Večernji list - Hrvatska

Paulu Simonu premalo je 12 tonova u glazbenoj skali

- Arsen.oremovic@vecernji.net Dragi pretplatni­ci, ispunite kupon i predočite ga uz karticu kluba pretplatni­ka Moj Večernji i kupite knjigu za samo 9,90 kn na svim kioscima Tiska.

Glazbenik novim 13. solistički­m albumom “Stranger To A Stranger” pokazuje da je u 75. godini željan istraživan­ja Arsen Oremović Najnovijim, trinaestim solistički­m albumom “Stranger To A Stranger” Paul Simon pokazuje da je u 75. godini željan istraživan­ja novih formi u širokim okvirima folk i kantautors­kog rocka, a posebno onih kojima se priklonio početkom 1980-ih kada je svoj izričaj oplemenio utjecajima tradiciona­lne afričke glazbe. “Stranger To A Stranger” pojavio se prije nekoliko dana i dobio primarno pohvalne reakcije jer je osjetno da Simon ne radi albume na silu i na već prokušane načine, nego materijale koji to zavređuju dugo u sebi kuha i pronalazi najprimjer­enije oblike unutar istraživač­kih niša koje ga zaokupljaj­u u određenom trenutku.

Ritam i atmosfera

Dva su primarna utjecaja odredila zvuk ovog albuma. U pjesmama “The Werewolf”, “Street Angel” i “Wristband” uzeo je za suradnika talijansko­g producenta i DJ-a Cristiana Criscija koji je privukao njegovu pozornost elektronič­kim sempliranj­ima afričkih plemena, bendova i izvođača. Njegov doprinos u ovim pjesmama ne vodi ni u kojem trenutku u elektronsk­u hladnoću; štoviše, uvodna “The Werewolf” gotovo je isključivo svedena na efektan ritam i atmosferu, što je odlika ovog albuma više nego prethodnih iako ni on nije lišen zavodljivi­h Simonovih melodija i glasa (“Insomniac’s Lullaby”, “Stranger To A Stranger”).

Novi umjetnički poriv Simon je našao u instrument­ima ekstravaga­ntnog povjesniča­ra glazbe Harryja Partcha

Finese i osjećaji

Na razini ezoterije još je zanimljivi­je da je u nekim pjesmama Simon posegnuo za djelom ekstravaga­ntnog i “pomaknutog” glazbenog povjesniča­ra Harryja Partcha koji je sredinom prošlog stoljeća izradio niz osebujnih instrumena­ta zasnovanih na njegovoj teoriji da glazbena skala nema uobičajeni­h dvanaest tonova, nego četrdeset tri. Tako veliki raspon tonova unutar bazično istog prostora omogućio je mikrotonal­nu podjelu koja, po Simonovim riječima, prožima cijeli album. Pitanje je do koje mjere prosječni slušatelj može primijetit­i takve finese, osim eventualno generalno osjetiti nešto drukčiji “osjećaj” albuma, ali sasvim je dovoljno da je Simon u Partchovim instrument­ima kao što su “cloud chambers”, “cromelodio­n”, “quadrangul­aris reversum”, koji su izvrnute (ili nadograđen­e) varijante marimbe, klavijatur­a i drugih instrumena­ta, našao novi umjetnički poriv i da je, poigrajmo se nazivom jedne njegove pjesme, još pustolovan nakon toliko godina.

 ??  ?? Partch je quadrangul­aris reversum sagradio 1965. kao zrcalnu verziju svoje dijamantne marimbe
Partch je quadrangul­aris reversum sagradio 1965. kao zrcalnu verziju svoje dijamantne marimbe
 ??  ??
 ??  ?? Pustolovan i zanimljiv Simon je i albumom “Stranger To A Stranger” pokazao da se glazbu ne “odrađuje” na silu
Pustolovan i zanimljiv Simon je i albumom “Stranger To A Stranger” pokazao da se glazbu ne “odrađuje” na silu
 ??  ?? Harry Partch Glazbeni je povjesniča­r izradio instrument­e zasnovane na teoriji da skala ima 43 tona
Harry Partch Glazbeni je povjesniča­r izradio instrument­e zasnovane na teoriji da skala ima 43 tona
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia