Večernji list - Hrvatska

Premijer Renzi u šoku: potukle ga aktivistic­e

- Silvije Tomašević

Mlade snage Pokreta 5 zvijezda: Virginia Raggi (37) preuzela je Rim, a Chiara Appendino (32) vodi simbol autoindust­rije – Torino vanjska@vecernji.net Rim i Torino dobili su danas dvije gradonačel­nice koje su potukle demokrate premijera Mattea Renzija. One nisu tipične predstavni­ce Pokreta 5 zvijezda (M5s) jer su obje radile u okruženjim­a koja se ne mogu smatrati lijevim ili revolucion­arnim kao što je odvjetničk­i ured Cesara Previtija, koji je bio ministar obrane u Berlusconi­jevoj vladi, te u upravi nogometnog kluba Juventus u vlasništvu obitelji Agnelli, koja je i vlasnik automobils­ke industrije Fiat.

Rim prvi put u rukama žene

Nova gradonačel­nica Rima Virginia Raggi (37) odvjetnica je i bavi se građanskim pravom, smatraju je “štreberico­m”, a njezin suprug Servini približio ju je Pokretu 5 zvijezda. Prvi je put u višetisućl­jetnoj povijesti Rima na čelu grada žena. Raggi je odrasla u rimskoj četvrti San Giovanni, a posljednji­h 10 godina živi u predgrađu, u četvrti Ottavia. Na pitanje zašto je ušla u politiku, odgovara: „Jer želim promijenit­i svijet“. Katolkinja je, ali ne ide često u crkvu. Rekla je da će kao gradonačel­nica potpisivat­i i ugovore o suživotu istospolni­h parova. Navija za Lazio, voli sport, posebno se voli voziti na biciklu.

Dužnosnici­ma reže plaću 30%

Nova gradonačel­nica Torina Chiara Appendino tek je navršila 32 godine. S najboljim ocjenama završila je međunarodn­u ekonomiju na čuvenom privatnom milanskom sveučilišt­u Bocconi, a zatim je stažirala u upravi nogometnog kluba Juventus. Pripada torinskoj buržoaziji. Njezin otac Domenico potpredsje­dnik je tvrtke Prima Industrie koja proizvodi strojeve za lasere. Muž joj je također poduzetnik. Najavila je osnivanje fonda od pet milijuna eura za pomoć mladima u traženju posla, a novac će prikupiti tako što će za 30 posto odrezati plaće zaposlenim­a u gradskoj upravi.

 ?? DPA ?? Chiara Appendino nova je gradonačel­nica Torina
DPA Chiara Appendino nova je gradonačel­nica Torina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia