Večernji list - Hrvatska

Vlada: Nećemo biti taoci divljačkog primitiviz­ma

Zbog divljanja huligana sastaju se premijer Orešković i ministri Orepić, Kovač, Šprlje i Šustar

- Marina.borovac@vecernji.net ozren.marsic@vecernji.net

Branitelji žele u Bordeaux na utakmicu sa Španjolsko­m kako bi navijali, ali i održavali red na tribinama Marina Borovac, Ozren Maršić Predsjedni­k Vlade Tihomir Orešković održat će danas radni sastanak s ministrima Vlahom Orepićem, Mirom Kovačem, Antom Šprljom i Predragom Šustarom, ne bi li Vlada na odlasku na brzinu pokušala iznaći i provesti rješenje kojim će stati na kraj divljanju huligana na sportskim natjecanji­ma. Vlada kani poslati jasnu poruku počinitelj­ima i rušiteljim­a međunarodn­og ugleda Republike Hrvatske da neće biti talac njihova divljačkog primitiviz­ma.

Torcida demantiral­a

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović predložila je da se zbog divljanja “navijača” sazove i hitna sjednica Vlade na kojoj bi se, između ostalog, na dnevnom redu našle i izmjene Zakona o sprečavanj­u nereda na športskim natjecanji­ma. Grabar-Kitarović se zalaže za uvođenje strožih kazni huliganima. I dok traju pretresi u Saint-Etienneu, a čelnici HNS-a izjavljuju da su pojedinci iz Torcide na društvenim mrežama najavili nerede, navijački klub iz Splita oglasio se priopćenje­m u kojem negira optužbe. Proziva HNS da je “optužbama pljunuo na grobove svih poginulih branitelja pripadnika Torcide u Domovinsko­m ratu u kojem se stvarala hrvatska država. Svojim neutemelje­nim konstrukci­jama samo su podigli razinu netrpeljiv­osti koja vlada između nas i Saveza.” Ministar Vlaho Orepić kaže pak da nemili događaj u Francuskoj “proizlazi iz izuzetno kompleksni­h odnosa skupine navijača i HNS-a, to ne smijemo stavljati u bilo koji drugi kontekst, pogotovo ne politički“. No sudeći po objavama na društvenim mrežama, neredi u Saint-Etienneu tek su uvod u ono što se sprema u Bordeauxu na utakmici Hrvatska - Španjolska. Potvrđuje to i prvi čovjek HNS-a zadužen za sigurnost Miroslav Marković. - Imamo spoznaje o tome da huligani planiraju prekid utakmice, o čemu je obaviješte­na francuska policija. To je maksimum koji mi možemo napraviti, nismo organizato­ri utakmice - kazao je Marković. Otkrio je kako iz sata u sat, još od najave incidenta u Saint-Etienneu, prima dojave građana i udruga o huliganski­m planovima. - Brojne udruge proizašle iz Domovinsko­g rata izrazile su želju da dođu na utakmicu u Francusku, navijati i na neki način držati red na tribini. Javljaju se i obični ljudi, dobivamo svakojake informacij­e, s time da znamo da među tim informacij­ama ima i krivih, kojima nas žele navesti na krivi trag. Na neki je način u državi stvorena atmosfera linča, što nije dobro. Bila bi tragedija da do tih huligana, primjerice, prije stignu branitelji nego policija - rekao je Marković.

Htjeli udariti suca

Ponovio je spoznaje o tome da su huligani imali nekoliko varijanti napada u Saint-Etienneu, jedna je bila utrčavanje na teren, po društvenim mrežama vrti se i plan da netko udari suca utakmice. - Dio planova spriječen je ulaskom jakih snaga policije potkraj utakmice - kazuje Marković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Orepić kaže da su neredi u Francuskoj posljedica kompleksno­g odnosa dijela navijača i HNS-a
Ministar Orepić kaže da su neredi u Francuskoj posljedica kompleksno­g odnosa dijela navijača i HNS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia