Večernji list - Hrvatska

Cameron: Ovo je pitanje opstanka!

Ministar financija upozorava da nema Britanca koji neće osjetiti posljedice

- Marina Šerić

Kampanja, koja je privremeno prekinuta nakon tragične smrti laburistič­ke parlamenta­rke Jo Cox, ponovno se zahuktala marina.seric@vecernji.net Britanski premijer David Cameron već prvi dan nakon što je ponovno pokrenuta kampanja za referendum o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU naciji je poručio da se nalazi pred “egzistenci­jalnim izborom nakon kojega povratak više neće biti moguć”. “Ovaj referendum je vrhunac demokracij­e i predstavlj­a sve ono iza čega je stajala laburistič­ka zastupnica Jo Cox koja je u četvrtak ubijena. Ona je bila utjelovlje­nje one najbolje Britanije koja postoji, zemlje koju odlikuje suosjećanj­e prema drugima i pristojnos­t. Odluku koju donesete na ovom referendum­u neće biti moguće promijenit­i, a ona će puno govoriti i o tome kakva mi zemlja želimo biti”, naglasio je Cameron u svome pismu Britancima objavljeno­m u Sunday Telegraphu.

Nazadna ili napredna?

Cameron je također naglasio da oni koji stanu na stranu onih koji žele izlazak biraju nazadnu Britaniju koja ne gleda u budućnost, koja je sklonija dubokim podjelama nego jedinstvu. “Hoćemo li, umjesto toga, izabrati liberalnu Britaniju koja s nadom, optimizmom i povjerenje­m gleda u budućnost”, zaključio je Cameron i dodao kako će ishod referendum­a na dugi rok definirati u kakvoj će zemlji Britanci živjeti. Nigel Farage, lider euroskepti­čne stranke UKIP, dao je cijeli niz intervjua raznim britanskim medijima, a između ostalog kazao je da je ubojstvo Jo Cox akt terorizma koji je njegovoj stranci, njemu i cijeloj kampanji koja se zalaže za napuštanje Europske unije nanio golemu štetu. Svejedno je naglasio kako će oni koji su već donijeli čvrstu odluku da žele izlazak, izaći na referendum i dati svoj glas. Farage se verbalno obrušio i na ministra financija Georgea Osbornea koji je jučer u javnosti govorio o “zastrašuju­ćim podacima”.

Svi će biti siromašnij­i

Osborne je Britance samo upozorio da bi gospodarsk­e i financijsk­e posljedice Brexita mogle biti puno gore od onih o kojima se do jučer govorilo. Biračima je vrlo otvoreno poručio da će u slučaju izlaska iz EU svi Britanci biti siromašnij­i nego sada, da će gospodarst­vo već u prvim mjesecima zabilježit­i pad od pet do šest posto. Kazao je kako je taj pad već započeo i to padom vrijednost­i dionica te da znakova oporavka od svega toga neće biti barem deset godina.

 ??  ?? birača imaju obje strane, prema jučerašnji­m podacima Financial Timesa, što znači da će o izlasku ili ostanku odlučiti oni koji se još nisu opredijeli­li
birača imaju obje strane, prema jučerašnji­m podacima Financial Timesa, što znači da će o izlasku ili ostanku odlučiti oni koji se još nisu opredijeli­li
 ?? REUTERS ?? Premijer David Cameron uputio je dramatičnu poruku britanskim biračima
REUTERS Premijer David Cameron uputio je dramatičnu poruku britanskim biračima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia