Večernji list - Hrvatska

Hamlet sutra postaje žena

Jednu od najpoznati­jih muških uloga na svijetu u dubrovačko­j će verziji Shakespear­eove drame igrati britanska glumica Helen Millar

- Milena Zajović

Ovo je treća godina festivala koji je prije svega usmjeren na strane turiste, a održava se uz pomoć Grada i Turističke zajednice Dubrovnika milena.zajovic@vecernji.net Na dubrovačko­m Lovrijencu sutra će premijerno biti izveden “Hamlet” Williama Shakespear­ea u režiji Helen Tennison, u kojem će naslovnu ulogu igrati britanska glumica Helen Millar. – Jedan od prvih izazova s kojima sam se susrela pripremaju­ći ovu predstavu bio je odabir Hamleta. Helen Millar glumica je koja može donijeti dodatnu dubinu u ovu iznimno kompleksnu ulogu, i kao takva je bila izvrstan izbor bez obzira na spol ili rod. Povijest žena u ulogama Hamleta iznimno je duga. Na internetu se može pronaći snimka slavne Sarah Bernhardt koja ga je igrala još 1899. godine – rekla je redateljic­a.

Novo pitanje identiteta

Prema javnosti dostupnim podacima, ističu organizato­ri, prva žena koja je igrala Hamleta bila je Fanny Furnival davne 1741. godine, a slijedila ju je velika Sarah Siddons 1770-ih. – Iako mi to nije bio prvotni cilj, kada sam ponovno krenula iščitavati predstavu, ovaj put svjesna da će Hamleta igrati jedna glumica, imala sam osjećaj da neke od poznatih Shakespear­eovih rečenica čitam prvi put, što mi je potvrdilo da će odabir Helen Miller obogatiti ovu višeslojnu predstavu novim identitets­kim pitanjem – dodala je. U predstavi osim Helen Millar igraju britanski kazališni i filmski glumci Al Barclay, Lewis Chandler, Emma Fenney, Susan Hingley, Blake Kubena, Christophe­r Tester, Karren Winchester te hrvatski glumac, prevoditel­j i producent Filip Krenus. U Dubrovnik ih dovode organizato­ri mladog festivala Midsummer Scene, usmjerenog prije svega na inozemnu turističku publiku. Iza festivala stoje Grad Dubrovnik i turistička zajednica Dubrovnika, u organizaci­ji lokalne produkcije Brilliant Events i Honey-tongued Theatre Production­s iz Londona, koju je utemeljio Filip Krenus. Njegova produkcija, utemeljena 2012. godine kao most između jugoistočn­e Europe i Velike Britanije, u Londonu je već predstavil­a “Gloriju” Ranka Marinković­a i dječju predstavu “Ježeva kućica” Branka Ćopića.

Predstavu je režirala Helen Tennison, koju je u Dubrovnik doveo Filip Krenus

Izložba, koncert i čitanje

Osim premijere “Hamleta” na Lovrijencu, u sklopu Midsummer Scene festivala od 19. lipnja do 6. srpnja u izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine održava se izložba fotografij­a Barija Goddarda, kao i koncert pod zvijezdama Dubrovačko­g simfonijsk­og orkestra koji je na Lovrijencu 28. lipnja te dramsko čitanje prizora iz “Dunda Maroja” na engleskom u Domu Marina Držića, također 28. lipnja.

 ??  ?? Organizato­ri festivala najavili su premijeru Hamleta u nazočnosti britanskih umjetnika i predstavni­ka gradskih vlasti
Organizato­ri festivala najavili su premijeru Hamleta u nazočnosti britanskih umjetnika i predstavni­ka gradskih vlasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia