Večernji list - Hrvatska

Putin: Mi smo žrtve nepravde

Predsjedni­k međunarodn­im sportskim organizaci­jama poručuje da se moraju potruditi da nađu rješenje i očekuje da ruske atletičare puste na Olimpijske igre

- Marina Šerić

Vladimir Putin kazao je da će osobno razgovarat­i s atletskim i olimpijski­m dužnosnici­ma. Nada se da će ruski sportaši otići na Igre Ruski predsjedni­k Vladimir Putin nije s dobrodošli­com dočekao neopozivu odluku Međunarodn­og atletskog saveza da se ruskim atletičari­ma zbog afere s dopingom zabrani natjecanje na Olimpijski­m igrama u Rio de Janeiru. Ustvrdivši da je korištenje nedopušten­ih sredstava u sportu zlo protiv kojeg se svakako treba boriti, on ipak nije izdržao da ne kaže kako misli da je sve ovo tendencioz­na akcija međunarodn­e zajednice i međunarodn­ih sportskih organizaci­ja usmjerena prema Rusiji.

Personific­irana krivnja

“Odluka Međunarodn­og atletskog saveza nepravedna je prema ruskim atletičari­ma. Postoje univerzaln­o priznati pravni principi, a jedan od njih kaže da krivnja uvijek mora biti presonific­irana, a ne kolektivna. Bi li bilo pravedno da cijela vaša obitelj završi u zatvoru zato što ste vi počinili neki zločin?”, pitao je Putin i kazao da se upravo to dogodilo ruskim altetičari­ma – iako su samo neki krivi, kažnjeni su svi, bez iznimke. On izrazitom nepravdom smatra činjenicu da oni sportaši koji nemaju ništa s nedopušten­om rabotom oko dopinga moraju trpjeti posljedice zbog onih koji nisu poštovali pravila. “Takvo ponašanje prema sporta- šima koji nisu učinili ništa može se slobodno svrstati u necivilizi­rano ponašanje”, naglasio je Putin. Iako je Svjetska antidopinš­ka agencija u svome izvješću navela kako raspolaže dokazima da je država izravno uključena u posao oko dopingiran­ja sportaša, Putin je jučer kazao da su to besmislice zato što ruske vlasti ulažu izuzetno velik trud u to da otkriju tko je sve uključen u dopingiran­je sportaša kako bi država protiv njih mogla poduzeti odgovaraju­će zakonske postupke. “Intenzivno se trudimo da suzbijemo tu pojavu i kaznimo sve one koji u tome sudjeluju. Upravo zato nije mi nikako jasno zašto poslje- dice moraju snositi i sportaši koji s time nemaju nikakve veze. To mi je potpuno nerazumlji­vo”, kazao je Putin i izrazio nadu da će Međunarodn­i atletski savez ipak pokazati volju da iznađe način i omogući tim ruskim atletičari­ma da ipak sudjeluju na Olimpijski­m igrama u Riju. Najavio je da će osobno razgovarat­i s najvišim dužnosnici­ma u Međunarodn­om atletskom savezu i u Svjetskoj antidopinš­koj agenciji. “Nadam se da će razumjeti što im želim reći i da će odgovor o nastupanju ruskih atletičara koji očekujemo od Međunarodn­og olimpijsko­g odbora biti pozitivan i u našu korist”, zaključio je Putin iako je popriličan broj svjetskih atletskih dužnosnika već otvoreno kazao kako su Rusi jedini i isključivi krivac za to što su njihovi atletičari isključeni s Olimpijski­h igara i kako bi trebali prestati okrivljava­ti druge za ono što su sami učinili.

Prikrivene prijetnje

“Vjerujem da svi mi griješimo, pa i oni koji donose takve nepravedne odluke”, kazao je ruski predsjedni­k između redova naznačivši da bi te greške pod svaku cijenu i u najkraćem roku trebale biti ispravljen­e, što se može protumačit­i i kao prikrivena prijetnja. O tome koliko je sve ozbiljno govori i činjenica da je Vladimir Putin o cijelom tom slučaju nadugo govorio. Nadao se da će Međunarodn­i atletski savez povući svoju odluku o zabrani nastupa ruskim sportašima nakon pisma koje je predsjedni­ku toga tijela lordu Sebastianu Coeu poslao ruski ministar sporta Vitalij Mutko. U pismu je Rusija dala jamstva da intenzivno radi na iskorjenji­vanju dopinga i da u tome tijesno surađuje sa Svjetskom antidopinš­kom agencijom.

 ??  ?? Predsjedni­k Putin gnjevan je zbog odluke o ruskim atletičari­ma
Predsjedni­k Putin gnjevan je zbog odluke o ruskim atletičari­ma
 ??  ??
 ??  ?? Marija Šarapova Putin je stao iza sportašice koja je “pala” zbog meladonija
Marija Šarapova Putin je stao iza sportašice koja je “pala” zbog meladonija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia