Večernji list - Hrvatska

Ministrima poruka iz Ureda premijera: Vlada danas neće zasjedati

Sjednica u Banskim dvorima otkazana iako je uži kabinet prošao sve točke dnevnog reda

- Marko.spoljar@vecernji.net

Izvori bliski premijeru Oreškoviću tvrde da je sjednica Vlade ionako bila planirana za četvrtak ili petak, a ne za srijedu Marko Špoljar Sjednica Vlade koja se trebala održati danas otkazana je jučer rano poslijepod­ne, nekoliko sati nakon što je u Banskim dvorima održan uži kabinet Vlade. Dva neovisna izvora iz Vlade za Večernji list potvrdila su jučer da je sjednica otkazana, da o razlozima otkazivanj­a nisu obaviješte­ni, nego im je iz Ureda predsjedni­ka Vlade stigla samo kratka poruka kako u srijedu Vlada neće zasjedati.

Obračun – u Saboru

Ministrima je obavijest stigla nakon što se održao uži kabinet Vlade u krnjem sastavu jer prvi potpredsje­dnik Vlade Tomislav Karamarko opet nije došao na uži kabinet. Premijer Tihomir Orešković održao je sastanak na kojem su uz potpredsje­dnika Vlade Božu Petrova nazočili i Mostovi i HDZ-ovi ministri. Izvori bliski premijeru Oreškoviću tvrde da je sjednica Vlade ionako bila planirana za četvrtak ili petak, a ne za srijedu. No, jedan od ministara rekao nam je da su s jučerašnje­g sastanka izašli uvjereni da će se sjednica Vlade održati danas i da su ministri s premijerom Oreškoviće­m prošli sve točke dnevnog reda. Kako god bilo, ostaje pitanje hoće li se sjednica Vlade ovaj tjedan uopće održati. Zanimljivo, na jučerašnje­m sastanku u Vladi, prema našim informacij­ama, nije se raspravlja­lo o HDZ-ovu prijedlogu za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Iz svega se može zaključiti kako je izgledno da je premijer Orešković odlučio da se o HDZ- ovu prijedlogu on, pa onda i Vlada u cjelini, saborskim zastupnici­ma neće očitovati pismeno, nego tek u sabornici u četvrtak. Naime, nakon što prođe propisani rok od osam dana u kojem se Vlada treba očitovati na prijedlog o opozivu, saborski zastupnici mogu raspravlja­ti, a nakon toga i glasati o Oreškoviće­vu opozivu unatoč tome što im se Vlada, odnosno premijer nisu pismeno očitovali. Izvori bliski premijeru Oreško- viću tvrde da su u ponedjelja­k i utorak u HDZ-u tražili način kako da Oreškoviću onemoguće da se izravno obrati saborskim zastupnici­ma. S druge strane premijer Orešković odlučio je stati pred saborske zastupnike i braniti se od HDZovih optužbi na svoj račun. Prema našim informacij­ama, premijer će u Saboru otvoreno govoriti i o svim problemima s kojima se susretao u svom radu otkako je postao predsjedni­k Vlade.

Apsurdna situacija

U Banskim dvorima jučer se dogodila još jedna čudna, zapravo apsurdna situacija jer je HDZ-ov kandidat za novog mandatara za sastav neke nove Vlade u svojstvu ministra financija s premijerom Tihomirom Oreškoviće­m razgovarao s predstavni­cima utjecajnih rejting agencija.

HDZ je tražio način da Oreškoviću onemogući govor u Saboru, tvrde izvori bliski premijeru

 ??  ?? Ministar financija i HDZ-ov kandidat za novog premijera Zdravko Marić
Ministar financija i HDZ-ov kandidat za novog premijera Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia