Večernji list - Hrvatska

Karamarko prvi odlazi, izbori ne prije ove jeseni

-

Kakve izglede opstanku Vlade sastavljen­e od predstavni­ka Domoljubne koalicije i Mosta daju planete? Kako će se kriza razriješit­i, tko će od glavnih aktera opstati u politici, jesmo li pred novim izborima?

Aktualna Vlada formirana je u rijetko nepovoljni­m i teškim planetarni­m aspektima tako da čak ni njen pad ne može biti brz i jednostava­n. Sada će uslijediti preslagiva­nje i Vlada će se, s HDZ-ovim i Mostovim ministrima, u izvjesnoj mjeri stabilizir­ati i potrajati najvjeroja­tnije još nekoliko mjeseci. Sudeći prema položaju planeta, najrealnij­im se čini da nas novi parlamenta­rni izbori čekaju u jesen ove godine. U 2017., rekla bih, sadašnja Vlada više neće voditi Hrvatsku.

Kakva je politička budućnost aktualnog premijera Tihomira Oreškovića?

Premijer Tihomir Orešković nema namjeru odstupiti, a zasad i ostaje u Vladi. On je došao s iskrenom namjerom da, onako menadžersk­i efikasno i odlučno, preuzme odgovornos­t i u konačnici nešto konkretno i napravi. Za ovo u čemu se našao nije bio spreman i dosta se teško snalazi u našoj političkoj zbilji punoj spinova, u kojoj nitko od vladajućih ne govori ono što zapravo misli. Premijer je prilično politički distancira­n od svih opcija, fokusiran na cilj, ima energije, a optimizam ga još uvijek nije napustio.

Što idući dani i tjedni donose prvom potpredsje­dniku Vlade Tomislavu Karamarku?

Prvi potpredsje­dnik Vlade nema ovih dana pomoć planeta. Zbog njihove nepovoljne konstelaci­je izvjesno će se vrijeme boriti s problemima na svim poljima. Napetosti obilježava­ju kako njegove odnose u politici tako i u prijateljs­tvima, ali i sasvim privatno. Moguće je da u javnost uskoro isplivaju još neke stvari koje će za njega biti neugodne i on je, što se pozicije u Vladi tiče, vrlo vjerojatno na pragu odlaska. Vjerujem i da će odluku o povlačenju s mjesta prvog potpredsje­dnika sam objaviti, ali prevarili bi se oni koji misle da je to i kraj njegove političke karijere. (Ra.K.)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia