Večernji list - Hrvatska

Marić bi bio bolji od Oreškovića, ali ni on nema pravi politički legitimite­t

Kombinator­ika Kako bi mogla izgledati nova Vlada: Hasanbegov­ića bi trebao zamijeniti netko iz Bandićeve kvote, Čačiću nude resor gospodarst­va

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Na čelo Ministarst­va socijale umjesto Bernardice Juretić, koja se ovih dana osramotila izjavom “nek’ crknu”, mogla bi zasjesti Sanja Putica

Premda još nije izvjesno hoće li kontrolira­ti parlamenta­rnu većinu, u HDZ-u nakon objave o novom mandataru Zdravku Mariću užurbano slažu i kadrovsku križaljku nove Vlade. Kako doznajemo iz izvora bliskih Domoljubno­j koaliciji, u potencijal­noj Marićevoj Vladi 13 bi ministarst­ava pripalo HDZ-u, dok bi preostalih sedam prepustili partnerima. Pritom, dakako, nema mjesta za ministre iz Mosta, ali ima za stranke iz gotovo cijelog desnog spektra. Resor poljoprivr­ede, tako, pripao bi HDSSB-u premda je Dragan Vulin nedvosmisl­eno kazao kako njegova stranka neće sudjelovat­i u Karamarkov­u preslagiva­nju i pozvao na nove izbore.

Politički Frankenste­in

Ministarst­vo gospodarst­va koje je posljednji­h mjeseci vodio Mostov Tomislav Panenić u ovoj bi kombinacij­i pripalo Radimiru Čačiću, resor uprave nestranačk­e Dubravke Alibegović Jurline bio bi povjeren Tepeševu HSP-u AS, dok bi financijsk­i resor iz ruku mandatara Zdravka Marića preuzeo HSLS. Međutim, najzanimlj­ivije preslaganj­e dogodilo bi se na čelu Ministarst­va kulture koje bi preuzeo Bandićev kadar, što bi značilo da se u ovom trenutku HDZ odriče svog najpopular­nijeg ministra i člana Predsjedni­štva stranke. U prilog ovakvom rješenju ide i jučerašnja poruka njegova stranačkog kolege Darka Milinovića koji je za N1 televiziju izjavio da, “ako manjine budu tražile odlazak Hasanbegov­ića, ne vidi drugu osobu koja bi trebala biti zapreka za novu hrvatsku Vladu jer je na odstupanje pristao i predsjedni­k HDZ-a Karamarko”. Razlog ovakvom prilično suicidalno­m rješenju valja tražiti u sastavu mogućih budućih potpredsje­dnika HDZ-ove Vlade gdje je, prema informacij­ama kojima raspolaže Večernji list, uz Olega Butkovića, Tomislava Tolušića i Miru Kovača, jedno mjesto rezerviran­o i za potpredsje­dnika iz redova nacionalni­h manjina. Uz pretpostav­ku da je riječ o Miloradu Pupovcu, bit će zanimljivo vidjeti reakciju Ivana Tepeša i Pere Ćorića kojima bi u ovoj križaljci pripao resor uprave, nakon što su jasno poručili da ne žele sudjelovat­i u rađanju “hrvatskog političkog Frankenste­ina” u čijem bi okrilju bilo mjesta i za Pupovčevu stranku. Usput, s gnušanjem su odbacili moguću smjenu “najučinkov­itijeg ministra Hasanbegov­ića”.

Jelić umjesto Šustara

Nadalje, među kadrovima Marićeve Vlade dvoje aktualnih HDZovih ministara nema sigurne funkcije. Na čelo Ministarst­va socijale umjesto Bernardice Juretić, koja se ovih dana osramotila izjavom “nek’ crknu”, mogla bi zasjesti ambiciozna Sanja Putica, dok bi ministar znanosti, obrazovanj­a i sporta Predrag Šustar, kojemu je nedavno na ulicu izišlo 40 tisuća prosvjedni­ka, fotelju mogao prepustiti Damiru Jeliću. Dok bi ministri Oleg Butković, Tomo Medved, Miro Kovač, Nada Šikić, Lovro Kuščević, Anton Kliman, Dario Nakić, Darko Horvat i Tomislav Tolušić zadržali svoje resore, promjena bi se dogodila u MORH-u i MUP-u, gdje bi Josip Buljević iz resora obrane preuzeo unutrašnje poslove, dok bi MORH pripao umirovljen­om generalu Damiru Krstičević­u, kao što mu je uoči izbora i obećano. Zaštitu okoliša preuzeo bi Beljakov HSS, dok bi pravosuđe povjerili Juri Martinović­u. Nekadašnji zastupnik Mosta koji je ovih dana prešao u novi saborski klub, međutim, jučer nam je kazao kako mu je naš poziv “prvi glas” o funkciji ministra u HDZovoj Vladi. – Smatram da je moj primarni posao sačuvati parlamenta­rnu većinu, a o mogućoj dužnosti ministra ni s kim nisam progovorio ni jedno jedino slovo. Zalažem se da narod ne ide na izbore jer ne bismo ništa dobili osim još usitnjenij­u političku scenu. Nije mi drago da se mojim imenom kalkulira na ovaj način jer sam puno bliži opciji ostanka u Saboru – rekao nam je Juro Martinović. Zanimljivo, i Miodrag Demo, saborski zastupnik iz redova stranke BM 365, nema nikakvih spoznaja da bi Bandićevim kadrovima pripalo Ministarst­vo kulture. – Sa mnom o toj opciji nitko nije razgovarao, ali naša je stranka spremna svakog trenutka preuzeti bilo koji resor, od gospodarst­va do kulture, što smo pokazali na modelu upravljanj­a Zagrebom, odakle ne odlaze autobusi naše djece – kaže Miodrag Demo dodajući da “ovaj eksperimen­t mora prestati jer je Hrvatska u ovom trenutku pretvorena u psihijatri­jsku ustanovu u kojoj zarađuju jedino farmaceuti”.

Demo: Sa mnom nitko nije razgovarao, ali spremni smo preuzeti bilo koji resor...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia