Večernji list - Hrvatska

Velikih 45 godina Rainera Küchla u Bečkoj filharmoni­ji

Omiljeni bečki glazbenik i profesor prošlog se četvrtka, nakon više od pet tisuća predstava, oprostio i od Bečke državne opere

- ZAGREB Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

Njeogovo ime nikada se nije našlo na plakatima Bečke državne opere. Nije ga bilo ni na pročelju Musikverei­na gdje se oglašavaju koncerti Bečkih filharmoni­čara. Ta su mjesta rezerviran­a za velike i slavne pjevače, dirigente i soliste. Pa ipak, u proteklih 45 godina Rainer Küchl bio je jedan od najvažniji­h ljudi, na prvoj stolici, odmah do dirigenata, kako u orkestraln­oj rupi Opere, tako i na pozornici Musikverei­na.

Izniman glazbeničk­i put

Takva je sudbina koncertnog majstora, prve violine svakog orkestra. To je mjesto prvog među jednakima u velikom simfonijsk­om orkestru, a sa sobom nosi veliku odgovornos­t. Sviranje violiniski­h sola u simfonijsk­im djelima samo je jedna od njih. I zato, biti prva violina jednog od najvećih i najboljih orkestara na svijetu, u glazbenom svijetu velika je stvar. A pogotovo kada netko na tom mjestu sjedi i svira skoro čitav životni vijek. Rainer Küchl bio je koncertni majstor Bečkih filharmoni­čara, koji su ujedno i orkestar Bečke državne opere, punih 45 godina. Prošlog četvrtka, nakon što je posljednji put sjeo na svoje mjesto u orkestarsk­oj rupi slavne operne kuće i odsvirao Straussova “Kavalira s ružom”, profesoru Küchlu iskazana je velika počast i zahvalnost na velikoj pozornici. Najviše cvijeća i pljeska te je večeri bilo rezerviran­o za tog samozatajn­og glazbenika i mirnog čovjeka, što je poželjna vrlina prve violine. Govoreći o radnom vijeku s Bečkim filharmoni­čarima, Küchl uvijek ističe sreću koja mu ju u ruke stavila violinu, glazbalo koje ga je iz gradića u Donjoj Austriji dovelo u Beč, a potom na audiciju u slavnu bečku i svjetsku glazbenu institucij­u. Njegov talent utoliko je izuzetniji što je violinu počeo učiti “tek” s jedanaest godina. A već s četrnaest počeo je studiju na Muzičkoj akademiji u Beču, današnjem Sveučilišt­u za glazbu i scensku umjetnosti, gdje i sam već desetljeći­ma profesor.

Dugo traženje nasljednik­a

Srećom naziva i to što je njegov prethodnik, legendarni Willi Boskowky, otišao u mirovinu pet godina ranije nego što je bilo planirano i tako otvorio mjesto za mladog kolegu. Rainer Küchl postao je koncertni majstor 1971., kada još nije bio napunio ni 21. godinu. Ali, Küchl neće objesiti gudalo o klin, jer vrlo je aktivan i komorni glazbenik, poglavito kao osnivač i vođa uglednog gudačkog kvarteta. A o koliko se ozbiljnom poslu radi govori i to da su u Beču Küchlova nasljednik­a tražili dvije godine. Izabran je brazilsko-njemački 30-godišnji violinist José Maria Blumensche­in.

 ??  ?? Prva violina Austrijski glazbenik postao je koncertni majstor slavnog orkestra već u 21. godini života
Prva violina Austrijski glazbenik postao je koncertni majstor slavnog orkestra već u 21. godini života

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia