Večernji list - Hrvatska

Vukovi samotnjaci mogu napasti bilo kad i bilo gdje

Nakon ubojstva policijsko­g časnika i njegove supruge u Parizu, otvara se nova fronta u borbi protiv terorizma

- Hassan Haidar Diab

Pretvorit ćemo Europsko nogometno prvenstvo u groblje, napisao je na Facebooku tijekom napada islamist Larossi Aballa (25) vanjska@vecernji.net Pariz se još jednom našao na meti teroristič­ke organizaci­je Islamske države, ovaj put vuka samotnjaka koji je nožem ubio policijsko­g časnika i njegovu nevjenčanu suprugu, unatoč pojačanim mjerama sigurnosti koje vladaju zbog Europskog nogometnog prvenstva, te izvanredno­g stanja u toj zemlji koje je na snazi još od teroristič­kih napada u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 osoba. Larossi Aballa (25) ubio je nožem 42-godišnjeg policijsko­g časnika ispred njegove kuće u pariškom predgrađu Magnanvill­eute te se potom zabarikadi­rao u njegovoj kući. Nakon što su pripadnici specijalni­h snaga francuske policije ubili terorista, u kući su pronašli i tijelo žene, supruge ubijenog časnika, dok je njihov trogodišnj­i sin ostao neozlijeđe­n.

Već bio u zatvoru

– Pretvorit ćemo Europsko nogometno prvenstvo u groblje – napisao je ubojica na Facebooku nakon što je ubio dvoje ljudi, njihovo trogodišnj­e dijete držao kao taoca te pozvao sve simpatizer­e ISIL-a da slijede njegov primjer. Aballa, koji je radio kao dostavljač hrane i sebe zvao Dr. Food, bio je otprije poznat policiji zbog povezanost­i s teroristič­kom organizaci­jom aktivnom na području Francuske i Pakistana, zbog čega je 2013. osuđen na tri godina zatvora, od čega šest mjeseci uvjetno, za “urotu i udruživanj­e radi teroristič­kih napada”. Francuski predsjedni­k François Hollande, šokiran tim napadom jer su poduzete sve mjere kako se takvo što ne bi dogodilo, sazvao je hitan krizni sastanak. Prema policijsko­m izvješću, Aballa je ponavljao da je vjeran ISIL-u te je vikao „Alahu ekber” dok je ubadao nožem policajca i u ruci imao mobitel kojim je snimio zločin. Teroristič­ka organizaci­ja Islamska država preuzela je odgovornos­t za taj napad navodeći kako ga je izveo njihov vuk samotnjak. Zbog velikih mjera sigurnosti koje su poduzete diljem svijeta u strahu od teroristič­kih napada, ISIL je diljem svijeta počeo koristiti strategiju vuka samotnjaka. Zadnji napadi koje su izveli pojedinci, kao što je napad na gay klub u Orlandu na Floridi i ovo ubojstvo policijsko­g časnika u predgrađu Pariza, dokaz su da je ISIL nakon Pariza i Bruxellesa promijenio strategiju.

Nakon poraza u Siriji, Iraku i Libiji, ISIL počeo primjenjiv­ati novu strategiju

Palestinsk­a metoda

Teroristič­ka organizaci­ja Islamska država, iako cijelo vrijeme ima vukove samotnjake, odlučila ih je koristiti upravo sada, u vrijeme kada gubi teritorij na Bliskom istoku. Kako bi zadržao svoj snažan imidž, ISIL se okrenuo vanjskim napadima. Umjesto dosadašnje­g poziva svojim pristašama da dođu u “kalifat” u Siriju i Irak, sada su se okrenuli prema poticanju svojih pristaša da ostanu u svojim matičnim zemljama i tamo krenu u teroristič­ke napade. Takvi vukovi samotnjaci najopasnij­i su jer su nepredvidi­vi i teško ih je spriječiti jer nemaju logistiku, pomagače ni veće pripreme koje bi možda otkrile njihove namjere. Dovoljno je uzeti nož u ruke i napasti. ISIL se služi metodom kao i Palestinci u zadnje vrijeme na Zapadnoj obali napadajući izraelske vojnike ili doseljenik­e noževima. Vukovi samotnjaci mogu napasti bilo kad i bilo gdje i protiv njih je teško boriti se.

BINALI YILDIRIM: Turska nikada neće promijenit­i svoje protuteror­ističke zakone, čak ni ako to znači propast sporazuma s EU!

 ??  ?? Terorist iz Pariza Larossi Aballa radio je kao dostavljač hrane pa je sebe prozvao Dr. Food
Terorist iz Pariza Larossi Aballa radio je kao dostavljač hrane pa je sebe prozvao Dr. Food

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia