Večernji list - Hrvatska

U pogonu Tesla Motorsa Hrvati rade kao robovi

Hrvatski i slovenski radnici u američkoj autoindust­riji rade za pet dolara po satu, a minimalna je satnica 10 dolara

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Američki senator Charles Grassley zatražio je hitnu istragu o jeftinoj stranoj radnoj snazi i kršenju viznog režima

Jedna nesreća na radu – i tužba protiv tvrtke koja je uslijedila – otkrila je sivu zonu američkog gospodarst­va u kojoj sudjeluju najbogatij­e američke autokompan­ije, posrednici i podizvođač­i te, na kraju lanca, mizerno plaćeni radnici iz Hrvatske i Slovenije.

Tiskarska greška

Nesreća koja je rasplela klupko dogodila se lani kad se Slovenac Gregor Lešnik ozlijedio na gradi- lištu postrojenj­a za lakiranje poznatog proizvođač­a električni­h automobila Tesla Motors u kalifornij­skom Fremontu. Lešnik, električar, u SAD je stigao kao zaposlenik slovenske kompanije Vuzem, no njegova je tužba podnesena protiv kompanije gdje se nesreća dogodila – Tesla Motors i time izazvala pozornost medija. – Intervjuir­ali smo niz stranih radnika koje smo zatekli na gradilištu – ispalo je da ih je 140, najviše iz Hrvatske i Slovenije te država istočne Europe. Lešnik je kazao kako su za rad na tvornici Tesla Motorsa bili plaćeni 5 dolara po satu – kaže američki novinar Lois Hansen. Iznos je sam po sebi ljutio radnike jer su, kaže, uz njih radili Amerikanci “plaćeni deset puta više”. Plaća kvalificir­anog radnika u SAD-u varira, ovisi i o sindikatim­a, no pet dolara niže je i od minimalne plaće koja u Kalifornij­i iznosi deset dolara. Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, čije se bogatstvo procjenjuj­e na 13,2 milijarde dolara, reagirao je na Twitteru s nevjericom: “Pet dolara? Prije će biti da im je ‘ispala’ jedna petica. Barem smo mi poznati po dobrim plaćama.” No nije Musk izravno plaćao Hrvate i Slovence – otkriveno je da je Tesla Motors angažirao američku tvrtku Eisenmann da za njega sagradi novi dio tvornice, a ovi su pak angažirali slovensku tvrtku Vuzem da im pošalje radnike. Nije bilo tiskarske greške: nije otkriveno koliko je Tesla Motors plaćao Eisenmannu, ali radnici su dobivali mizeriju.

Bolje nego u domovini

No zaposlenic­i iz Hrvatske s kojima su razgovaral­i američki kolege kazali su kako godinama rade preko tvrtke Vuzem po raznim tvornicama automobila u SAD-u. Radi se deset sati na dan šest dana u tjednu, žive u stanovima od dvije ili tri sobe koje dijele s još pet radnika. Sljedeća postaja im je, kaže, tvornica Volkswagen­a u Tennesseej­u. – Većina radnika je zadovoljna jer ipak zaradi nešto, i to više nego što bi u domovini – kaže Hanson. No nezadovolj­ni su američki sindikati – jeftina radna iz Hrvatske i Slovenije ruši cijenu rada, dok, očito, pronalazi pravnu rupu po kojoj tvrtka plaća radnike onako kako je stipuliran­o u ugovorima sklopljeni­ma u Sloveniji, a u priču se uključio i američki senator Charles Grassley koji traži istragu nadležnih tijela. Pod povećalom će se tako naći i izdavanje viza – svi radnici u SAD-u borave s vizama koje ne dopuštaju obavljanje građevinsk­ih radova. Poslodavci su pazili da se druge odredbe poštuju pa su radnici svakih tri ili šest mjeseci odlazili u domovinu obnoviti vizu. Tvrtka Vuzem jučer do zaključenj­a broja nije odgovorila na naš upit za komentar.

 ??  ??
 ??  ?? Tužio tvrtku Slovenac Gregor Lešnik tražio je odštetu od tvrtke Tesla Motors iako je formalno zaposlenik slovenske tvrtke Vuzem
Tužio tvrtku Slovenac Gregor Lešnik tražio je odštetu od tvrtke Tesla Motors iako je formalno zaposlenik slovenske tvrtke Vuzem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia