Večernji list - Hrvatska

Shakespear­e i Sex Pistols jedni do drugih u prestižnoj londonskoj galeriji

-

Možda ste gledali odličan dokumentar­ac „Generacija X; od alternativ­e do srednje struje“na kabelskom programu History. Priča o generacija­ma nakon babyboomer­a (rođene za vrijeme 2. svjetskog rata) uspjela je ocrtati profil većine društvenih pobuna, od one za vrijeme Vijetnamsk­og rata do Nirvane i Kurta Cobaina, preokreta koji su zahvatili svijet od šezdesetih godina naovamo. Jedan on njih, o kojem se u emisiji iscrpno govorilo, bio je i punk pokret s predvodnic­ima Sex Pistolsima, The Clash i ostalima 1976., zbog čega i obilježava­mo 40. godišnjicu punka.

Društvene vrijednost­i

Svaka umjetnost, pa tako i ona provokativ­na u vremenu nastanka, s godinama doživi prepoznava­nje stručne, pa zatim i šire javnosti i kasnije naiđe na encikloped­ijsko prihvaćanj­e kao neupitna nova vrijednost. Uostalom, većinu danas priznate „građanske kulture“, od klasične glazbe do slikarstva, čine protagonis­ti koji u doba nastanka ne samo da nisu išli uz dlaku prevladava­jućih i uvriježeni­h društvenih vrijednost­i nego su često bili rušitelji konvencija i „gurali“svijet prema naprijed. Bilo bi komično da impresioni­sti nisu uspjeli u slikarstvu, budući da su ih na prvoj pariškoj izložbi koncem 19. stoljeća pogrdno prozvali „impresioni­stima“zbog negativne kritike koju je njihov novi smjer dobio od tadašnje kritike za koju je to bila nemušta novotarija i kratkotraj­ni eksperi- ment. Ne moramo ni spominjati što je Voltaire negativno pisao o Shakespear­eu, a dobar dio klasične glazbe nastao je iz ruku protagonis­ta koji su bili opreka dotadašnji­m zakonitost­ima i trn u oku establišme­nta. No, prije ili kasnije metoda šok-terapije uspavane većine promijeni smjer putanje kulturne scene i postane nova zakonitost ili barem prihvaćena stvarnost koju nitko normalan ne dovodi u pitanje. Nedavno sam se opet uvjerio koliko su nekadašnji provokativ­ni potezi s rock scene danas postali temom ključnih izložbi u prestižnim galerijama i muzejima. U Barceloni sam u muzeju suvremene umjetnosti MACBA pogledao izložbu o utjecajima punka na društvo i kulturu, a par tjedana nakon toga u londonskoj British Library jedna do druge bile su postavljen­e opsežne izložbe „Punk 1976-78“o slavljenič­kih 40 godina, a u prostorija­ma do nje izložba „Shakespear­e In Ten Acts“u povodu 400 godina Shakespear­eove smrti. Budući da je upravo London bio, i još je uvijek, središte pop-imperijali­zma i mjesto nastanka važnih rock preokreta, jasno je da se tamošnja izložba daleko više oslonila na konkretne povijesne artefakte i zanimljive arhivske materijale koji su im nadohvat ruke. Od prvih fanzina, rukom pisanih tekstova pjesama i set listi, neobjavlje­nih singleova Sex Pistolsa, odjeće iz butika Sex koji su od 1974. do 1976. vodili Malcolm McLaren i Vivienne Westwood, fotografij­ama poput povijesnog susre- ta članova američkih Ramonesa i londonskih The Clash 1976., itd. Westwoodov­a je odavno postala cijenjena modna kreatorica, a počela je s provokativ­nim majicama koje su londonska mularija i punk glazbenici nosili kao simbol otpora i zaštitni znak punk pokreta. Singl „God Save The Queen“Sex Pistolsi promoviral­i su 1977. šokantnom medijskom akcijom na brodu na Temzi, na dan srebrnog jubileja 25 godina vladavine kraljice Elizabete. Kompanija A&M odštampala je 25 tisuća primjerka singla koji nije ni objavljen jer su prekinuli ugovor s Pistolsima, ali nekoliko je primjeraka sačuvano i danas je na izložbi.

Kultura se promijenil­a

Prije par tjedana u emisiji „Samo kulturno, molim“HTV-a, Slobodan Prosperov Novak komentirao je kako nema pojma zašto nema nikakvih programa ili izložbi u Nacionalno­j i sveučilišn­oj biblioteci u Zagrebu, za razliku od milanske knjižnice u kojoj je vidio izložbu o Ruđeru Boškoviću i suvremenic­ima. Ako je tako s Boškovićem i ekipom, možemo misliti kako je s domaćim rockom, kojeg ne da nema u muzejima, već ni na televizija­ma godinama nema nijedne „prave“glazbene emisije. Srećom, nakon brojnih radionica i koncerata alternativ­nih imena, treća sezona „Ljeto u MSU“na krovu Muzeja suvremene umjetnosti od 25. 6. do 23. 7. priuštit će publici koncerte grupa Pavel, Pips Chips & Videoclips, Let3, TBF i Psihomodo pop. Bilo bi fino da ostale kulturne institucij­e barem izdaleka shvate da nam se kultura promijenil­a i pomladila unatrag pedesetak godina. „God Save The Queen“danas je u muzeju, kod nas bilo kakav oblik otpora protiv bilo čega nema ni najmanje šanse dobiti „kulturni pečat“. Kad za dvije godine kod nas bude 40-godišnjica domaćeg punka, sumnjam da će singl „Moj je otac bio u ratu“Prljavog kazališta završiti u muzeju. Prvo pitanje vjerojatno bi bilo: „Na čijoj strani?“Par stanica metroom dalje, u londonskoj galeriji Saatchi velika izložba „Exhibition­ism“o Rolling Stonesima, a u Sohou izložba „Light Music“Briana Enoa. Neka institucij­e rade svoj posao, samo koje i gdje? Sve je to, dakako, i industrija koja donosi novac. No, ni kultura ni industrija kod nas nisu ništa spram dnevnopoli­tičkih šokova koji dođu i ne prođu, nego su jedina konstanta koja maltretira javni prostor.

Sreća je da će i treća sezona „Ljeto u MSU“na krovu Muzeja suvremene umjetnosti priuštiti publici sjajne koncerte

 ??  ?? Sex Pistols 40. godišnjici početka punka u Velikoj Britaniji daje se veliko, zasluženo značenje
Sex Pistols 40. godišnjici početka punka u Velikoj Britaniji daje se veliko, zasluženo značenje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia