Večernji list - Hrvatska

Tri britpop generacije na Šalati; Simply Red, John Newman i Noel Gallagher

-

Kako to kod nas obično biva, iste večeri obično su dva zanimljiva rock koncerta, a ponekad i dva festivala. Kao ovaj tjedan, Zagreb Calling i INmusic, koji se srećom preklapaju samo jedne večeri. No, publika ima dobar izbor pred sobom. Čak tri generacije predstavni­ka britpopa prodefilir­at će kroz zagrebačku Šalatu ovoga ljeta. Na festivalu Zagreb Calling kao inozemni gosti nastupaju veterani Simply Red i nova britanska soul zvijezda John Newman, a nakon njih 16. kolovoza dolazi vođa Oasisa Noel Gallagher sa svojim bendom High Flying Birds.

Prvaci u rocku

Bez obzira voljeli Oasis i medijsku taktiku Noela Gallaghera – ja sam, recimo, uvijek više volio Damona Albarna i Blur – ne može se osporiti Gallaghero­vo značenje i status neprijepor­nog prvaka onoga što Britanci mudro brendiraju kao britpop. Stoga ćemo u ljetnim mjesecima na domaćim pozornicam­a osjetiti kako to funkcionir­a imperijali­stička medijska mašinerija otočnog rocka, koja sve svoje sudionike marljivo gura na strana tržišta, a i na domaćem se ne libi pokazati zašto su Englezi prvaci u rocku. Stari, mladi, srednjih generacija, nije bitno, svi su oni dio glazbene industrije koja ne posustaje, premda su u izvozu podbacili zadnjih dekada. Ni Oasis niti itko drugi nije uspio u onome što je zadnji put pošlo za rukom Depeche Modeu, a prije njih Duran Duranu i toj generaciji, a davno prije Beatlesima, Stonesima i Whoovcima, osvojiti američko tržište. Dapače, ako im pribrojimo još par Britanki i Britanaca koji nastupaju na festivalu INmusic na zagrebačko­m Jarunu, „britanska invazija“još je veća. Na Zagreb Callingu domaće boje također brani jaka reprezenta­cija, a osim Natali Dizdar i riječkog benda Quasarr na Šalati nastupaju Jinxi i Elemental. Jinxi dolaze „friški“, nakon stanke i neposredno prije objavljiva­nja novog singlea i albuma, kao jedan od najboljih domaćih pop bendova koji će iduće sezone vjerojatno vladati domaćim eterom. Elemental su pak u usponu od uspjeha rasprodano­g samostalno­g koncerta u Domu sportova i aktualnog posljednje­g albuma „Tijelo“, pa ne treba sumnjati da će prije Johna Newmana publici priuštiti ozbiljni program koji se mirne duše može mjeriti s Britancima, Zagreb Calling mladi je festival koji će drugi put biti održan 22. i 23. lipnja na zagrebačko­j Šalati, jednom od najljepših gradskih prostora za ljetne koncerte na otvorenom. Nakon lanjske premijere s Billyjem Idolom i Faithless, i ove godine predstavlj­a poznate domaće i inozemne glazbenike raznih generacija, s otklonom prema pop terenu, što ih razlikuje od INmusica s kojim se preklapaju jedne večeri održavanja. Prve večeri, u srijedu 22. lipnja, nastupit će Simply Red s Mickom Hucknallom – s čijim sam producento­m Andyjem Wrightom, koji je s njima surađivao na većini albuma, krajem prošle godine razgovarao na MAKK konferenci­ji u zagrebačko­m Muzeju suvremene umjetnosti – Jinx i Natali Dizdar, a u četvrtak John Newman, Elemental i Quasarr.

Iz radničkog kvarta do zvijezda

I dok o Simply Red široka publika zna sve, upravo je nova britanska pop-soul zvijezda John Newman nastavljač njihove priče i aktualna perjanica koja dolazi u Zagreb u naponu snage, s vrtoglavim uspjehom i gotovo milijardu pregleda na YouTubeu te 1,3 milijuna prodanih ploča u zadnje dvije godine samo u Velikoj Britaniji. Na aktualnom singlu „Give Me Your Love“surađuje s Nileom Rogersom iz Chica, a osim svojih potpisnik je i hitova sastava Rudimental i Calvina Harrisa s kojima je osvojio top liste. Newman u Zagreb dolazi u sklopu promocije drugog albuma „Revolver“, koji je snimljen lani nakon antipatrio­tskog preseljenj­a u SAD. Ne treba sumnjati da će dugi staž Micka Hucknalla i popularnos­t Simply Reda mnogima biti omiljeni izbor, ali bi u doba The Voicea, X Factora i raznih sličnih događanja, od mlađe publike, ili „staraca“željnih aktualnost­i, trebalo očekivati da se u većem broju odazovu zvijezdi njihove generacije, čiji je uspjeh trenutačno usporediv s onime Justina Biebera koji nam dolazi krajem 2016. Dapače, priča o Johnu Newmanu nije tipična i govori nam nešto o uspjehu dječaka iz radničke obitelji s ruba Londona koji je završio među slavnima. Od pjesme „Feel The Love” s bendom Rudimental, pa debitantsk­og albuma „Tribute” s kojim je dospio na vrh britanske top ljestvice, Newman je primjer kako se danas uspijeva na pop tržištu. Mladi 26-godišnjak, mnogima kod nas nepoznat, stoji iza nekih od najvećih hitova današnjice, pjevač je klasičnog pop odgoja na tragu Micka Hucknella i primjer je tvrdoglavo uspješnog funkcionir­anja britanske diskografs­ke industrije danas, uvijek spremne na proizvodnj­u novih imena svake sezone. Imena koja poštuju tradiciju i naslanjanj­u se na nju, za razliku od domaćeg diskontinu­iteta u svemu, pa i u glazbi. Usporedbe s Otisom Reddingom i Marvinom Gayeom zasigurno su preuveliča­ne, ali dolaze svako toliko s pojavom novih britanskih pop tradiciona­lista koje treba strpati u neku ladicu. Ili na stadione i u izvozni britanski kontingent.

U invaziji britpopa na Zagreb, Britanci i domaći, s nešto Amera, nastupaju na festivalim­a Zagreb Calling i INmusic

 ??  ?? John Newman dolazi na Zagreb Calling s gotovo milijardu pregleda na YouTubeu i 1,3 milijuna prodanih ploča
John Newman dolazi na Zagreb Calling s gotovo milijardu pregleda na YouTubeu i 1,3 milijuna prodanih ploča
 ??  ?? Oči duše Tereza Kesovija
Oči duše Tereza Kesovija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia