Večernji list - Hrvatska

Mali španjolski strip Psihonauti pretočen u velik uspjeh animacije

- Milena Zajović

Nakon kratkometr­ažnog “Birdboya” Vázquez i Rivero isporučili su snažan dugi metar “Psihonauti, zaboravlje­na djeca” milena.zajovic@vecernji.net U zaista izvrsnoj selekciji ovogodišnj­eg Animafesta prikazan je španjolski animirani film “Psihonauti, zaboravlje­na djeca” temeljen na malom ali vrlo cijenjenom stripu “Psihonauti” autora Alberta Vázqueza, o skupini tinejdžera životinjsk­ih obličja koji pokušavaju pobjeći s otoka pogođenog ekološkom katastrofo­m.

Prvo kratki metar

U suradnji s iskusnim animatorom Pedrom Riverom Vázquez je svoj strip prvo pretočio u kratki film “Birdboy” koji je 2011. godine osvojio nacionalnu nagradu Goya te prošao predselekc­iju za nagradu Oscar. U njemu je filmska pu- blika prvi put upoznala mišicu Dinky, čije je idilično djetinjstv­o prekinuto katastrofo­m u tvornici u kojoj je radio njen otac, zbog koje je pomrlo pola otoka. Dolazak bizarnog očuha (ili samo transforma­cija njenog nekoć brižnog oca do neprepozna­tljivosti?), moralno potonuće njene majke i atmosfera općeg beznađa malu Dinky čine sve ovisnijom o ljubavi Birdboya, dječaka progonjeno­g smrću vlastitog oca, koji svoj bijeg iz spaljene zemlje traži u drogi. Mješavina dječje nevinih likova i duboke tragedije koja ih pogađa činila je “Birdboya” slojevitim i upečatljiv­im djelom, koje je dobilo i više nego dostojan nastavak u filmu prikazanom na Animafestu. Dugometraž­ni “Psihonauti, zaboravlje­na djeca” mračniji su i potresniji od “Birdboya”, prikazujuć­i nam materijaln­u i moralnu propast odraslih likova o kojima naši dječji junaci i dalje ovise. U pokušaju pobune protiv nepravde u obiteljsko­m i školskom okruženju Dinky s dvoje socijalno neprilagođ­enih prijatelja odlučuje pobjeći s otoka, dok osamljeni Birdboy polako propada, progonjen demonom koji se uselio u njegovu dušu. Apokalipti­čni prizori sirotinje koja na marginama svih margina prebire po smeću da bi preživjela, roditeljsk­a otuđenost od vlastite djece, pohlepna želja za brzim uspjehom i fascinacij­a potrošnom tehnologij­om, duboka ekonomska neizvjesno­st i anksioznos­t prigušena tabletama za smirenje, priglupi školski bullyji koji postaju policajci i područja bezakonja u kojima očajnici pokušavaju kupiti brodiće za spašavanje, pa na drugoj obali pronaći sigurniju, ili bar malo sretniju budućnost, mračna su alegorija naše današnjice, u kontekstu izbjegličk­e krize još mnogo aktualnija nego u vrijeme u kojem je strip “Psihonauti” nastao.

Moguć put k Oscaru

Činjenica da je dobar dio publike nakon zagrebačke premijere “Psihonauta, zaboravlje­ne djece” ostao šutke sjediti u kinu najbolji je dokaz da je dvojac Vázquez i Rivero iznjedrio još jedan izvrstan film. Kako se Animafest ubraja u svjetske festivale A kategorije, eventualna pobjeda u njegovoj konkurenci­ji (koja je iznimno jaka i obuhvaća hitove poput “Anomalise” Charlieja Kaufmana), “Psihonauti­ma” bi značila novu šansu u lovu na Oscar. Für die Landeskran­kenanstalt­en-Betriebsge­sellschaft – KABEG gelangen folgende Stellen zur Besetzung: Für unseren Standort Klinikum Klagenfurt a. W., Abteilung für Anästhesio­logie und allg. Intensivme­dizin Prim. Univ.-Prof. Dr. Rudolf Likar, MSc): (Vorstand Nähere Angaben entnehmen Sie bitte unserer Homepage unter www.kabeg.at. Bitte senden Sie Ihre Bewerbung (Bewerbungs­bögen in der Personalab­teilung der KABEG und als Download auf unserer Homepage erhältlich) bis zum angegebene­n Bewerbungs­ende an die KABEG, Hauptabtei­lung Recht und Personal, Personalsu­che/-auswahl, Feschnigst­raße 11, 9020 Klagenfurt am Wörthersee oder per E-Mail an stellenbew­erbung@kabeg.at – Wir freuen uns auf Ihre Bewerbung!

 ??  ??
 ??  ?? Atmosfera beznađa Crtić o otočiću pogođenom ekološkom i moralnom katastrofo­m snažna je alegorija europske današnjice
Atmosfera beznađa Crtić o otočiću pogođenom ekološkom i moralnom katastrofo­m snažna je alegorija europske današnjice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia