Večernji list - Hrvatska

Maturanti zadovoljni – izbjegli su Kiklopa

Na A razini bio je roman “Povratak Filipa Latinovicz­a”, a na B razini “Hamlet”

- Irena Kustura

Iako se netko pokušao našaliti s maturantim­a dezinforma­cijom da se esej odgađa, oni u to nisu povjeroval­i irena.kustura@vecernji.net Iako se s ovogodišnj­im maturantim­a netko pokušao našaliti pa je na različitim mrežnim stranicama puštena informacij­a da se odgađa esej iz hrvatskog jezika, to, naravno, nije bilo točno.

Bilo je i težih djela

Maturanti su sami to shvatili kao šalu, a ubrzo je i na stranicama Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a objavljena informacij­a da se svi ispiti, pa tako i esej iz hrvatskog, održavaju po ranije predviđeno­m rasporedu. Svi maturanti, i oni koji su pisali esej na osnovnoj B razini, ali i oni na višoj A razini, zadovoljni su temama koje su dobili. Jedni i drugi tvrde da je bilo prelagano i da im je 160 minuta bilo previše. – Pisao sam A razinu i nisam se nadao da ćemo dobiti Krležin “Povratak Filipa Latinovicz­a”. Mislio sam da je to djelo prejednost­avno da bi ga dali za esej, i to na A razini. Svi su govorili da je esej težak, kako se treba dobro pripremiti, i pripremao sam se... Ali bilo je puno težih djela i sreća je što ih nismo dobili – kaže nam Antonio Britvar iz zagrebačke X. gimnazije koji je sto posto siguran da će upisati svoj prvi izbor – multimedij­sko računalstv­o. Njegove kolegice Ana Bogović i Sabina Krasnodens­ki također su zadovoljne djelom koje su dobile na A razini. – Mislila sam da će mi biti problem napisati 400 riječi, ali nije. Sve sam stigla, a trebalo mi je samo sat i pol – kaže Ana. – Vremena je bilo previše – dodaje Sabina koja se bojala da će dobiti “Kiklopa” Ranka Marinković­a. – Svi su govorili da će nam to biti na maturi. Njega ne bih znala interpreti­rati, a “Latinovicz” mi je bio jednostava­n – komentiral­a je Sabina.

“Matura je važna roditeljim­a”

Koliko su se svi bojali “Kiklopa”, najbolje potvrđuje i maturant čija se pjesma “Daj bilo što, samo nemoj Kiklopa” proširila društvenim mrežama. I maturanti Tehničke škole “Nikola Tesla” bili su zadovoljni izborom djela za B razinu. Velik dio njih nije prijavio državnu maturu, a nekolicina onih koja ju je polagala, a zatekli smo ih pred školom, nije bila pretjerano rječita. – Polagao sam državnu maturu jer su tako htjeli moji roditelji. Njima je to bilo važno iako ja nemam namjeru studirati, već se odmah zaposliti – kazao nam je jedan maturant. Drugi su se samo smješkali i čekali da i oni koji su još pisali esej konačno iziđu. Iako iz Centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a, koji provodi državnu maturu, tvrde da je sve “proteklo u najboljem redu”, ipak su mnoge škole kasnile s podjelom eseja. – Esej nam je dostavljen nakon smjernica i to nas je malo zbunilo. Nismo kasnili, počeli smo na vrijeme – kazalo nam je nekoliko maturanata. No kašnjenja je bilo u jednom broju škola po čitavoj Hrvatskoj. – Jutros su nam slali teme koje će se pisati i printali smo ih neposredno prije početka pisanja. Nevjerojat­no. Htjeli su se zaštititi da teme ne procure, a stvorili su nam kaos – požalili su nam se pojedini koordinato­ri smatrajući da je to kršenje pravila.

Svi su pričali da će ove godine biti “Kiklop” i svi smo se toga bojali – komentiraj­u maturanti

 ??  ?? Maturanti tvrde da im je 160 minuta za pisanje eseja bilo previše
Maturanti tvrde da im je 160 minuta za pisanje eseja bilo previše

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia