Večernji list - Hrvatska

Može li iz onoga što se dogodilo u Francuskoj proizaći neko dobro?

-

Možemo se samo nadati da nitko neće uzeti pravdu u svoje ruke jer bi to značilo raspadanje zajednice kao zakonom uređenog društva Može li iz svega ovoga što se dogodilo u Francuskoj proizaći neko dobro? Ovisi. Prije prvenstva sam se, iako nesklon klađenju, s prijatelje­m skeptikom okladio u ručak da će Hrvatska doći barem do polufinala. I dalje sam tog uvjerenja, naravno, ako Uefina kazna ne bude takva da rezultira izbacivanj­em s prvenstva i ako se, unatoč svemu, u sljedećim susretima vatreni uspiju fokusirati na igru, a ne na to hoće li netko s tribina izazvati prekid, bilo da su to orjunaši ili divni, plemeniti mladići koji, nakon što su iscrpljeni svi drugi načini, uključujuć­i dopise, prijave, prosvjede, za poštenje u hrvatskom nogometu protiv „huligana u odijelima“bore bacanjem baklja i topovskih udara na francuskog redara. Kako bi im u toj borbi pomoglo izbacivanj­e reprezenta­cije s Eura ili ubijanje volje za život Srni, Perišiću, Modriću i ostatku najtalenti­ranije ekipe koju smo imali do sada, nije jasno.

Atmosfera linča

Iritira stoga svako „ali“koje je u javnosti izrečeno ovih dana nakon kurtoazne osude zločina u Saint-Étienneu. S teroristim­a se ne pregovara. Taj kriminalni čin zahtijeva bezrezervn­u osudu, a onda možemo, i trebamo, koliko je god potrebno, o problemima u HNS-u ili o svemoćnom Mamiću. Od praznih riječi nema ništa. Dokazuje to i primjer bivšeg ministra Jovanovića koji je, nakon dolaska na vlast, trijumfaln­o govorio o isušivanju nogometne kaljuže, no nakon što je prošao mandat te vlasti koja je imala sve mehanizme u rukama da je isuši i polovi krokodile, nije se dogodilo ništa. Izborna kampanja je već u punom jeku, a njeni najljigavi­ji akteri obilno koriste ovu situaciju, bilo da se famoznim „ ali“, relativizi­rajući zločinački čin, dodvoravaj­u dijelu biračkog tijela koje je nezadovolj­no HNS- ovm barom i glavnim krokodilom, bilo, da, s druge strane, podgrijava­ju atmosferu linča. Zahvaljuju­ći tome što se danas sve snima i kači po društvenim mrežama, vrlo brzo su procurila imena izgrednika, koja se onda vrtoglavom brzinom dijele kao buduće žive mete. Neka su se pokazala lažnima, čime su dovedeni u opasnost i nevini ljudi, neka su potvrđeno istinita. Ogorčenost javnosti je dosad neviđena. U loše vrijeme, ekonomske krize, bezvlašća i opće potuljenos­ti, izvrsna igra reprezenta­cije sastavljen­e od mahom uzornih sportaša bila je mali tračak simboličke, ali važne, nade da Hrvatska, koja je inače na repu Europe, u jednoj složenoj djelatnost­i, koja spaja talent i rad, organizaci­ju i motivaciju može biti pri vrhu. A onda vam netko odvrne hladan tuš. I pravda to višim ciljevima. Atmosfera linča nastaje kada je zajednica napadnuta i duboko povrijeđen­a, a oni kojima smo, kao civilizira­no društvo, povjerili dio svoga suverenite­ta, pravosuđe i policija, ne rade svoj posao. Možemo se samo nadati da nitko neće uzeti pravdu u svoje ruke, jer iako oni koji to prizivaju misle da bi brutalno izvanzakon­sko kažnjavanj­e izgrednika na zajednicu djelovalo katarzično, dugoročno bi to značilo raspadanje zajednice kao zakonom uređenog društva. Dakle, ostaje nam fokusirati se na zakon. Usred smo izborne kampanje i umjesto da se ovo što se dogodilo koristi za podgrijava­nje strasti poput – ovo su vaši orjunaši, s jedne, ili – ovo je reakcija mladih idealista na HNS koji kontrolira vaša stranka, s druge, bilo bi dobro da naše političke stranke iskoriste tekuću izbornu kampanju da, između ostalog, konkretno progovore o izmjenama Zakona o sportu i Zakona o sprječavan­ju nereda na športskim natjecanji­ma.

Prilika za povjerenje

Javnost, koju čine i birači koji će za dva i pol mjeseca na izbore, sada je vrlo senzibiliz­irana za ta pitanja. Izvolite, drugovi i gospodo, imate pravne stručnjake, iznesite u kampanji kojim zakonskim rješenjima i kakvom njihovom primjenom biste, ako dođete na vlast, uveli red u hrvatski sport i kako biste suzbili taj oblik terorizira­nja. Možda neodlučnim biračima ili onima koji su mislili apstinirat­i, baš taj segment bude presudan da vam dade povjerenje. Cijene aviokarata su previsoke, smještaja nema dovoljno, neki su od nedostatak­a hrvatskog “glazbenog turizma” o kojima se govorilo na panelu u Londonu. Novinar Andy Mitten Euro prati s tribina, opisuje stroge sigurnosne kontrole koje je prošao pa se pita kako je na utakmici Hrvatska - Češka moglo doći do bakljade. Slavni NYT objavio je tablicu sa svim kombinacij­ama u kojima se hrvatska reprezenta­cija može naći nakon utakmice sa Španjolsko­m. Turska i Hrvatska suočene su s izbacivanj­em s Europskog prvenstva, a Hrvatska će svoju kaznu saznati nekoliko sati prije utakmice u utorak.

S teroristim­a se ne pregovara. Taj kriminalni čin zahtijeva bezrezervn­u osudu

Izglasavan­je nepovjeren­ja premijeru srušilo je hrvatsku Vladu, a korporativ­no iskustvo kojim su ga hvalili postalo je mana Tihomira Oreškovića. (irl)

Oni kojima smo povjerili dio svoga suverenite­ta - pravosuđe i policija - ne rade svoj posao

 ??  ??
 ??  ?? ODLUKA UOČI UTAKMICE
ODLUKA UOČI UTAKMICE
 ??  ?? KAKO JE DOŠLO DO BAKLJADE
KAKO JE DOŠLO DO BAKLJADE
 ??  ?? EURO-SCENARIJI ZA HRVATSKU
EURO-SCENARIJI ZA HRVATSKU
 ??  ?? ISKUSTVO POSTALO MANA
ISKUSTVO POSTALO MANA
 ??  ?? SKUPA PARTY DESTINACIJ­A
SKUPA PARTY DESTINACIJ­A

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia