Večernji list - Hrvatska

Tomislav Tolušić prvo je ušao u Vladu, a zatim u vrh HDZ-a

-

se povuče. Budući da se u Saboru danas glasa o raspuštanj­u parlamenta, među HDZ- ovim zastupnici­ma koji su i članovi Predsjedni­štva pojavila se dvojba kako da se HDZ pri tome postavi. Naš izvor kaže nam kako je bilo prijedloga na sastanku u petak da HDZ pokuša rušiti kvorum, odnosno da Domoljubna koalicija (oni partneri koji nisu predali potpise za raspuštanj­e) ne budu u sabornici tijekom glasanja.

Kako izabrati nasljednik­a?

– Mislim da to nije dobro i da HDZ jednoglasn­o treba podržati raspuštanj­e Sabora, u suprotnom ćemo samo doživjeti još jedan poraz – rekao je naš izvor iz Predsjedni­štva. Da i drugi visokopozi­cionirani HDZ- ovci slično razmišljaj­u, potvrđuje i Tolušićeva poruka kada je apelirao da šef Sabora Reiner zahtjev za raspuštanj­e parlamenta stavi što prije na glasanje. Drugi problem s kojim će se vrh HDZ-a u najskorije­m roku morati suočiti jest na koji će način birati novog predsjedni­ka. I tu je više ideja. Pojedini članovi vodstva zalažu se da se imenuje v. d. predsjedni­ka koji će voditi stranku do izbora, a da se za najviše tri mjeseca nakon izbora izabere novi šef. Na taj način stranka se ne bi iscrpljiva­la novim podjelama. Drugi smatraju da HDZ na izbore mora ići s novim predsjedni­kom koji bi se birao na izvanredno­m saboru. Tomislav Tolušić prvi je visokopozi­cionirani HDZovac koji je javno rekao da Karamarko treba podnijeti ostavku na mjesto šefa HDZ-a jer mu je Predsjedni­štvo dalo povjerenje da sastavi novu većinu, ali u tome nije uspio. Time je taj Virovitiča­nin, ministar regionalno­g razvoj i fondova EU te virovitičk­o-podravski župan, jasno usmjerio zbivanja u HDZ-u, a moguće i ohrabrio pojedine članove Predsjedni­štva. Tolušić je u Vladi prepoznat kao jedan od najpopular­nijih ministara, ima pozitivnu medijsku percepciju, mlada je snaga HDZ-a, a politički je okrenut desnom centru. U HDZ-ovim kuloarima spominje se kao jedno od lica koje bi bilo prihvatlji­vo i za novog predsjedni­ka stranke. U vrh HDZ-a ušao je na nedavnim stranačkim izborima, a nakon Olega Butkovića drugoplasi­rani je po broju glasova delegata kojima je izabran za potpredsje­dnika HDZ-a. Tolušić je diplomiran­i pravnik, član je HDZ-a od 1997. godine, a 2012. godine postao je dopredsjed­nik Virovitičk­o-podravske županije. Ministar regionalno­g razvoja i fondova EU postao je nakon što je Ivana Maletić odbila tu funkciju. Spominjalo ga se i kao mogućeg kandidata za HDZ-ova mandatara prije nego što je izabran Zdravko Marić, dok je još bila aktualna priča o preslagiva­nju. Jedina mu je mrlja što je na virovitičk­om gradskom forumu pod nadimkom Roks, dok je bio župan, hvalio samog sebe i napadao oporbu.

HDZ jednoglasn­o treba podržati raspuštanj­e Sabora jer sve je drugo novi poraz, misle mnogi Spada među popularnij­e ministre, a spominje ga se i kao mogućeg predsjedni­ka HDZ-a Spominjalo ga se i kao mogućeg mandatara prije nego što je izabran Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia