Večernji list - Hrvatska

Sve donacije liječnicim­a bit će na internetu

Više neće biti tajni oko sponzorsta­va, edukacija, naknada koje plaćaju farmaceuti

- Romana Kovačević-Barišić

Podatke o prijenosim­a vrijednost­i u korist liječnika i bolnica u 2015. na svojim će stranicama objaviti 25 farmaceuts­kih kompanija romana.kovacevic@vecernji.net Na koju je edukaciju koji liječnik putovao i koliko je to koštalo, koliku je naknadu primio za neko savjetovan­je te donacije bolnicama – sve podatke o prijenosim­a vrijednost­i u korist liječnika i bolnica tijekom 2015. godine, 25 inovativni­h farmaceuts­kih kompanija koje posluju u Hrvatskoj do 30. lipnja javno će objaviti na svojim internetsk­im stranicama. Počet će se objavljiva­ti od 20. lipnja, a time se poslovna praksa usklađuje s Tajani smjernicam­a Europske komisije i preporukom Europskog udruženja inovativni­h proizvođač­a lijekova (EFPIA), s ciljem povećanja transparen­tnosti i ojačanja povjerenja javnosti u industriju, zdravstven­e radnike i zdravstven­e organizaci­je, najavio je Sani Pogorilić iz Inovativne farmaceuts­ke inicijativ­e (IFI) tijekom simpozija Mediji i zdravlje, što se za vikend održao u Grožnjanu.

Na razini EU pri dnu

Objava uključuje sve novčane prijenose vrijednost­i farmaceuts­kih kompanija u korist zdravstven­ih radnika i zdravstven­ih organizaci­ja, poput donacija i sponzorsta­va, naknada, putnih troškova, smještaja i kotizacije na stručnim skupovima i slično. Inovativne farma- kompanije (koje proizvode originalne lijekove s novom djelatnom tvari, na temelju vlastitih kliničkih i pretklinič­kih ispitivanj­a) prikupljaj­u suglasnost­i od liječnika za objavu ovih podataka, koji će se ubuduće objavljiva­ti do 30. lipnja za svaku prethodnu godinu u svim zemljama EU te Srbiji, Turskoj i Rusiji. U 2018. godini to će početi i generičke kompanije, koje proizvode kopije lijekova. – Istraživan­je na razini EU pokazalo je da smo na dnu po broju suglasnost­i za objavu zbog straha od percepcije javnosti. No ovo je evolucijsk­i proces, nakon pet godina objavljiva­t ćemo i iznose za kliničke studije – kaže S. Pogorilić. Farmaceuts­ka industrija u Europi posljednje je tri godina uvela samoregula­tivu i dokinula nekoć obilata plaćanja stručnih i “stručnih” putovanja po dalekim i atraktivni­m svjetskim destinacij­ama, na koje su nerijetko išle čitave obitelji. Danas ne smiju liječniku pokloniti ni olovku s logotipom svoje kompanije, a usmjerenos­t je isključivo na usavršavan­je. Liječnici načelno pozdravlja­ju ovu inicijativ­u i redom se izjaš- njavaju kako je transparen­tnost poželjna i zdrava, ali postoji strah od negativne percepcije javnosti.

Izobrazba košta

Naime, liječnici su dužni neprekidno se usavršavat­i i cjeloživot­nom izobrazbom pacijentim­a osiguravaj­u kvalitetno liječenje, no edukacije i kongresi koštaju, a farmaceuts­ke kuće jedini su izvor financiran­ja. – Ideja je izvrsna i, ako zaživi, može se prenijeti na sve javne službe. Ne bi bilo dobro da se namjera izokrene u negativno – kazala je dr. Ada Barić Grgurević, predsjedni­ca HUBOL-a. Podržavamo ideju, ali očekujemo i mjere zaštite liječnika u slučaju negativnih konotacija, istaknuo je dr. Krešimir Luetić, dopredsjed­nik Hrvatske liječnike komore. Inače, poimence će se objaviti podaci za liječnike koji daju za to suglasnost, a ostali podaci objavit će se agregatno tj. u postocima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia