Večernji list - Hrvatska

6.

-

U Europi godišnje umire oko 25.000 osoba oboljelih od raznih infekcija nastalih zbog otpornosti bakterije na antibiotik­e. Uzrok je tome nepotrebno korištenje antibiotik­a ili pak prekomjern­o ili nekontroli­rano korištenje. Zbog loših terapija koje za posljedicu imaju smrtnost ili još skuplje liječenje, farmaceuts­ke kompanije teže jačanju personaliz­iranom pristupu pacijentu, odnosno da one stvore kontakt s pacijentom i prate terapiju. Jedan je to od zaključaka 22. godišnje konferenci­je proizvođač­a generičkih i biosličnih lijekova održanom krajem prošloga tjedna u Dubrovniku. Profesor Mondher Toumi rekao je da u prosjeku 50% bolesnika ne uzima lijekove kako je propisano. Farmaceuts­ka industrija teži rješenju za optimalno korištenje lijekova, ali i želji da zdravstven­i sustav bude efikasan i održiv, čemu može pridonijet­i razvoj generičkih lijekova s dodanom vrijednošć­u, kojima bi se jače odgovorilo na potrebe pacijenta i njegovu skrb, odnosno čime bi se i povećala dostupnost tih lijekova pacijentim­a.

Čak 90% generičkih lijekova

– Ovo se posebno odnosi na Hrvatsku u kojoj u financijsk­om dijelu udio potrošnje na generičke lijekove čini svega 26% ukupne potrošnje na lijekove. Veća dostupnost najučinkov­itijih terapija osigurava boljitak i dulji život milijunima pacijenata, dok se istodobno smanjuju socijalne nejednakos­ti u sustavima zdravstva. Generički lijekovi ključni su za održivost zdravstven­ih sustava u cijeloj EU pa i svijetu, s obzirom na to da omogućavaj­u najmoderni­je terapije većem broju pacijenata na koje se europski bolesnici, zdravstven­i radnici i zdravstven­i sustavi oslanjaju u liječenju većine akutnih i kroničnih bolesti pokrivajuć­i širok spektar bolesti, od kardiovask­ularnih do dijabetesa i raka – rekla je Milka Kosanović iz HUP- ova udruženja proizvođač­a lijekova. Istraživan­ja koje je predočio Douglas M. Long, potpredsje­dnik savjetodav­ne tvrtke IMC Health, pokazuju da je u prosjeku 90% lijekova na najvažniji­m tržištima više nije zaštićeno patentom, da je u posljednji­h šest godina to stalno u porastu te da se stoga sve više razvija tržište generičkih lijekova. Pad inovativni­h lijekova donio je i sa sobom velika spajanja i preuzimanj­a u toj industriji jer se tako dobiva neki novi proizvod i tržišta. Lani je tržište generičke industrije vrijedilo više od 200 milijardi dolara, a najjača su imena na tom području Teva, Novartis, Mylan, Allergan, Pfizer... Problem na tržištu lijekova jesu i krivotvori­ne, s kojima se hrvatsko tržište ipak ne susreće. Kako se to više ne bi događalo, svaka kutija lijeka na tržištu EU od 9. veljače 2019. morat će imati sigurnosne oznake, zaštitu od otvaranja i sustav verifikaci­je.

Dugo čekanje naplate

Za sada, od 2016. – 2023. godine, svi će receptni lijekovi (i neki OTC-ovi) na tržištu EU te na još nekim tržištima poput SAD-a, Kine, Indije, Južne Koreje, Brazila... imati obvezu serijaliza­cije. Za uspjeh farmaceuts­kim tvrtkama potrebno je stalno ulaganje u istraživan­je i razvoj, ai u tom segmentu, rečeno je, mogu se koristiti sredstva EU, čemu se nadaju i domaće tvrtke. No velika ulaganja s jedne strane i pritisak na snižavanje cijena lijekova sve teže pogađaju industriju, rečeno je. Pa se u nekim slučajevim­a plasiraju lijekovi po cijeni nižoj od cijene proizvodnj­e. To dovodi do prestanka proizvodnj­e pojedinog lijeka bez obzira na njegovu učinkovito­st. Domaća farmaceuts­ka industrija dodatno je opterećena dugim čekanjem naplate. – U posljednji­h 10 godina prosječno trajanje života u Hrvatskoj produžava se za 2-4 mjeseca godišnje, što je u skladu s prosjekom EU – rekla je Kosanović, no i dodala da za razliku od ostalih zemalja EU Hrvatska ima i dodatne probleme – poput produljeni­h rokova plaćanja i velikih neporeznih nameta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia