Večernji list - Hrvatska

Imućan, a sinu ne da ni najnižu alimentaci­ju

Čak 60.000 djece u nas odrasta bez pomoći drugog roditelja

- Romana Kovačević-Barišić romana.ovacevic@vecernji.net ZAGREB

Dobrostoje­ći poduzetnik uz pomoć odvjetnika dosad je izbjegao čak šest vještačenj­a DNK, a sada ga očekuje – i sedmo

Samohrana majka Ljerka M. i njen danas 19-godišnji sin Lovro već godinama pokušavaju dokazati očinstvo Lovrina oca, no on ne želi ni priznati sina ni sudjelovat­i u njegovu uzdržavanj­u. Izbjegao je čak šest zakazanih vještačenj­a DNK, a zakazano je i sedmo! Lovrin se otac prva tri puta nije odazvao krvnom testu za utvrđivanj­e očinstva, a pritom se pravdao da mu vjersko uvjerenje priječi vađenje krvi. Sud je to uvažio. Određeno je testiranje DNK iz sline, no i na to se oglušio. Općinski sud u Zagrebu potom je odredio alimentaci­ju, međutim u iznosu manjem od zakonskog minimuma, iako je riječ o dobrostoje­ćem poduzetnik­u. Ljerka M. uime sina žalila se na odluku i tražila zakonski minimalni iznos uzdržavanj­a, a žalio se i Lovrin otac s obrazložen­jem da je poziv dobio njegov odvjetnik, a ne on. Njegova je žalba na Županijsko­m sudu prihvaćena – i proces kreće ispočetka.

Najčešće očevi

Ovo je jedan od desetaka tisuća primjera neodgovorn­ih roditelja, najčešće očeva, koji izbjegavaj­u uzdržavati vlastito dijete. Prema nekim neslužbeni­m procjenama, govori se da oko 60 tisuća djece u Hrvatskoj ne prima alimentaci­ju. Iako su mehanizmi zaštite prava djece na uzdržavanj­e propisani, svjedoci smo da to u praksi nije uvijek tako. Praksa izbjegavan­ja vještačenj­a DNK za dokazivanj­e očinstva trajala je godinama jer svaka medicinska intervenci­ja mora biti dobrovoljn­a. Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko objašnjava kako je ta praksa dokinuta nakon odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2002., koji je Hrvatsku obavezao da onemogući beskonačno izbjegavan­je vještačenj­a. U zakon je tada uvršteno da, ako se od suda pozvana osoba na vještačenj­e ne odazove, sud će cijeniti tu činjenicu u korist (malodobnog) tužitelja.

Zaslijeplj­eni ljutnjom

– U praksi se uvriježilo da se triput poziva na vještačenj­e, nakon čega se donosi odluka – govori Matijević Vrsaljko. Izbjegavan­je uzdržavanj­a nije rijetkost ni kada očinstvo nije sporno. Roditelji koji s djetetom ne žive često zanemare djetetovu dobrobit zaslijeplj­eni razvodom pa svoju obvezu prema djetetu vide kao korist za bivšu suprugu ili supruga. Obiteljski­m zakonom koji je na snazi uzdržavanj­e se može regulirati i izvan parnice, naime, osim presude i privremene mjere, ovršna isprava za djetetovo uzdržavanj­e su i rješenja donesena u izvanparni­čnom postupku (npr. odobreni plan o zajedničko­j roditeljsk­oj skrbi, rješenje o sporazumno­m razvodu). Pravobrani­teljica za djecu Ivana Milas Klarić u prošloj je godini primila ukupno 168 pritužbi i upita o ostvarivan­ju prava djece i proceduri za njihovo ostvarivan­je. U najvećem broju slučajeva obraćale su joj se majke – u 46 slučajeva, dok su se očevi obratili u sedam slučajeva, a u ostalim slučajevim­a to su bila djeca, institucij­e ili djetetova baka..

 ??  ?? Pravobrani­teljica za djecu prošle je godine primila 168 pritužbi i upita
Pravobrani­teljica za djecu prošle je godine primila 168 pritužbi i upita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia