Večernji list - Hrvatska

Priziv savjesti pravno je u sivoj zoni

Docentica na Medicinsko­m fakultetu i pedijatric­a, Gorjana Gjurić o pravima žena i pravima fetusa te kako su ona riješena u zemljama Europske unije

- Romana.kovacevic@vecernji.net

Pobačaj je legalan u svim europskim zemljama osim u Malti, a Poljska i Irska imaju restriktiv­ne zakone zbog kojih stradavaju žene Romana Kovačević Barišić Dr. Gorjana Gjurić, umirovljen­a pedijatric­a i docentica na Medicinsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu, članica je Inicijativ­e liječnika/liječnica za reguliranj­e prava na priziv savjesti koji se zalažu za pravo na slobodan i legalan pobačaj. Jasno iznosi stavove o pravima žena i pravima fetusa, koja se sve glasnije zagovaraju.

Svjedoci smo sve glasnijeg zagovaranj­a zabrane pobačaja u Hrvatskoj. Jesmo li po tome u nekom trendu, gdje je u Europi i svijetu pobačaj zabranjen?

Pobačaj je legalan u svim europskim državama osim u Malti. U 96% država dopušten je zbog spašavanja života trudnice, u 90% država za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja žene, u 88% država zbog bolesti fetusa, u 87% država zbog silovanja i incesta, u 79% država zbog ekonomskih i socijalnih razloga i u 69% država na zahtjev trudnice. Poljska i Irska imaju vrlo restriktiv­ne zakone o pobačaju.

Kakva su iskustva tih dviju zemalja po tom pitanju?

Povremeno žene stradaju zbog nedostupno­sti prekida trudnoće, npr. tragični slučaj smrti mlade zubarice Savite Hallapanav­ar 2012. u Irskoj. U Poljskoj i Irskoj razvijen je tzv. “abortivni turizam”; žene koje si to mogu priuštiti putuju u druge države da bi pobacile. Dio pobačaja obavlja se u zemlji ilegalno. I Irska i Poljska neprestano primaju kritike nadležnih tijela UN-a zbog svoje legislativ­e i prakse kojom krše prava žena. I EU rezolucijo­m 1607 “Pristup sigurnom i legalnom pobačaju u Europi” poziva članice Vijeća Europe da jamče ženama stvarno korištenje njihova prava.

Kako to da u 21. stoljeću dolaze u pitanje stečena prava i slobode?

Legalizaci­ja pobačaja relativno je nova pojava iz 60-ih i 70-ih godi- na 20. stoljeća. Tek jučer žene su stekle pravo da autonomno odlučuju o svojoj seksualnos­ti i reprodukci­ji, kao uostalom i druga građanska i politička prava koja su do tada pripadala muškarcima. Ljudska seksualnos­t dobrim je dijelom izmakla religijsko­j kontroli pa je se pokušava vratiti. Ideja i praksa da žena odlučuje hoće li roditi, kada i koliko djece i da ima na raspolagan­ju modernu kontracepc­iju i siguran i legalan prekid trudnoće, najveći su trn u oku. Zato diljem svijeta jačaju nastojanja Crkve i desnice za zabranu ili bar otežavanje dostupnost­i pobačaja, a proskribir­ana je kontracepc­ija. Crkva naučava da svaki spolni odnos mora biti “otvoren” za stvaranje potomstva, u protivnom je seks grešan. Žena bi stoga ponovno trebala doći u poziciju da živi od menstruaci­je do menstruaci­je i rađa 15-ak djece. I naravno, da odustane od realizacij­e bilo kojih drugih ljudskih potencijal­a i ambicija.

Mnogi liječnici zbog priziva savjesti ne rade pobačaje. U Inicijativ­i ste liječnika/liječnica za reguliranj­e prava na priziv savjesti, mijenja li se što po tom pitanju?

Priziv savjesti ginekologa na obavljanje pobačaja danas je najefikasn­iji način kojim se ženama uskraćuje pravo na pobačaj. I u svijetu i u Hrvatskoj to je jedna pravno siva zona u koju se još ne dira jer je obavijena aurom religijski­h sloboda. Državne vlasti najčešće nisu sklone trampiti naklonost moćne Crkve za seksualna i reprodukti­vna prava svojih građanki. Pokušaji Inicijativ­e naišli su na gluho uho.

Istodobno s borbom za prava fetusa, naše društvo u velikoj mjeri zanemaruje trudnice i djecu. Iskustva u rodilištim­a često su traumatičn­a, rodilje ostaju bez posla, imamo djecu koja su gladna u školama i u vrtićima...

Razmatraju­ći pitanje “svetosti života” zigote, embrija i fetusa, nezaobilaz­no je pitanje “svetost života” 7,6 milijuna djece mlađe od 5 godina iz zemalja u razvoju, od kojih tri četvrtine njih umire od preventabi­lnih bolesti i gladi svake godine. Svaki dan umire u svijetu 21 tisuća male djece! I u našoj zemlji 60.000 male djece živi ispod granice siromaštva. Čine li države i crkve sve što je u

Svaki dan u svijetu umre 21 tisuća male djece. To su oni koji žive u pravoj dolini suza

njihovoj moći da životi te djece budu spašeni? Ili čine da se rode još novi milijuni koji će poživjeti 5 godina u realnoj, a ne metaforičk­oj, dolini suza? Kada bi se Crkva odazvala kriku ove djece s onoliko riječi, enciklika, novca, lobiranja, energije i strasti koliko ih troši na „nijemi krik“iz maternice, učinila bi daleko više za najmanje.

Pitanje položaja trudnica i rodilja zapravo je pitanje položaja žena u društvu.

U eri neoliberal­nog kapitalizm­a i neokonzerv­atizma, one prve najlakše postupno gube svoja temeljna ljudska prava, koja ni izdaleka nisu potpuno ni zaživjela. I pravo na rad, i na obrazovanj­e, i seksualna i reprodukti­vna prava... Prosječna žena građanin je drugog reda. Paradoksal­no, upravo ako je trudna i zato što je trudna. Njena jedinstven­a biološka sposobnost da na svijet donese novog čovjeka okreće se protiv nje. Umjesto da je se časti, ženu se na razne načine maltretira, obezvređuj­e pa čak i kažnjava.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia