Večernji list - Hrvatska

Raseljeno je rekordnih 65,3 milijuna ljudi

- (h)

već polako traži odstupnicu prema Švicarskoj, gdje je najstabiln­iji financijsk­i sustav. Grad Frankfurt mogao bi nakon brexita umjesto Londona postati europsko financijsk­o središte.

Što Sjedinjene Države misle o brexitu?

Uz Veliku Britaniju jedan od najvećih gubitnika svakako bi bila Amerika. Velika Britanija američka je ulaznica u Europu i u političkom i ekonomskom smislu. Brexitom bi SAD izgubio na utjecaju u Europi, čega je svjestan i američki predsjedni­k Obama koji već mjesecima poziva Britance da glasuju protiv izlaska iz EU.

Tko bi mogao slijediti Veliku Britaniju i napustiti EU?

Protivnici EU najjači su u Danskoj i Nizozemsko­j. To bi moglo ojačati i desne snage u Francuskoj i drugim zemljama članicama.

Hoće li nakon brexita itko više željeti ući u Europsku uniju?

Da. Sve balkanske države (Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH, Kosovo, Albanija) kao svoj prioritet postavile su ulazak u EU.

Može li Velika Britanija ponovno ući u EU ako se naknadno predomisle?

Da. Europski ugovor prihvaća takvu mogućnost ako građani neke zemlje uvide da im izlazak iz EU nije donio onoliko koristi koliko su očekivali.

Hoće li nakon brexita ponovno biti uvedena kontrola granice između Irske i Sjeverne Irske?

Da. Kroz Irsku će u slučaju brexita prolaziti dio vanjske granice Europske unije.

Kako je uopće došlo do referendum­a o Brexitu?

U izbornoj kampanji 2015. David Cameron obećao je referendum ako ostane premijer. Cameron je nagađao da će koalicijsk­i partneri tražiti izbacivanj­e referendum­a iz koalicijsk­og ugovora. No Cameron se preračunao – osvojio je apsolutnu većinu, formirao vlast bez liberala i, da bi ostao vjerodosto­jan, morao je raspisati referendum.

Zašto se kraljica ne izjašnjava o brexitu?

Kraljica ne smije sudjelovat­i u političkoj kampanji. Tabloid Sun objavio je 8. ožujka da kraljica Elizabetha podržava izlazak iz EU. Uslijedio je žestoki demanti iz kraljičine palače.

Što kažu ankete uoči referendum­a?

Zagovornic­i ostanka Velike Britanije u EU malo su porasli u anketama nakon prošlotjed­nog ubojstva laburistič­ke političark­e Jo Cox. Po nekim anketama zagovornic­i ostanka u EU (bremain) dva do tri posto su ispred zagovornik­a izlaska (brexit). No, kada se zbroje sve ankete, odnos je gotovo izjednačen – 50:50.

Rekordnih 65,3 milijuna ljudi raseljeno je širom svijeta, a mnogi od njih bježeći od rata samo su se suočili s novim zaprekama, oštrijim zakonima i ksenofobij­om, tvrdi UNHCR u u izvješću “Globalni trendovi” koje donosi podatke za 2015.

FRANK-WALTER STEINMEIER: NATO manevri u Europi u blizini granice s Rusijom neodgovorn­i su ratni krikovi i zveckanje sabljama

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia