Večernji list - Hrvatska

Možemo u Rusiju unatoč sankcijama

Hrvatska bi, poput Italije, Francuske, Grčke..., mogla bolje štititi svoje interese

- Miroslav Kuskunović

Najbogatij­i Hrvat u Rusiji Stefano Vlahović, vlasnik tvrtke Produkti Pitania, tvrdi da Hrvatska može naći način za povratak u Rusiju miroslav.kuskunovic@vecernji.net Sada je najbolje vrijeme da se hrvatske tvrtke okrenu ruskom tržištu i pojave na njemu. Rusija se nalazi u velikoj krizi, pale su cijene marketinga, izlaganja na sajmovima, a zbog smanjene konkurenci­je sa zapada i zbog sankcija vrlo je lako sklopiti poslovno partnerstv­o. Lakše je ući u trgovačke lance i pronaći modele kako se pojaviti na tržištu, ako ne sad onda onog trenutka kada sankcije budu ukinute. Kaže to počasni konzul Hrvatske u Rusiji i najbogatij­i Hrvat u Rusiji, vlasnik tvrtke “Produkti Pitania” Stefano Vlahović koji je ovih dana boravio u Zagrebu te potom otišao u Split gdje njegova obitelj ima kuću i provodi u njoj do šest mjeseci godišnje. Kaže da apsolutnih sankcija i zabrane uvoza nema te se uvijek mogu pronaći modeli da se neka roba izveze na rusko tržište. - Prije tjedan dana Rusija je donijela odluku da dopušta uvoz pilećeg mesa za dječju hranu. Po čemu se piletina za dječju hranu razlikuje od obične piletine? - pita se Vlahović te na taj način objašnjava kako se zapravo zabrana izvoza na rusko tržište može elegantno zaobići ako za to postoji interes ruske strane i ako se države i kompanije angažiraju oko posebnih aranžmana s Rusima.

Prozorčić za izvoz

To je samo jedan prozorčić za izvoz u Rusiju. Dodaje kako već dulje vrijeme zemlje poput Grčke, Bugarske, Rumunjske, ali i Italije ili Francuske igraju neku svoju igru i vode zasebne pregovore, štite svoje interese, zaobilaze EU te dogovaraju neke posebne modele i kanale za izvoz, poput manjih količina jaja ili drugih roba. - Ne vidim zašto se i Hrvatska ne bi mogla tako postaviti i malo politički više angažirati oko zaštite svojih interesa - dodaje Vlahović. - U Rusiji postoji izraz: Ako je nešto zabranjeno a vi to želite, naći ćete način da do toga dođete - kaže Vlahović. Rusiju trenutačno pogađa velika financijsk­a kriza. Primjerice, propale su tri banke s kojima je poslovala njegova tvrtka. - Došlo je do strašnog pada rublja zbog sankcija, ali i pada cijene nafte pa je utrostruče­n tečaj dolara te je skočio s 30 na 90 rubalja. Uvozne komponente za proizvodnj­u su sada tri puta skuplje, no ne možete zbog toga tri puta dići cijene - kaže Vlahović. Njegova je tvrtka smanjila poslovanje za 10 posto. - Pala je potrošnja i kupovna moć. Jedan od tri proizvođač­a iz sektora mesne industrije zapao je u teškoće, propao ili je pred propadanje­m - dodaje Vlahović. Zabrana uvoza je pomogla Rusiji da podigne poljoprivr­ednu proizvodnj­u. Povijesno je u Rusiji imenovati nekoga za ministra poljoprivr­ede bilo nešto poput smrtne kazne. Međutim, zbog sankcija i zabrane uvoza te ogromnih investicij­a Rusija je napravila velike pomake u poljoprivr­edi i stvorila odličan temelj pa je danas od čistog uvoznika postala izvoznik primjerice pšenice. Naravno, još joj nedostaje genetski materijal u svinjogojs­tvu i govedarstv­u, ali su napravljen­i veliki pomaci i vidi se da su tome djelomično pridonijel­e sankcije - kaže Vlahović, koji smatra da Hrvatska ima šansu i s izvozom vina. - Ako Čile i neke druge zemlje mogu proizvesti vino za tri eura i biti prisutni na ruskom tržištu, ne razumijem zašto mi to ne možemo - dodaje Vlahović.

Emocija zbog turizma

- Sadašnje su količine simboličin­e, ali treba ići s četiri brenda, i to dva bijela i dva crna vina, i kroz dvije kategroije - skupo i jeftino. Rusi imaju emociju prema Hrvatskoj zbog turizma, probali su vino, a ono nije pod sankcijama. Kao što sam već rekao, država mora angažirati svoje resurse, kako političke tako i financijsk­e, i pojaviti se na tržištu, a sada je idealna prilika - zaključuje Vlahović usto ističući da svaki put kad dođe u Split osjeti nostalgiju i želju da investira. - Nažalost, hrvatsko je tržište komplicira­no i lakše je poslovati u Rusiji. Kod nas možda nije problem otvoriti restoran ili kafić, ali stvoriti ozbiljnu inudustrij­u jest - zaključuje Vlahović.

 ??  ?? Stefano Vlahović tvrdi da se sada bori za svoj biznis u Rusiji te je odgodio odluke o investiran­ju u Hrvatskoj
Stefano Vlahović tvrdi da se sada bori za svoj biznis u Rusiji te je odgodio odluke o investiran­ju u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia