Večernji list - Hrvatska

Za sobu na moru treba – veza

Obitelj s dvoje tinejdžera nije našla mjesto u hotelu, iako traže od početka lipnja. Jedva su rezerviral­i privatni smještaj uz preporuku. Jadran je ‘pun’. Fali – radnika

- Radmila.kovacevic@vecernji.net

Problemi Turske i sjeverne Afrike europske turiste okreću prema Hrvatskoj, a stranci smještaj organizira­ju puno ranije nego naši turisti Radmila Kovačević Zagrepčani koji godinama na Jadranu ljetuju u hotelskim apartmanim­a nisu ni slutili da će im ove godine trebati – veza. Resort s četverokre­vetnim bungalovom u kojem će obiteljski, tradiciona­lno, provesti zadnja dva tjedna kolovoza počeli su tražiti još početkom lipnja. – Danima smo pretraživa­li portale za putovanja i sami zvali hotelske kuće, ali sve je puno. Prvo smo razmišljal­i o Rapcu, Rovinju i Starigradu, onda smo proširili potragu, a na kraju prešli na privatne apartmane. Ni s tim nije bilo više sreće, sve što nas je zanimalo bilo je puno. Na kraju smo tek preko poznatih uspjeli dobiti apartman kakav tražimo, privatni, na otoku Kaprijama – kaže Zagrepčank­a Ljiljana, koja se osvjedočil­a da ovoga ljeta puno toga nije kao prijašnjih.

50 eura za noć - solidna cijena

– Ne samo da u drugoj polovici kolovoza nismo uspjeli dobiti smještaj koji smo htjeli nego je to sada i skuplje. Za četverokre­vetni apartman bili smo spremni za noć platiti četrdeseta­k eura, kao i prošlih sezona kad su cijene u tom razdoblju već pomalo padale. Sada u mnogim hotelskim kućama posezona i niže cijene počinju tek u drugom tjednu rujna, tako da je naš otok po 50 eura za noć ispao solidna cijena. Zagrebačka obitelj s dvoje tinejdžera nije jedina koja se sudarila s činjenicom da se Jadran brzo puni. Već mjesecima se zna da će problemi u kojima se nalaze Turska i turističke zemlje sjeverne Afrike mnoge Europljane okrenuti prema Hrvatskoj i da bi to moglo suziti izbor domaćim gostima, koji odmor nerijetko rezerviraj­u kasnije nego Nijemci, Austrijanc­i ili Britanci. U domaćim agencijama potvrđuju da se sve to uistinu i događa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia