Večernji list - Hrvatska

HDZ I SDP U PREŠUTNOM SU DOGOVORU OKO TOLERIRANJ­A HULIGANSTV­A

-

No, nije policija još bila ni uhitila sve huligane zbog kojih je prekinuta utakmica Češka – Hrvatska, a internetom se proširio plan za nove huliganske nerede, na predstojeć­oj utakmici protiv Španjolske. MUP je francuskoj policiji ponudio da iz Hrvatske otputuje još 30 policajaca koji bi pomogli u sprečavanj­u nereda, ali Francuzi to nisu prihvatili pa kao ispomoć ostaje tim s osam hrvatskih nenaoružan­ih policajaca, bez ovlasti za uhićivanje.

Nema veze s orjunašima

Uoči samog odlaska na Euro, MUP je u Francusku dostavio popis s 326 imena hrvatskih “navijača” za koje se vjeruje da bi mogli izazvati nerede. Pravomoćna rješenja zabrane imaju 183 navijača, a u policijski­m podacima o osobama i događajima vezanim uz sportska natjecanja evidentria­no je njih 145. Zbog nereda u Francuskoj, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović predložila je izvanredno sazivanje sjednice Vlade. – Pripremiti izvješće o do sada izrečenim sankcijama. Tko nekome daje pravo da zbog sukoba s Mamićem uništava hrvatsku reprezenta­ciju. Siguran sam da 99 posto navijača to ne želi – rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje. – Ovaj događaj ne treba stavljati u kontekst dodatnih neprijatel­jstva i sukoba kojekakvih skupina, u smislu ustaše, partizani, orjunaši... Isključivo se radi o sukobu Hrvatskog nogometnog saveza i skupine navijača – naglašava ministar Vlaho Orepić. Predsjedni­ca traži da na dnevnom redu sjednice Vlade budu i izmjene Zakona o sprečavanj­u nereda na športskim natjecanji­ma i strože kazne za izgrednike. – Nije mi jasno zašto nema smrtne kazne – ironično će Davorin Karačić, odvjetnik koji zastupa navijačke skupine. – Problem postoji, ali oni koji bi ga trebali rješavati nemaju blage veze. Dakako da treba oštro kažnjavati, ali za bitne prekršaje, a ne da veća kazna bude ako ste sjedili na krivom stolcu, nego ako počnete udarati čovjeka do sebe. Ovaj sustav je proizveo navijača kao dežurnog krivca – kaže Karačić, naglasivši da nitko od navijača Dinama nije odgovoran za ono što se dogodilo u Francuskoj. Najavljuje i tužbe zbog popisa koji se pojavio na internetu, a na kojem su kao krivci za nerede navedena i dvojica dinamovaca koji su bili u Zagrebu. – Evidentni propusti u organizaci­ji sa sigurnosno­g aspekta, uz punu informacij­u što se sprema, nisu opravdanje za još jedan huliganski izgred. Pri tome treba izbjeći selektiran­je i drugih rasistički­h i fašistički­h ispada. Tu mislim na sve nacističke i ustaške provokacij­e, uzvikivanj­a, radi kojih Uefa po tko zna koji put kažnjava Hrvatsku. Sjednice i sastanci ne pomažu, nego primjena zakona i napokon sudske presude koje će eliminirat­i huligane – komentar je bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na nerede.

Divljanje hrvatskih huligana u Francuskoj i žestoke reakcije koje su uslijedile nakon ovog sramotnog čina, pokazale su svu bijedu hrvatske politike i nogometa. Što su posijali, to sada žanju. Da ne bi bilo zabune, o Modriću i dečkima mislimo sve najbolje. Ali, nogometno vodstvo nikako nije nevino u cijeloj priči. Kao što nije nevina ni politika koja nije načelno rješavala problem huliganstv­a nego ga je često koristila za politikant­ske ciljeve. Postupci hrvatskih huligana u Francuskoj ničim se ne mogu opravdati i zaslužuju svaku osudu. Nijedna utakmica nije pogodna za razračunav­anje između Zdravka Mamića i nezadovolj­nih navijača, a ponajmanje je to vrlo važna utakmica na Europskom prvenstvu. Lako se sada složiti s političari­ma koji sa svih strana osuđuju huliganstv­o. Problem je što ta ista politika već desetljeći­ma tolerira što neki drugi “huligani” vode Hrvatski nogometni savez i maltretira­ju javnost. Huligani u Francuskoj

Karamarko je morao otići, a Mamića se tolerira iako je njegov krimen puno veći

bacaju baklje i petarde, dok “huligani” u strukturam­a hrvatskog nogometa već godinama verbalno i fizički napadaju neistomišl­jenike. Iste pojave treba osuditi na isti način. U posljednji­h nekoliko tjedana s pravom smo tražili odlazak Tomislava Karamarka zato što se nije držao nekih normalnih standarda koje želimo uspostavit­i u hrvatskoj politici. Međutim, već godinama toleriramo da Zdravko Mamić vlada hrvatskim nogometom iako ima ozbiljnih problema sa zakonom. A njegov je krimen puno veći od Karamarkov­a. Prvi potpredsje­dnik Vlade je otišao, a Mamić je još uvijek nedodirlji­vi gazda hrvatskog nogometa. HDZ i SDP se nisu dogovorili samo oko sramotnog izbora ustavnih sudaca, nego su očito u prešutnom dogovoru oko toleriranj­a nogometnog huliganstv­a. Vatreni su, dakle, nevine žrtva sukoba dvaju huligansta­va i primitiviz­ama. Žalosno je što je politika do sada tolerirala i jedno i drugo nepoštivan­je zakona.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia