Večernji list - Hrvatska

“Jedan čovjek, dva šefa” u režiji Radovana Marčića

Kazalište je samo izabralo i tekst i redatelja za komediju

- Suzana Lepan Štefančić

Član žirija u gastroshow­u “MasterChef” na Novoj TV redatelj je kojega slavonska publika, doduše starija, poznaje još od 1984. godine kultura@vecernji.net Ugleda li Radovana Marčića u osječkom kazalištu, starija se publika neće nimalo čuditi, no mlađa će se sigurno zapitati što se to “kuha” u slavonskom HNK. Član žirija u popularnom gastroshow­u “MasterChef” na Novoj TV redatelj je pod čijom je palicom u Osijeku nastala komedija “Jedan čovjek, dva šefa”. Premijerna je izvedba u četvrtak, čime se “podcrtava” uspješna sezona. – Starija publika vrlo dobro pamti što sam radio u HNK Osijek, htio bih da me znaju po tome. Današnja publika koja, nažalost, previše gleda televiziju, poznaje me po kulinarsko­m showu – kaže Radovan Marčić.

Uživa u svemu i voli glumiti

Ne pronalazi se samo u kazalištu i gastronomi­ji, nastavlja, već je i maritimni pisac. – Uživam u svemu što radim, nekad nešto zapustim, kao kazalište zadnjih godina, ali i moj angažman na televiziju, itekako su i režija i gluma, a volim glumiti – ističe. Svoju prvu predstavu na osječku pozornicu, “Barun Trenk”, Marčić je postavio davne 1984. Nastavio je suradnju s “Čarugom” četiri godine poslije, a ratne 1992. redateljsk­i potpisuje “Crkvenog miša”. Vraća se u Osijek desetljeće kasnije, komadom “Kažiprst”. – Svi su me pitali gdje sam isko- pao Radovana nakon toliko vremena – našalio se i intendant Božidar Šnajder. Promijenil­o se štošta, redatelja je dočekao potpuno novi ansambl, mnogi su “otplovili” u mirovinu. – Rijetkost je u hrvatskom kazalištu da kazalište bira tekst pa zatim angažira redatelja. Obično prvo redatelji izaberu komad pa se to godinama dogovara – dodaje Marčić. Komedija “Jedan čovjek, dva šefa” Richarda Beana, nastala prema djelu Carla Goldonija “Sluga dvaju gospodara”, izvodi se posvuda u svijetu, a mogla bi oduševiti, čulo se, i one koji nikada nisu kročili u kazalište.

Smije se već dva mjeseca

– Gusto je to tkanje svih mogućih žanrova komedije, podteksta, izraza komičnog teatra koji se gomila još otkako postoji crno-bijeli film, preko “Stanlija i Olija” i legendarni­h pythonovac­a. Dva sam mjeseca u Osijeku i neprekidno se smijem, a ne smijem se glupostima – dočarava Marčić. Glumačku ekipu predvodi Draško Zidar, još jedan gost koji se u osječkom HNK, kaže, osjeća kao doma. Utjelovlju­je Francisa, a njega brinu potpuno prizemne stvari – ili je gladan, ili žedan, ili zaljubljen, iz čega i proizlaze komične scene koje pokreću predstavu. Na pozornicu će se popeti i popularni osječki rock band “Red Roosters”.

Svi su me pitali gdje sam iskopao Radovana nakon toliko vremena, šali se intendant Šnajder

 ??  ?? Predstava vrvi komičnim izrazima i gegovima u maniri “Stanlija i Olija” kao i “Montyja Pythona” Današnja publika koja, nažalost, previše gleda televiziju, poznaje me po kulinarsko­m showu Richardu Beanu za komediju “Jedan čovjek, dva šefa” uzor je bilo...
Predstava vrvi komičnim izrazima i gegovima u maniri “Stanlija i Olija” kao i “Montyja Pythona” Današnja publika koja, nažalost, previše gleda televiziju, poznaje me po kulinarsko­m showu Richardu Beanu za komediju “Jedan čovjek, dva šefa” uzor je bilo...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Radovan Marčić
Radovan Marčić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia