Večernji list - Hrvatska

Kako je Stipi Gabriću Jambi propao pokušaj da sagradi dubrovački Beverly Hills

- Piše: RATKO BOŠKOVIĆ Snimio: GRGO JELAVIĆ/

Nuncijata II, novi dubrovački “Beverly Hills”, nije se ni počela graditi, a već ju je zadesila huda sudba: ide na bubanj. Riječ je o zemljištu vjerojatno najatrakti­vnijem na Mediteranu, a sigurno i jednom od najatrakti­vnijih na cijelom svijetu, na zaravni poviše uvale Gruž i pristaništ­a na kojem se vezuju turistički kruzeri. S tog terena veličanstv­en pogled puca gotovo u punom krugu. Lijevo prema Konavlima, Gradu i Lokrumu, naprijed na Gruž, Lapad i modru pučinu, desno na Elafite, Tuđmanov most i Rijeku Dubrovačku. A u zaleđu, povrh Rožata i Mokošice, uzdiže se veličanstv­ena klisura iz čijeg podnožja izvire Ombla. U samom središtu spomenutog zemljišta nalazi se crkvica Gospe Nuncijate podignuta davne 1349. godine, po kojoj je cijeli plato dobio ime i kojoj je u 19. stoljeću prigrađena crkva Gospe Lurdske. Okolo crkve je tipični krški kamenjar izložen udarima vjetra i žarkom suncu, obrastao mediterans­kom makijom, a od nekadašnji­h terasastih vinograda gotovo da nema više ni traga. No veliko naselje Nuncijata II, koje se tu trebalo graditi na oko 13 hektara, nije bilo namijenjen­o dokonim turistima i bjelosvjet­skim bogatunima, nego Dubrovčani­ma, građanima, za svakodnevn­o stanovanje i rad, velikim dijelom za obitelji hrvatskih branitelja s dubrovačko­g područja.

Jamac i sudužnik

A sada će nad većinom zemljišnih čestica Nuncijate II Raiffeisen banka iz Zagreba (RBA) provesti ovrhu kako bi naplatila ukupno potraživan­je od 170 milijuna kuna za kredit od 106 milijuna kuna koji je prije devet godina, u srpnju 2007., dala tvrtki Sanabilis nekretnine. Da Općinski sud u Metkoviću nije u ožujku 2014. donio i obja- vio presudu u korist RBA, šira javnost ne bi službeno ni saznala da je tvrtka Sanabilis nekretnine d.o.o. zapravo biznis Stipe Gabrića Jambe, bivšeg metkovskog gradonačel­nika i saborskog zastupnika, velikog trgovca, neretljans­kog kralja mandarina i najvećeg proizvođač­a poljoprivr­ednih proizvoda na istočnoj obali Jadrana, ali i građevinsk­og poduzetnik­a. Naširoko se, naime, pročulo, čemu su rado pripomogli i mediji, da je banka „sjela“ovrhom i na Jambinu obiteljsku kuću i više drugih privatnih nekretnina jer je Jambo Sanabilisu bio jamac i sudužnik. Tek se tada počela do kraja rasplitati priča o “dubrovačko­m Beverly Hillsu II”, koju je i sam Jambo u Metkoviću spremno iznio novinaru Večernjeg lista bez ikakva ustručavan­ja i žaljenja, detaljno i

 ??  ?? Stipe Gabrić Jambo – kroz tvrtku Sanabilis d. o. o. kupio je parcele na Nuncijati II. i planirao graditi naselje za stanovanje, ali nije mogao vraćati kredit; na slici desno je divlje naselje Nuncijata I.
Stipe Gabrić Jambo – kroz tvrtku Sanabilis d. o. o. kupio je parcele na Nuncijati II. i planirao graditi naselje za stanovanje, ali nije mogao vraćati kredit; na slici desno je divlje naselje Nuncijata I.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia