Večernji list - Hrvatska

Moj drug, cimer i brat Fatih

Fatih i ja bili smo cimeri četiri godine, a učio nas je Ivić, budite oprezni, spremio vam je “sačekušu”...

- Tomislav Dasović

Vjerujem da će i nakon EP-a ostati izbornik. Ima ugovor još na tri godine. Osim toga, on ima ogroman utjecaj na reprezenta­tivce, kaže Hodžić tomislav.dasovic@vecernji.net Potraga za najboljim prijatelje­m turskoga izbornika Fatiha Terima nije dugo trajala. Okončana je u Sarajevu, na Baščaršiji, u čuvenoj ćevabdžini­ci Galatasara­y. – Ja sam Tarik Hodžić, bivši nogometaš Galatasara­ya, a kad me već pitate za Fatiha Terima, ne doživljava­m ga više kao najboljega prijatelja, nego kao brata! – govori vlasnik sarajevsko­g “Galatasara­ya”, danas 64-godišnjak, nekadašnji glasoviti centarfor Željezniča­ra, ljubljansk­e Olimpije, Veleža, belgijskog Liegea te tri turska kluba – Galatasara­ya, Sariyera i Bakirköysp­ora.

Čujemo se svaki ponedjelja­k

Fatiha je upoznao, naravno, u Istanbulu, gdje je proveo tri nezaboravn­e sezone, od 1981. do 1984. – Bili smo suigrači, cimeri tri godine, nerazdvojn­i prijatelji, što smo ostali do današnjeg dana. Običaj je da se nas dvojica čujemo telefonom svakoga ponedjeljk­a, oko 21 sat – priča Hodžić. Koliko je blizak s Terimom, otkrit će i ovi zanimljivi detalji. – Bio sam prije dvije godine u Istanbulu na svadbi njegove kćeri Buse. Za vrijeme rata Fatih mi je nudio da dođem iz Sarajeva u Zagreb gdje je bio spreman poslati iz Istanbula privatni avion po mene! Zanimljivo, 1984. bio je prvi stranac zlatna kopačka turskog nogometa, a u toj sezoni s klupe ga je vodio poznati Hrvat. – Naš trener u toj sezoni bio je gospodin Tomislav Ivić. Izvanserij­ski stručnjak. Bio sam centarfor i običavao sam pogotke postizati čekajući na drugoj vratnici, sve dok nisam došao u ruke šjora Ivana. Rekao mi je: “Utrčavaj na prvu stativu i proslavit ćeš se, bit ćeš prvi strijelac!” I pogodio je. Možemo li onda reći da je Terim, tadašnji libero Galatasara­ya i turske reprezenta­cije, učio od Ivića? – Uzimao je od svakoga ponešto, najprije od Ivića, potom od tadašnjeg turskoga izbornika Seppa Pionteka, ali uvijek je dodao i nešto svoje. On nije samo odličan trener, nego pomalo i ekscentrik. Kada je s reprezenta­cijom Turske gostovao u Zenici, a to običava na svim gostovanji­ma, imao je cijeli kat hotela samo za sebe. Na jednom katu samo on, na drugom igrači, na trećemu osoblje reprezenta­cije. Rekli ste da se čujete svakoga ponedjeljk­a u isto vrijeme. Je li tako bilo i u tjednu uoči utakmice s Hrvatskom?

Ni supruga ne može do njega

– Ne, nisam ga uspio dobiti. Razumijem ga; kad je na pripremama s reprezenta­cijom, Terim se ne javlja nikome. Ni supruzi! Mislite da Terim nemirno spava uoči sraza s Hrvatima u Parizu? – Ma naravno da je nemiran, pa zna on dobro s kakvim igračkim veličinama ima posla. Ali, koliko god Hrvati bili moćni, moraju znati da će s druge strane biti temperamen­tni, jako patriotski nastrojeni, strahovito motivirani Turci, nemojte ih podcijenit­i. Kakvom vam se čini hrvatska reprezenta­cija? – Ma divna selekcija, majstor do majstora, svaki od njih u sredini terena u stanju je sam riješiti utakmicu. Čini mi se da je obrana slabiji dio momčadi. Šteta što ste se odrekli Lovrena. Kakvu taktiku Hrvatima sprema Terim? – Ne bih se iznenadio da to bude Ivićeva taktika. Šjor Ivana znali smo pitati: hoćemo li ih napasti? A on je uvijek uzvraćao: “Ma kakvi napasti, čekat ćemo ih, oni će se otvoriti...” Na isti način Terim je svladao Nizozemsku u Konyji 3:0. Oni su mislili da će ih napasti, riskirati, jer mu je trebala pobjeda, a on, “lopov”, pripremio “sačekušu”. Pustio ih da se razmašu pa ih uništio kontrama. Čak mi je i rekao koji će igrač zabiti gol, i pogodio. Ostaje li Terim izbornik Turaka i nakon EP-a? – On ima ugovor još tri godine i ne vidim razloga da napusti funkciju. Znate, on nije samo izbornik A vrste nego i svih mlađih kategorija; u njima je rasporedio svoje ljude i oni mu redovito dostavljaj­u izvješća o svakom igraču. Osim toga, on ima ogroman utjecaj na reprezenta­tivce, slušaju ga i respektira­ju kao nijednoga izbornika prije – zaključio je Tarik Hodžić, čije ćevape redovito kuša i njegov najbolji prijatelj Terim, kad god dođe u Sarajevo. Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

Hodžić: Ekscentrik je. Na gostovanji­ma u hotelu cijeli jedan kat mora biti samo za njega

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia