Večernji list - Hrvatska

Merkel pokušava zaustaviti prodor Kine u Njemačku

Nova pravila

- Tanja Ivančić, Bernard Karakaš vanjska@vecernji.net ZAGREB

Tijekom posjeta Pekingu njemačka kancelarka želi s kineskim premijerom dogovoriti “pravila igre” za investiran­je u Njemačkoj Njemačka kancelarka Angela Merkel u devetom je posjetu Kini, no ovaj put fokus razgovora s kineskim premijerom Li Kequiangom nije politika nego gospodarst­vo. Njemačka inzistira na postavljan­ju “fer odnosa” u gospodarst­vu i sprečavanj­u trgovinski­h sukoba jer je u tijeku veliki kineski investicij­ski prodor u Njemačku.

Kineske prednosti nestaju

Naime, Kinezi bi uskoro mogli postaviti novi rekord u investiran­ju u njemačko gospodarst­vo i potpuno ga pokoriti. Odlučili su krenuti u ofenzivu i pokupovati sve visokotehn­ološke tvrtke. Od početka godine kineski su investitor­i odlučili preuzimati njemačke tvrtke dinamikom od jedne tvrtke tjedno, podaci su Dealogica. Dosad su ponudili kupnju 24 kompanije i nastave li tim tempom, premašit će vlastiti rekord koji su postavili 2014. godine kada su akvizirali 28 tvrtki. Dosad su ponudili 9,1 milijun dolara za njemačke kompanije, dok je 2014. to iznosilo 2,6 milijuna dolara. – U Kini raste trošak radne snage, demografsk­a se slika mijenja, a rast gospodarst­va usporava. Kineske prednosti lagano nestaju, a njihova je vlada shvatila važnost stvaranja tržišnih lidera koji bi trebali, kako kažu, na taj način stvoriti carstvo – smatra Andreas Grille, konzultant u Roland Bergeru. Ne privlači pozornost novac koji Kinezi planiraju uložiti, već tvrtke koje žele kupiti, a radi se o ključnim tvrtkama na području proizvodnj­e i njezine digitaliza­cije, te povezivanj­a proizvodnj­e i kupaca internetom u takozvanoj industriji 4.0. Mi smo posve otvorili naše tržište, no Kinezi to nisu učinili, bar ne na jednak način, tvrde europski poduzetnic­i.

Sporna Kuka AG

Njemačku je najviše naljutila ponuda kineske tvrtke Midea grupe, proizvođač­a kućanskih aparata, za kupnju njemačke tvrtke Kuka AG, i to u vrijednost­i od 4,6 milijardi dolara. Kuka AG jedan je od najvećih svjetskih proizvođač­a industrijs­kih robota. – Žele kupiti u Njemačkoj visokotehn­ološku tvrtku, koju mnogi sada nazivaju strateškom u procesu automatiza­cije i industrije 4.0. Usto, novac koji nude je nedovoljan za ono čega bi se domogli kupnjom, a to su ključne tehnologij­e – smatra profesor Roland Klose iz Instituta za strateške financije u Essenu. Njemački ministar gospodarst­va Sigmar Gabriel predložio je formiranje europskog konzorcija za alternativ­nu ponudu za Kuku te predlaže i strože investicij­ske propise. – Moramo uzeti u obzir da imamo jedno od najotvoren­ijih gospodarst­ava u Europi, a natječe se s tvrtkama koje ne dolaze iz otvorenog tržišnog gospodarst­va – rekao je Gabriel.

 ??  ??
 ??  ?? Tijekom devetog posjeta Kini kancelarka Merkel primila je i počasni doktorat sveučilišt­a u Pekingu
Tijekom devetog posjeta Kini kancelarka Merkel primila je i počasni doktorat sveučilišt­a u Pekingu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia