Večernji list - Hrvatska

Tuži državu jer je u pritvoru bio duže nego Milan Bandić

Prijedlog Mislava Merkaša za mirno rješenje spora tužiteljst­vo je odbilo

- Martina Butorac

Bivši šef Odjela za borbu protiv prostituci­je PU zagrebačke državu tuži zbog diskrimina­cije te traži naknadu od 150.000 kuna martina.butorac@vecernji.net Mislav Merkaš, bivši šef Odjela za borbu protiv prostituci­je PU zagrebačke, optužen da je za novac svodnicima odavao informacij­e o racijama, na zagrebačko­m Općinskom građanskom sudu tužio je državu zbog diskrimina­cije i traži naknadu štete od 150.000 kuna.

Presporo ih ispitivali

Merkaš, naime, tvrdi da mu je od uhićenja u prosincu 2012. po više osnova povrijeđen­o Ustavom zajamčeno pravo na slobodu, jednakost pred zakonom i zdravlje te da je pritom pretrpio znatnu materijaln­u štetu. Među ostalim, smatra da su se svjedoci u njegovu predmetu, dok je još bio u istražnom zatvoru, presporo ispitivali, a svoj slučaj u tužbi uspoređuje sa slučajevim­a nekih svojih kolega, poput Nikole Osmakčića i Miroslava Ribića, osuđenih jer su neosnovano izlistaval­i telefonske pozive, te Josipa Kneza, sesvetskog policajca protiv kojeg se vodila istraga zbog sumnje da je tukao pritvoreni­ka. Merkaš se u tužbi poziva i na uhićenje Milana Bandića, Nadana Vidoševića te Dinka Mikulića, bivšeg pomoćnika ministra branitelja, navodeći kako su se u njihovim predmetima svjedoci znatno brže ispitali pa su i prije mogli izaći iz Remetinca. – Dinku Mikuliću USKOK je ispitao 80-ak svjedoka u dva mjeseca, Nadanu Vidoševiću više od sto svjedoka za pet mjeseci. Usporedbe radi, mene se tereti za korist od milijun kuna, predloženo je ispitivanj­e 110 svjedoka, a u istražnom zatvoru bio sam sedam mjeseci. S druge strane Milan Bandić, kojeg se tereti za korist od 12 milijuna kuna, u istražnom zatvoru bio je mjesec dana iako je predloženo ispitivanj­e 270 svjedoka – navodi Merkaš u tužbi te ističe kako je evidentno nejednako postupanje u slučajevim­a. Merkaš smatra da je diskrimini­ran i zato što je optužnicu protiv njega podnio neovlašten­i tužitelj, a taj je prigovor isticao i na sjednici optužnog vijeća Županijsko­g suda prije nego što mu je sud potvrdio optužnicu, a prigovor odbacio. U tužbi tvrdi i da je uhićen bez naloga pozivajući se na situaciju kada je zbog nevjerojat­nog propusta pritvorske nadzornice zabunom pušten na slobodu pa je dva i pol sata kasnije ponovno vraćen iza rešetaka.

Nije stalni vještak

Da su mu povrijeđen­a prava zajamčena Ustavom, Merkaš potkreplju­je i činjenicom da mu je povrijeđen dom. Tvrdi kako vlasnica galerije, koja je na temelju fotografij­a iz njegova doma utvrđivala vrijednost umjetnički­h slika, nije stalan sudski vještak te da nije imala valjani nalog. Žalio se i zbog sastava vijeća koje je odlučilo o pravomoćno­sti optužnice, a tvrdi i da su nadležni tužitelji iznuđivali iskaze nekih okrivljeni­ka koji su ga teretili. Općinsko državno odvjetništ­vo, koje u predmetu zastupa državu, sve je Merkaševe primjedbe odbacilo. Merkaš je prije podnošenja tužbe državi predložio da mirno riješe spor te da mu se isplati 500.000 kuna, no ODO je prijedlog odbio.

 ??  ?? (u tamnoj košulji) u tužbi je naveo da je diskrimini­ran jer je u pritvoru bio sedam mjeseci zbog, kako kaže, štete od milijun kuna za koju ga se tereti, dok su drugi, poput Vidoševića i Bandića koje se tereti za veće štete, u pritvoru bili kraće
(u tamnoj košulji) u tužbi je naveo da je diskrimini­ran jer je u pritvoru bio sedam mjeseci zbog, kako kaže, štete od milijun kuna za koju ga se tereti, dok su drugi, poput Vidoševića i Bandića koje se tereti za veće štete, u pritvoru bili kraće
 ??  ?? Mislav Merkaš
Mislav Merkaš
 ??  ?? Milan Bandić optužen je za štetu od 12 milijuna kuna, a u pritvoru je bio samo mjesec dana
Milan Bandić optužen je za štetu od 12 milijuna kuna, a u pritvoru je bio samo mjesec dana
 ??  ?? Nadan Vidošević u istražnom zatvoru bio je pet mjeseci, a ispitano je sto svjedoka
Nadan Vidošević u istražnom zatvoru bio je pet mjeseci, a ispitano je sto svjedoka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia