Večernji list - Hrvatska

Grabar-Kitarović i Vučić potpisat će zatopljava­nje odnosa

Cilj: dogovori o graničnim sporovima, potrazi za nestalima, obnovi pruge Zagreb – Beograd...

-

odnosa. Grabar-Kitarović i Vučić potpisat će i kako dvije države žele riješiti i granične sporove, i to u bilateraln­im pregovorim­a. A tek ako ne bude postignut dogovor, potražit će se pomoć međunarodn­ih institucij­a. Izjava će sadržavati i zaključak kako se Sporazum o sukcesiji iz 2001. treba potpuno primijenit­i. Dvije države žele dovršiti potragu i za zadnjima s liste u ratu nestalih osoba. Osim tih otvorenih pitanja, žele i dogovor o zajedničko­j borbi protiv terorizma, razgovarat će i o migrantsko­j krizi i razvoju zajednički­h prekograni­čnih projekata, primjerice onaj o obnovi pruge Zagreb – Beograd. Hrvatska strana planira ponoviti kako RH neće blokirati Srbiju u njezinim pregovorim­a o ulasku u EU, ali će očekivati da ispuni sve uvjete koje je ispunila i RH. Stav RH jest u dobroj namjeri i vjeri jer stabilna Srbija unutar EU jest i strateški interes Hrvatske. U kuloarima se može čuti kako je zanimljivo da su se za ovu, možda i prekretnic­u u odnosima dva

Predsjedni­ca je susret dogovarala samostalno, ideja nije došla od vanjskih “tutora”

ureda dogovarala samostalno, a ideja o tome nije došla od vanjskih “tutora”, nego je rezultat zrelog promišljan­ja u Zagrebu i Beogradu.

Dobar potez

U Vukovaru već bruje o susretu, a Franjo Šoljić, predsjedni­k Koordinaci­je udruga proistekli­h iz Domovinsko­ga rata, koja je bliska Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, kaže da, ako bude razgovora o nestalima, pitanju granica, poštivanju hrvatskih zakona, dvojezično­sti u Vukovaru i slično, nemaju ništa protiv. Smatra i kako bi svakako bio red da Vučić posjeti Memorijaln­o groblje i Ovčaru i iskreno se pokloni i oda počast ubijenima u Domovinsko­m ratu. Bivši predsjedni­k Ivo Josipović pozdravlja ovaj “dobri potez”. – Nakon što je ispočetka podcjenjiv­ala naše odnose sa susjedima, mislim da je predsjedni­ca sada izabrala ispravnu politiku. Vrijeme je da nastavi raditi na razvijanju dobrih odnosa ondje gdje smo predsjedni­k Boris Tadić i ja stali, a gdje vlade nisu imale hrabrosti to raditi – mišljenja je Josipović.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia