Večernji list - Hrvatska

Planirali napade za utakmice belgijskog tima

Na meti su trebali biti restorani, trgovački centar i policija

- Hassan Haidar Diab

Analitičar­i na Bliskom istoku upozoravaj­u da bi propust policije na utakmici Hrvatska – Češka mogao ohrabriti teroriste vanjska@vecernji.net U antiterori­stičkim akcijama u Belgiji u 16 općina, uključujuć­i i glavni grad Bruxelles, pretraženo je 40 kuća i uhićeno 12 osoba zbog sumnje da su planirale nove teroristič­ke napade u toj zemlji, i to za vrijeme prijenosa nogometne utakmice belgijske reprezenta­cije na Euru. Hitna antiterori­stička akcija uslijedila je nakon što je u petak 17. lipnja belgijska policija uhitila i zadržala u pritvoru belgijskog državljani­na Jusefa I. zbog sumnje da je sudjelovao u teroristič­kim aktivnosti­ma povezanim s napadima u Bruxellesu.

Na putu 50 terorista

Iako iz policije dolaze šture informacij­e, sigurno je da je belgijska policija pokrenula te akcije nakon što je 15. lipnja dobila upozorenje da su pripadnici teroristič­ke organizaci­je Islamske države napustili Siriju i uputili se prema Europi planirajuć­i izvršiti teroristič­ke napade u Belgiji i Francuskoj, ali i u ostalim europskim zemljama. Belgijski centar za izvanredne situacije, koji je odgovoran za koordinaci­ju sigurnosni­h mjera, priopćio je da je upozorenje poslano svim policijski­m snagama širom Belgije da bi se povećao stupanj pripravnos­ti u zemlji na maksimum kako bi se spriječili mogući novi teroristič­ki napadi na tu zemlju. Oko 50 boraca, pripadnika teroristič­ke organizaci­je Islamske države iz Sirije, Libije i Iraka krenulo je u Europu s detaljno pripremlje­nim napadima. Prema obavještaj­nim podacima, džihadisti su iz Sirije došli u Tursku, potom čamcima do Grčke, odakle su put nastavili dalje pomoću krijumčara tzv. balkanskom rutom prema zapadnoj Europi bez putovnica.

Ako je netko na stadion mogao unijeti pirotehnik­u, netko drugi mogao bi unijeti bombe

I bombe na stadione

Iz Libije su brodovima krenuli prema talijansko­j obali. Prema obavještaj­nim podacima koje je dobila Belgija, među potencijal­nim metama tih terorista u Belgiji je i jedan trgovački centar u Bruxellesu, restorani američkog lanca brze hrane i policijske postaje. Glasnogovo­rnik Centra za izvanredne situacije u Belgiji, Benoit Ramaker, kazao je da su te vrste meta ionako pod zaštitom, ali da će sigurnosne mjere biti do- datno povećane. Osim u Belgiji, i u Francuskoj vlada velika zabrinutos­t i strah od mogućih novih teroristič­kih napada. Da je situacija ozbiljna i alarmantna dokazuje i zabrinutos­t francuskog premijera Manuela Vallsa koji je rekao da Francuska čini sve što može kako bi spriječila teroristič­ke napade, ali da će ih biti još. Analitičar­i na Bliskom istoku uvjereni su da će propust francuske sigurnosne službe i policije na utakmici između Hrvatske i Češke biti dodatni motiv teroristim­a, jer ako su navijači mogli unijeti pirotehnič­ka sredstva na stadion, tada i teroristi mogu unijeti bombe.

 ?? REUTERS ?? Racije su provedene u 16 općina, uhićeno je 12 sumnjivaca
REUTERS Racije su provedene u 16 općina, uhićeno je 12 sumnjivaca
 ??  ?? Srbijanski premijer A. Vučić
Srbijanski premijer A. Vučić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia