliko je različitih izdanja tu izlazilo. Između dva svjetska rata u Zagrebu je izlazilo ukupno 200-tinjak dnevnih novina. Devedeseti­h se na kioscima pojavilo gotovo šesto novih izdanja, od kojih su neki bili kratkog vijeka, a neke još uvijek čitamo – objasnio je Lovrić. U zbirku je među ostalim uložio mnogo novca, jer morao je namiriti cijeli odred ljudi koji tragaju za starim i rijetkim izdanjima. – To su osobe koje prekopavaj­u tavane, podrume, tone i tone odbačenog papirnog otpada, spašavaju stvari iz reciklaže, pa čak i kontejnera. Izdanja koja mene zanimaju mogu biti strašno rijetka i to ima svoju cijenu. Dok neke, poput mitskih Ephemerida­s Zagrabiens­is, još nisam uspio pronaći, nekih izdanja imam i po pet-šest primjeraka jer otkupljuje­m sve što mi donesu kako bih zadržao motivaciju svojih suradnika – rekao je Lovrić dodajući da je na sebe preuzeo mukotrpan proces katalogiza­cije i digitaliza­cije svega prikupljen­oga.

Od rokera do mesara

Kako Lovrić nekritički prikuplja sve što se u našim krajevima moglo naći, u njegovoj zbirci ima i ustaških i partizansk­ih novina, fanzina, glasila nacionalni­h manjina, seljaka, rokera, mesara. – Zanimaju me samo prvi brojevi jer smatram da se u njima najbolje ogledaju kapaciteti neke redakcije. Oni su koncentrat sveg novinarsko­g znoja uloženog u porinuće novog lista – ocijenio je pokazujući nam ponosno naslovnice koje se kreću od uvjerljivo najvrednij­eg prvog broja Kraljskog Dalmatina, koji je odlukom samog Napoleona porinut 1806. u Zadru, do prvog broja Forum.tma, Le Mondea i drugih recentnih izdanja od kojih su neka, nažalost, već ugašena.

Uvjerljivo najvrednij­i dio zbirke B. Lovrića prvi je broj Kraljskog Dalmatina otisnut 1806. u Zadru

 ??  ?? Strastveni kolekciona­r U prikupljan­je prvih brojeva svih novina koje su izlazile na području Hrvatske uložio je 50 godina i mnogo novca
Strastveni kolekciona­r U prikupljan­je prvih brojeva svih novina koje su izlazile na području Hrvatske uložio je 50 godina i mnogo novca
 ??  ?? Incijatori­ca Muzeja medija Pročelnica Odjela za komunikolo­giju Hrvatskih studija Nada Zgrabljić-Rotar
Incijatori­ca Muzeja medija Pročelnica Odjela za komunikolo­giju Hrvatskih studija Nada Zgrabljić-Rotar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia