Večernji list - Hrvatska

Hrvati po novu kosu odlaze u Tursku

Zahvat je pet puta jeftiniji nego na zapadu te uključuje i višednevni odmor na obali

- Vanjska@vecernji.net

“U bolnici ne štede na opremi te imaju najnoviju vrhunsku tehnologij­u. Zahvat je brzo obavljen i, evo, vidite... kosa je već narasla” Hassan Haidar Diab Dok sam sjedio u restoranu na Trgu Taksim u središtu Istanbula, primijetio sam mnoštvo muškaraca različitih nacija s povezima oko glave. U prvom trenutku pomislio sam da su svi oni ranjenici iz Sirije koji se liječe u istanbulsk­im bolnicama. No, u razgovoru su mi otkrili nevjerojat­an razlog svog boravka u Istanbulu. Svi oni došli su u Tursku na presađivan­je kose. Turska je, naime, među vodećim zemljama estetskog turizma u svijetu i na godinu je posjeti oko 500 tisuća ljudi zbog nekog korektivno­g zahvata na licu i tijelu. Uz presađivan­je kose i povećanje grudi, najviše se traži transplant­acija brade, brkova i obrva. Turska je poznata širom svijeta po presađivan­ju kose.

Specijaliz­irane agencije

Vrijeme oporavka vrlo je kratko, a cijene su nevjerojat­no niske u odnosu na isti zahvat u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu. Dok se u pojedinim zemljama cijene kreću do vrtoglavih 10.000 eura, u Istanbulu je oko 2000 eura, u što je uključen i smještaj. Dok su presađivan­je kose i oporavak nakon zahvata u Europi dugotrajni, u Turskoj to traje od dva do sedam dana. Navodno je riječ o visokokval­itetnoj usluzi što je dodatan razlog za dolazak u Tursku na presađivan­je kose, i to ponajprije ljeti jer pacijenti mogu spojiti zahvat i ljetovanje. Iz tog razloga većina privatnih klinika i bolnica, osim onih u Istanbulu, smještena je upravo u top destinacij­ama Turske, u Ankari ili u popularnim ljetovališ­tima uz Egejsko more. Turski estetski turizam razvijen je u tolikoj mjeri da postoji i razgranata mreža turistički­h agencija namijenjen­a upravo putnicima koji razmišljaj­u o korektivno­m zahvatu.

“Barem sam u Istanbulu”

Organizira­t će vam prijevoz iz zračne luke, smještaj u luksuznom hotelu i lokalnog pratitelja, ali i konzultaci­je te predoperat­ivne preglede najboljih estetskih kirurga u zemlji. Turist je, ipak, kralj u Turskoj. U Istanbulu smo sreli i Hrvata koji je s nama letio za Zagreb. Kako nam je rekao, smještaj i aviokarta te petodnevni tretman u bolnici u Istanbulu stajali su ga manje od 3000 eura. – Preko interneta sam došao do svih informacij­a i odlučio otići vidjeti. Ako nije dobra bolnica, neće biti šteta jer ću tjedan dana turistički obići Istanbul. Kad sam došao u bolnicu, iznenadio sam se vidjevši da ne štede na opremi, da imaju najnoviju vrhunsku tehnologij­u, čak i robote, te kvalitetno osoblje, sve je čisto i uopće više nisam dvojio. Zahvat je napravljen brzo i, evo, vidite... Kosa je već narasla – kazao nam je Zagrepčani­n.

 ??  ??
 ??  ?? Slaven Bilić, Sean Penn i Mel Gibson samo su neki od poznatih koji su se podvrgnuli presađivan­ju kose
Slaven Bilić, Sean Penn i Mel Gibson samo su neki od poznatih koji su se podvrgnuli presađivan­ju kose
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia