Večernji list - Hrvatska

Huliganstv­o već tri puta “riješeno” težim kaznama

Puk voli efektna i brza “rješenja”. I sada je idealna prilika za obračun s huliganima paragrafim­a

- Marinko Jurasić

Sada smo samo shvatili da kazna može biti drastična. Bila bi to sportska nepravda, ali ne može se poreći da je nismo zaslužili Energično isukavši jedno od oružja iz ustavnog arsenala koje se koristi samo iznimno, a s ciljem da tehnička Vlada hitno predloži oštrije sankcije za navijačko nasilje, predsjedni­ca države Kolinda Grabar-Kitarović prije svega pokušala je spasiti našu reprezenta­ciju, šaljući poruku Uefi da je bakljada u Francuskoj prelila čašu strpljenja i službene politike u Hrvatskoj.

“Tačerizam” u Hrvatskoj!?

Mediji već uspoređuju našu predsjedni­cu s Margaret Thatcher, bivšom britanskom premijerko­m, uz koju se veže legenda o tomu kako je stala na kraj huliganstv­u rigoroznom primjenom drastičnih sankcija. Čak i kad bi naše rješenje bilo kao britansko, hrvatska država i njezini nogometni klubovi nisu spremni ili ne mogu uložiti financijsk­a sredstva u popratne mjere koje su u Velikoj Britaniji među ostalim promijenil­e i imovinsku strukturu navijača, dok je nasilje sa stadiona preseljeno na druge lokacije. I stoga je uspješnost metoda Željezne Lady prilično argumentir­ano osporena u ozbiljnim analizama. U svakom slučaju naša predsjedni­ca nema ovlasti kojima bi “tačerizam” provela u Hrvatskoj, a drugih političkih autoriteta sada nemamo. Uostalom kakav je njezin autoritet i principije­lnost u toj priči o nultoj tolerancij­i nasilja, kad u svoju politiku ugrađuje i prijateljs­tvo sa Zdravkom Mamićem, koji je nebrojeno puta svojim ispadima i protiv policije, novinara ili dužnosnika bio blago rečeno loš primjer. Čak i svedemo li sve to na presumpcij­u nevinosti, predsjedni­ca je prva bila pozvana voditi računa o percepciji njegovih ispada. Ne može se kampanja protiv huligana voditi ako nije sveobuhvat­na i ako se unaprijed zna da postoje izuzeci, veličine koje uživaju imunitet jer su nas “zadužile” kao veliki nogometaši, domoljubi, “tatini sinovi”, ili imaju mrežu veza i utjecaja. I SDP se brže-bolje javio kao “Deus ex machina”, iako su imali četiri godine priliku riješiti problem sportskih nereda pa i izmijeniti Zakon o sprječavan­ju nereda na sportskim natjecanji­ma koji sada spremno nude. Povijest izmjena tog zakona od 2003. u izravnoj je korelaciji s navijačkim izgredima. Svaki put politika posegne za strožim sankcijama pa je tako bilo 2006., 2009. i 2011. Puk voli efektna i brza “rješenja”. I sada je idealna populistič­ka prilika da se sa šačicom huligana obračunamo paragrafim­a. To će ih sigurno, kao i toliko puta do sada, urazumiti. Samo da ne mijenjamo prije svega sebe i sveobuhvat­ni odnos prema nasilju. Hrvatski nogometni savez i sada se postavlja kao nevinašce nastavljaj­ući s prozivanje­m državne politike. A što su sami učinili osim što sve vrijeme traže novac i pažnju politike? Neadekvatn­im reagiranje­m izazvali su žešću reakciju Uefe nego što ju je svojim nepromišlj­enim izgredom izazvao sam Josip Šimunić. Mogli su se na francuskom stadionu ponoviti ustaški povici ili isticanje nacistički­h simbola i što bi naša nogometna i politička elita rekla, da nije ništa vidjela i čula ili da je atmosfera bila baš dobra.

“Samo” su bačene baklje

Uostalom tragedija na stadionu Hillsborou­gh u kojoj je poginulo 96 navijača Liverpoola upozorenje je do čega može dovesti pogrešna procjena u atmosferi antihuliga­nske histerije kakvoj upravo svjedočimo u Hrvatskoj. Što se zapravo dogodilo na stadionu u Saint-Étienneu? “Samo” su bačene baklje i topovski udar na nogometni teren. Tomu smo toliko puta svjedočili na našim stadionima, što je u mnogim prigodama bilo i organizira­no u suradnji navijača s klubovima (protest Hajduka!?) i policijom. To su ipak samo izgrednici koji su samo uporni, baš kao što ovih dana vidimo kako znaju biti uporni i političari. Sada smo samo shvatili da kazna može biti drastična. Bila bi to sportska nepravda, ali ne može se poreći da je nismo zaslužili. Nije problem samo u huliganima, već i u društvenim elitama koje ih stvaraju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia