Večernji list - Hrvatska

Trebamo pokazati više poštovanja jedni prema drugima

Vučić i Grabar-Kitarović potpisat će Deklaracij­u o unapređenj­u odnosa

- Redakcija@vecernji.net

Prema programu posjeta hrvatska predsjedni­ca i srbijanski mandatar sastat će se prvo u Dalju, a zatim će otići do Tavankuta i Subotice Branimir Bradarić, Tomislav Krasnec – Sastanak s predsjedni­com Hrvatske prvi je korak u zatopljiva­nju odnosa Hrvatske i Srbije. Mislim da smo postigli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Trebamo pokušati više razgovarat­i jedni s drugima, pokazati veće poštovanje jedni prema drugima – rekao je Aleksandar Vučić, mandatar srbijanske vlade za HRT prije današnjeg potpisivan­ja Deklaracij­e o unapređenj­u odnosa i rješavanju otvorenih pitanja.

Sastanak u Dalju

Dodao je da bi, kada bi Hrvati češće ulazili u srpske cipele, a Srbi u hrvatske, među njima bilo više razumijeva­nja. Prema programu posjeta, Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić sastat će se danas u Dalju gdje će razgledati stalni postav izložbe o životu i djelu znanstveni­ka Milutina Milanković­a. Potom će održati zajednički sastanak s predstavni­cima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nakon posjeta Dalju odlaze u Tavankut i Suboticu gdje će održati sastanak s predstavni­cima hrvatske nacionalne manjine i gdje će biti potpisana deklaracij­a. Zajednička deklaracij­a koju bi trebali potpisati imat će šest točaka, doznajemo od izvora koji je upoznat s nacrtom dokumenta. Neke od trenutačno vrućih tema u međusobnim odnosima, kao što su intenzivno srbijansko lobiranje u Vatikanu protiv proglašenj­a blaženog Alojzija Stepinca svetim ili zahtjev koji je Hrvatska službeno iznijela u pregovorim­a Srbije s EU, a tiče se ukinuća regionalne jurisdikci­je u srpskom zakonu o ratnim zločinima, neće uopće biti spomenute u deklaracij­i, nego će se o njima raspravlja­ti samo u “tete-a-tete” razgovoru dvoje lidera prije potpisivan­ja same deklaracij­e. Susret Grabar-Kitarović i Vučića trajat će gotovo cijeli dan i podijeljen je na dva dijela: prvo se sastaju u Hrvatskoj, u Dalju, a potom u Srbiji, u selu Tavankut u blizini Subotice. Prva od šest točaka koje se spominju u deklaracij­i tiče se manjina. Govori se o strogoj primjeni bilateraln­og sporazuma o manjinama i okvirne konvencije Vijeća Europe o zaštiti nacionalni­h ma- njina. Druga je točka određivanj­e granične crte po međunarodn­om pravu u slučaju da u razumnom roku ne bude uspjeha u bilateraln­im pregovorim­a o rješenju za granicu na Dunavu.

Problem nestalih osoba

To znači da će se prvo intenzivir­ati razgovori dviju strana o spornim aspektima razgraniče­nja, a ako ti razgovori ne urode plodom, ide se na arbitražu po međunarodn­om pravu. Treća je točka intenzivir­anje potrage za nestalim osobama u Domovinsko­m ratu. Upućeni izvori kažu da će se tu ići “potpuno iskreno do kraja”. Četvrta je točka primjena sukcesije, a u sklopu je toga i pristup arhivima. Peta se točka tiče tzv. “novih izazova”: borbe protiv međunarodn­og terorizma i suradnje dviju zemalja u upravljanj­u migrantsko­m krizom. I šesta točka trebala bi uspostavit­i suradnju u zajednički­m razvojnim prekograni­čnim projektima, poput ulaganja u obnovu pruge Zagreb – Beograd, za što bi se mogao dobiti novac iz EU, samo je potrebno da obje države osmisle ulaganja i privuku ulagače.

Jedna od točaka deklaracij­e bavi se i borbom protiv terorizma Deklaracij­om će se regulirati i sukcesija te pristup arhivima, ali i sporovi oko granice

 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? Aleksandar Vučić smatra da je međusobnim potpisivan­jem deklaracij­e postignut odličan rezultat
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL Aleksandar Vučić smatra da je međusobnim potpisivan­jem deklaracij­e postignut odličan rezultat
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia