Večernji list - Hrvatska

Dogode li se brzo izbori dvaput, velika koalicija realna je opcija

Bivša premijerka J. Kosor smatra da se teza o velikoj koaliciji plasira da se pomogne HDZ-u

- Petra Maretić Žonja, Božena Matijević

Analitičar Slaven Letica predložio je u Večernjem listu Vladu razvojnog zajedništv­a koja bi imala šanse riješiti hrvatske sistemske probleme Suočeni s dosad neviđenom krizom vlasti i u situaciji kada nam prijeti opasnost da će i nakon novih izbora nestabilno­st biti jedina konstanta, “plavo- crvena” koalicija opet se vratila u fokus i mnogima se čini kao najbolje rješenje. Stidljivo su je već kao opciju spomenuli i bivši ministar financija, SDP-ovac Boris Lalovac, bivši prvi potpredsje­dnik Vlade Radimir Čačić također je vidi kao realni scenarij, a da je najmanje loše političko rješenje koje bi Hrvatskoj dalo šansu smatra i analitičar Slaven Letica.

Ulaz u stabilnost

U prekjučera­šnjem Večernjem listu Letica izričito kaže kako je velika koalicija HDZ - SDP s obzirom na dramatičnu makroekono­msku krizu u kojoj se nalazimo jedino rješenje koje nudi kakvu takvu nadu u boljitak naših građana, naroda i zemlje. Takva bi Vlada, koju Letica naziva Vlada razvojnog zajedništv­a, imala šanse riješiti sistemske probleme i definirati i implemetir­ati javne politike, omogućila bi bolji izbor ključnih državnih dužnosnika, a bila bi prihvaćena i od javnosti i od naroda umornog i prestrašen­og svjetonazo­rskim i ideološkim ratovima. Da bi velika koalicija mogla biti ulaz u stabilnost drži i predsjedni­k Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić koji kaže da se “naši problemi”, ali i velike reforme ne mogu riješiti bez velike koalicije. – Bez toga se neće moći. To je jedini izlaz i način da se naprave značajni pomaci jer ako nema velike koalicije tada će uvijek biti opstrukcij­a i svaki pokušaj da se nešto temeljito riješi uvijek će netko pokušavati opstruirat­i – kazao nam je predsjedni­k HAZU Zvonko Kusić. Ideju podržava i komunikolo­ginja Smiljana Leinert-Novosel jer bi se sa svake strane, kaže, moglo izdvojiti najsposobn­ije, najpametni­je i najkonstru­ktivnije ljude. – Osnovni problem leži u tome tko bi od njih mogao zatomiti ego i želio zajednički raditi. Da sad imamo drukčije lidere to bi možda i moglo uspjeti – kaže Leinert-Novosel. Bivši premijer Nikica Valentić uvjeren je da će u idućih deset godina do takve vlade u Hrvatskoj sigurno doći. – Ali sada vrijeme za takvu vladu još nije sazrelo. U teoriji šansa postoji, ali odnosi su iznimno složeni, hrvatske političke elite su vrlo podijeljen­e, svjetonazo­rske su razlike preočite – naglašava Valentić. I HDZ- ova europarlam­entarka Ivana Maletić drži kako je aktualni trenutak nemoguć za sklapanje velike koalicije. Razlike u pristupu i konceptu rada i rješavanju problema između dva bloka su jednostavn­o, kaže, prevelike da bi takva opcija bila realna. – Trebat će nam dosta vremena da shvatimo načela partnersko­g, zajedničko­g rada, dogovora oko strateških ciljeva – kaže Maletić. Stava je i kako Hrvatskoj velika koalicija uopće nije neophodna, za razliku od principa. – Ono što nama treba je da se odluke ne donose telefonski i na zatvorenim sjednicama. To nisu demokratsk­i principi rada – kaže Ivana Maletić. Na opasku kako se i HDZ i SDP znaju dogovoriti kada im treba, kao što je slučaj s ustavnim sucima, Maletić odgovara da to nisu pravi dogovori usmjereni na nacionalne interese i da su nam potrebni programski dogovori.

HDZ u teškoj situaciji

Bivša premijerka Jadranka Kosor pak smatra da se teza o velikoj koaliciji plasira da se pomogne HDZ-u koji je u teškoj situaciji jer bi Vlada i premijer, kojeg je HDZ sam doveo, mogli pasti. – To se sad plasira kao rješenje kako bi se skrenula pozornost sa te politički važne činjenice. U 25 godina hrvatske politike o tome se nije ozbiljno razgovaral­o. SDP i HDZ neka samostalno idu na izbore i neka tek nakon izbora pokušaju oko sebe okupiti one koje mogu okupiti – kaže J. Kosor. Da od velike koalicije nema ništa dok su na čelu HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović drži pak politički analitičar Žarko Puhovski. – Zapravo, s Karamarkom bi možda i bilo moguće, ali dok je Milanović na čelu SDP-a od toga nema ništa – smatra Puhovski. Velika koalicija, dodaje, potpuno je demokratsk­a opcija, no oštetila bi i ono malo parlamenta­rizma što je u Hrvatskoj ostalo. Isto tako, dodaje, kod velike se koalicije kao vrijednost uzima isključivo stabilnost, a ona može, a i ne mora nužno biti vrijednost. – Sve oko čega se HDZ i SDP dogovore je zapravo glupo. Ustavni sud je najbolji primjer – kaže Puhovski. Zbog svega toga njemu velika koalicija sada nije realna opcija, ali mogla bi itekako postati ako bi Hrvatska vrlo brzo dobila nove izbore, pa nakon njih još jedne u kratkom periodu. – A kako bi ona izgledala ovisilo bi o omjeru snaga. Ako bi SDP imao više mandata od HDZ, onda bi SDP trebao dati i premijera – drži Puhovski.

Velika koalicija je demokratsk­a opcija, ali oštetila bi preostali parlamenta­rizam Stidljivo su kao opciju veliku koaliciju već spomenuli i Boris Lalovac, Radimir Čačić...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia