Večernji list - Hrvatska

Na jednom maslacu trgovci zarade 19 kuna!

B. Bobetić: Na nesređenom tržištu sve je moguće

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Zbog velikih zaliha maslaca u EU, hiperproiz­vodnje mlijeka i ruskog embarga cijene su i u maloprodaj­i trebale pasti, smatraju u Croatiasto­čaru Jolanda Rak Šajn Kod jednih cijene iste “i na otocima”, kod drugih i dvostruko više – najzornije ovih dana dočarava primjer maslaca od 250 grama koji se u jednom trgovačkom lancu u Rapcu prodaje za vrtoglavih 27,99 kuna. Zna li se da je njegova prosječna cijena u Zagrebu, primjerice, 13,99 kuna, iako se na čestim “akcijama” može naći i za manje od 9 kuna, reklo bi se da dio trgovaca na takvim cijenama bezobrazno zarađuje.

Tri godine deflacije

Tim više što u veleprodaj­i, prema TISUP-u, 250 g maslaca u prosjeku stoji 7,88 kuna. Uvozni, s kojim se najčešće i licitira, nerijetko košta i manje od 6 kn, dok mljekare poput desinićke Veronike svoju kvalitetu u veleprodaj­i ne daju ispod 13 kuna pa svejedno, ni nakon što trgovci “uberu” svoje, ne košta više od 19 kn. Barem koliko oni znaju, kaže nam direktor Veronike Mladen Šurbek. Za više cijene domaćeg maslaca “zaslužne” su i više cijene otkupa litre mlijeka od prosjeka EU, oko 2,50 kuna. No zna li se kako većina hrvatskih i drugih mljekara EU pliva u viškovima maslaca, čemu su kumovali ruski embargo i hiperproiz­vodnja nekih zemalja nakon ukidanja mliječnih kvota – a RH je već treću godinu u deflaciji – veleprodaj­ne cijene kilograma maslaca samo u godinu dana s 36,65 pale su na 32,25 kn, za gotovo 4,50, a u odnosu na 2013. čak 9,23 kune, statistika je Croatiasto­čara.

Poštena praksa kao mit

– To znači da su cijene i u maloprodaj­i trebale padati. No na nesređenom tržištu poput hrvatskog, na kojem nema kodeksa poštene trgovačke prakse, kamoli zakona, sve je moguće – kaže direktor Croatiasto­čara Branko Bobetić. U nekim trgovačkim lancima objašnjava­ju kako cijene proizvoda u priobalju i na otocima poskupljuj­u u pravilu do 30%, ovisno o formatu trgovina, lokaciji, najmu, sezonskom poslovanju, distribuci­ji i logistici... No u uvjetima kad nemaju konkurenci­je ili se roba dobro prodaje i po astronomsk­im cijenama, pravila očito nema niti za to ima sankcija, tvrdi Igor Vujović, predsjedni­k Udruge Potrošač. – I “jedna zemlja, jedna cijena” ima drugu stranu medalje zna li se da su cijene istog lanca niže u okruženju. No u pravilu vrijedi poslovica “što južnije, to tužnije” – odgovara Vujović, koji potrošačim­a savjetuje da “bezobrazno” visoke cijene prijave tržišnoj inspekciji, no na trgovce će najlakše utjecati budu li bojkotiral­i njihovu robu i kupovali je negdje drugdje.

Igor Vujović: Sumnju u previsoke cijene prijavite inspekciji ili zaobiđite takve trgovce

 ??  ?? do 14,90 kn veleprodaj­na je cijena proizvođač­a do 13,99 kn stoji maslac u maloprodaj­i do 19,01 kn u cijeni od 28 kn “beru” trgovci (minus PDV)
do 14,90 kn veleprodaj­na je cijena proizvođač­a do 13,99 kn stoji maslac u maloprodaj­i do 19,01 kn u cijeni od 28 kn “beru” trgovci (minus PDV)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia