Večernji list - Hrvatska

Mi smo u gimnaziji uz latinicu učili i glagoljicu, ćirilicu i goticu

Promijenil­i su nam četiri strana jezika, kaže bivši gimnazijal­ac

- Irena Kustura

Marijan Rihtarić: Za razliku od današnjih maturanata, malo smo izlazili. Bavili smo se sportom i pjevali u zboru

U vrijeme NDH promijenio se i pravopis pa više nije bilo bijelo nego bielo, bicikl je postao međunožno guralo, a djeca su se i tada tome rugala irena.kustura@vecernji.net Ispiti na državnoj maturi su nam teški, traže od nas previše detalja pa i stvari koje nismo radili u gradivu, previše je pisaca, moramo puno toga pročitati, žale se ovih dana maturanti kojima su 6. lipnja počeli testovi iz državne mature, a završit će 27. lipnja. No državna matura, a ni školovanje nikada nije bilo lako i uvijek se trebalo potruditi za dobru ocjenu. Potvrđuje nam to i umirovljen­ik Marijan Rihtarić koji je više razrede gimnazije pohađao u vrijeme Drugog svjetskog rata. – Vidite ovu sliku, to smo na četrdeseto­j godišnjici mature u svibnju 1986., tu smo još uvijek ispred naše gimnazije, nekada najljepše gimnazije u Zagrebu. Samo nekoliko dana nakon toga Peta gimnazija je iseljena iz tog prostora i prebačena u sjeverni dio zgrade, a u njezin prostor uselio se Muzej Mimara. Najljepšu gimnaziju su uništili – s dozom gorčine, sjetno kaže 88-godišnji Marijan Rihtarić, koji je davne 1946. godine maturirao u Petoj, tada realnoj, muškoj gimnaziji. – Težak je bio život i školovanje moje generacije. Rođeni smo u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, živjeli smo u Kraljevini Jugoslavij­i, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, socijalist­ičkoj Jugoslavij­i i dočekali Hrvatsku – kaže Rihtarić objašnjava­jući da je osnovna škola tada trajala četiri godine, a gimnazija osam.

Ruski nakon oslobođenj­a

Nakon četiri godine gimnazije oni koji su željeli završiti školovanje polagali su malu maturu. – Sa mnom u razred išao je i Bernard Vukas, on je položio malu maturu i posvetio se nogometu. U prvom razredu gimnazije dobili smo prvi strani jezik – francuski, a u trećem drugi – njemački. Međutim, kad je nastala NDH, prvi jezik postao je njemački, francuski su izbacili, a uveli talijanski. Promijenil­i su i pravopis pa smo umjesto ijekavice učili iekavicu, Više nije bilo bijelo, nego bielo, nije bilo radio, nego krugoval, film je postao slikopis, a bicikl međunožno guralo – kroz smijeh se prisjeća dodajući da su se i tada kao djeca tome rugali. No promjenama nije bio kraj jer su nakon oslobođenj­a Zagreba kao strani jezik dobili ruski. Učili su ga jednu godinu, ali su ga polagali na maturi. – Nije bio problem, znali smo ćirilicu jer smo je učili u školi, a uz nju i latinicu učili smo goticu i glagoljicu. Na maturi smo polagali hrvatski jezik, a na popisu su bila 52 književnik­a plus gramatiku, strani jezik, matematiku, povijest i geografiju. U dva razreda bilo nas je ukupno osamdeseta­k maturanata i zajedno smo u gimnastičk­oj dvorani polagali maturu. Dobili smo pitanja, sjedili smo u šest redova i svaki red je imao drugačije zadatke. Iz hrvatskog smo dobili jedan ulomak književnog djela, morali smo znati tko je autor, koje je djelo i sve o autoru . Osim toga, polagali smo i gramatiku i nije bilo lako. Ipak, maturirao sam s vrlo dobrim – kaže Rihtarić.

Više reda i poštovanja

Za razliku od današnjih srednjoško­laca za vrijeme gimnazijsk­ih dana malo su izlazili. – Bavili smo se sportom, pjevali u zborovima. Rijetko se išlo na ples, a s djevojkama se nismo družili. U istoj zgradi gdje je bila naša gimnazija, samo na sjevernoj strani, bila je Treća ženska gimnazija. Poznavali smo se, ali ne i družili. I moja je supruga iz Treće gimnazije. Ali upoznali smo se kasnije, nakon rata na radnoj akciji Studentski grad – kaže Marijan Rihtarić prebirući po fotografij­ama i sjećanjima. U to vrijeme u Zagrebu je, kaže, bilo pet realnih muških gimnazija, dvije muške klasične te tri ženske realne. Zadnje zagrebačko naselje na zapadu bila je Ljubljanic­a, dalje su se nizala polja i sela gdje je danas Špansko, Malešnica... Nakon gimnazije upisao je studij engleskog i njemačkog u Zagrebu, a cijeli je život radio u trgovini. Iz njegova razreda danas ih je šestero živih. – Njih petorica i ja. Napišite obvezno njihova imena. To su Zvonko Jančiković, glasoviti arhitekt Dominik Kunkera, Mladen Vidović te dvojica koji žive u Americi, psihijatar Zorislav Greblo i Krsto Prelec. Iz mog razreda nitko nije upisao pravo. Previše smo se nepravdi nagledali – kaže i dodaje da je nekada u školama bilo više reda i poštovanja prema profesorim­a.

 ??  ?? M. Rihtarić: Iz razreda nas je šestero živih. Zvonko Jančiković, Dominik Kunkera, Mladen Vidović, dvojica koja žive u Americi, Zorislav Greblo, Krsto Prelec i ja
M. Rihtarić: Iz razreda nas je šestero živih. Zvonko Jančiković, Dominik Kunkera, Mladen Vidović, dvojica koja žive u Americi, Zorislav Greblo, Krsto Prelec i ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia