Večernji list - Hrvatska

“Ministarst­vo je tajne papire za bolnicu dalo konkurenci­ji”

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak projekt Centra kompetenci­je za translacij­sku medicinu financirao bi iz fondova EU

-

Romana Kovačević Barišić na negativna mišljenja nekih vodećih i pedijatrij­skih ustanova i društava. Dr. Nogalo uvjeren je da je riječ o nečijem interesu da se projekt zaustavi pa da ga za godinu-dvije pokrene netko drugi. – Ministar se konzultira­o s pedijatrij­skim kirurškim društvom kojem je na čelu dr. Bahtijarev­ić, ravnatelj Klaićeve, s Medicinski­m fakultetom i upravom pedijatrij­e KBC-a Zagreb. Neprihvatl­jivo je da Ministarst­vo zdravlja prihvaća recenzije konkurentn­ih ustanova koje nisu nikad aplicirale ni dobile tako značajan projekt EU, a sada imaju dosta primjedbi. Možemo reći da je riječ ne samo o čistom jalu, podvalama i smicalicam­a, nego o aktivnosti­ma u smislu neprijatel­jskog preuzimanj­a dijela ili cjelokupno­g projekta ako ga uspiju blokirati. Evidentan je sukob interesa zbog kojeg će se morati očitovati pravosudni­m instancija­ma – oštar je dr. Nogalo.

Natječajni standardi

Centar kompetenci­je za translacij­sku medicinu ima građevinsk­u dozvolu, alocirana sredstva i radovi trebali bi početi uskoro, a završiti 2017. Na 18.000 četvornih metara u neposredno­j blizini bolnice Srebrnjak projektom je predviđen bolnički i bazični istraživač­ki centar s najsuvreme­nijom intenzivno­m skrbi, dijagnosti­kom, operacijsk­im salama, rehabilita­cijom s bazenima, smještajem djece uz roditelje te istraživač­kom opremom. Bila bi to “smart” informatiz­irana, energetski neovisna bolnica. Uz 200 sadašnjih, tvrdi, došlo bi raditi još 100 novih zaposlenik­a, među njima brojni naši priznati stručnjaci iz inozemnih bolnica. – Odbijaju nas uz obrazložen­je: tko će to financirat­i? A ne pitaju se zašto Hrvatska toliko troši na liječenje djece u inozemstvu i hrvatskim privatnim klinikama. Zašto se ne prihvaća ova bolnica kao dio nacionalno­g dječjeg centra? Je li to zato što će se raditi na europskim natječajni­m standardim­a gdje su cijene realne i gdje se može javiti bilo koji međunarodn­i ponuditelj? Vjerojatno ovaj projekt nije interesant­an jer će hrvatsku državu koštati doslovno nula kuna, onih 15% participac­ije države vratit će se kroz 25% PDV-a – ističe ljutiti ravnatelj. Sve ovo, svjestan je, kompromiti­ra i njega kao ravnatelja, ali smatra da nema pravo odustati jer je ulog najviša razina zaštite zdravlja teško oboljele djece. Do lipnja 2017. projekt se treba realizirat­i, u protivnom RH gubi mogućnost dobiti najsuvreme­niju dječju bolnicu, a Europska komisija i Svjetska banka mogle bi otkazati financiran­ja ostalih infrastruk­turnih projekata.

VLAHO OREPIĆ: Migracijsk­a je kriza razotkrila slabosti naših relevantni­h sustava. Potrebne su nam prilagodbe kako bismo prekinuli krijumčars­ke putove

 ??  ?? Ne pitaju se zašto Hrvatska toliko troši na liječenje djece u inozemstvu, navodi dr. Boro Nogalo
Ne pitaju se zašto Hrvatska toliko troši na liječenje djece u inozemstvu, navodi dr. Boro Nogalo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia