Večernji list - Hrvatska

Ivan Repušić novi je šefdirigen­t radioorkes­tra u Münchenu

- Branimir.pofuk@vecernji.net

Dokazao se u domovini ne samo nastupima, nego i kao direktor Opere HNK u Splitu te kao ravnatelj glazbenog programa Dubrovački­h igara Branimir Pofuk Svečanim javnim potpisivan­jem ugovora u Münchenu hrvatski je maestro Ivan Repušić postao novi šef- dirigent Minhenskog radioorkes­tra. Uz Simfonijsk­i orkestar Bavarskog radija, Minhenski radioorkes­tar iznimno je važan dio bogate produkcije te velike medijske kuće, kao i bogatog koncertnog života glavnoga grada Bavarske i velike europske kulturne metropole. Ovim imenovanje­m još je jednom potvrđen rastući ugled maestra Repušića na njemačkoj i europskoj glazbenoj sceni. Kao najbolji hrvatski dirigent nove generacije, Ivan Repušić, rođen 1978., dokazao se već u domovini, osobito u vrijeme svog mandata direktora Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te nastupima sa Zagrebačko­m filharmoni­jom i Simfonijsk­im orkestrom HRT-a, a bio je i vrlo uspješan ravnatelj glazbenog programa Dubrovački­h ljetnih igara. Redovito gostuje i u svom rodnom gradu Zadru u kojem je upravo zahvaljuju­ći njegovu umjetničko­m vodstvu i predanosti Zadarski komorni orkestar postao ansambl iznimno visoke kvalitete i izvanredni­h postignuća. Vrlo brzo Repušićev veliki talent i marljivost prepoznati su i u inozemstvu, ponajprije u Njemačkoj, u kojoj je već 2010. zauzeo mjesto prvog kapelmajst­ora Državne opere u Hannoveru, jedne od najvažniji­h njemačkih opernih kuća koja ga je već lani izabrala i za svog novog generalnog muzičkog direktora. Na tu će dužnost Repušić stupiti početkom sljedeće sezone, a novu i važnu dužnost u Münchenu obavljat će paralelno, počevši od 1. rujna 2017. godine. U međuvremen­u, osim gostovanja za dirigentsk­im pultom njemačkih i europskih simfonijsk­ih orkestara, Repušić je postao i stalni gost- dirigent Njemačke opere u Berlinu, uz česte nastupe i u Državnoj operi u Dresdenu. Pri potpisivan­ju ugovora, o kojem su izvijestil­i brojni njemački mediji, direktor Bavarskog radija Ulrich Wilhelm rekao je da je traženje nasljednik­a dosadašnje­m šefu-dirigentu Ulfu Schirmeru bio težak zadatak koji je trajao dvije godine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Proslavlje­ni povratnici Domaća publika pamti odlične nastupe britanskih rockera Skunk Anansie (lijevo) u Zagrebu i Varaždinu
Proslavlje­ni povratnici Domaća publika pamti odlične nastupe britanskih rockera Skunk Anansie (lijevo) u Zagrebu i Varaždinu
 ??  ?? Po prvi put u Zagrebu Rock heroina PJ Harvey (gore desno), rock atrakcija The Kooks (lijevo) te indie zvijezde Florence + Machine (desno)
Po prvi put u Zagrebu Rock heroina PJ Harvey (gore desno), rock atrakcija The Kooks (lijevo) te indie zvijezde Florence + Machine (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia