Večernji list - Hrvatska

U Hrvatsku novi 3008 GT stiže krajem godine

Nekoliko tjedana nakon premijere novog 3008 Peugeot je pokazao i njegovu sportsku izvedbu

- Sandra.mikulcic@vecernji.net

Mladen Milčić Atraktivna Ateca u narančasto­j boji plijeni poglede kao rijetko koji novitet, a u Hrvatskoj će se moći naručiti od srpnja Dobro, vozili smo se Barcelonom, katalonsko­m prijestoln­icom gdje je Ateca osmišljena i razvijena, pa možemo uzeti u obzir da su domaćini ponosni na svoj prvi SUV u povijesti, ali već dugo nismo primijetil­i toliko pogleda i radoznalos­ti drugih vozača i prolaznika oko nekog novog modela. Primjerice, dvoje njemačkih umirovljen­ika na barcelonsk­om aerodromu El Prat željeli su znati sve detalje, cijene i od kad se Ateca može kupiti u Njemačkoj. Da smo mogli, odmah bismo im na licu mjesta prodali Atecu koja na hrvatsko tržište stiže početkom listopada, a moći će se naručiti od srpnja. Cijena početnog modela s opremom Reference i 1,0 TSI trocilinda­rskim motorom sa 115 KS i 200 Nm okretnog momenta iznosit će 148.000 kuna, a prvi dizelaš 1,6 TDI sa 115 KS i 250 Nm uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i sa srednjim paketom opreme Style stajat će 177.000 kuna.

Prostrana unutrašnjo­st

To je osjetno jeftinije od, primjerice, Nissan Qashqaija, koji je popularizi­rao ovu klasu kompaktnih SUV/crossover automobila, a prema gotovo identičnim dimenzijam­a i stilu Seatovim stručnjaci­ma očito je bio uzor za razvoj Atece. Duga je 436,3 cm i uz međuosovin­ski razmak od 263,8 centimetar­a nešto je kompaktnij­a od nedavno predstavlj­ene druge generacije Volkswagen Tiguana s kojim dijeli platformu, a prava je blizanka drugoj generaciji Škode Yeti čiji se dolazak očekuje iduće godine. Ateca i Yeti će se i izrađivati u istoj tvornici u Češkoj. Unutrašnjo­st Seat Atece nudi vrlo solidnu prostranos­t, kvalitetne materijale i završnu obradu te vrhunsku ergonomiju, svojstvenu VW grupi.

Bočni nagib od 32 stupnja

Ateca je prije svega urbani automobil koji je vrlo udoban i ugodan za vožnju na cesti, ali može biti i vrlo upotreblji­v na terenu. Da s pravom pripada SUV klasi isprobali smo na urbanom parkour improvizir­anom terenskom poligonu gdje smo isprobali kako Ateca prolazi terenske zadatke poput vožnje na bočnom nagibu od 32 stupnja. Isprobali smo najjači model sa 2,0 TDI motorom sa 190 KS, 7-stupanjski­m DSG automatski­m prijenosom, 4x4 pogonom i opremljen novim najboljim paketom opreme (sportskiji FR dolazi iduće godine) XCellence. Pravi luksuz u kabini, radarski tempomat koji izvrsno funkcionir­a, cijeli niz sustava pomoći vozaču poput sustava kamera koji omogućuju pogled na multimedij­skom ekranu iz ptičje perspektiv­e (top view) i izrazita uglađenost u vožnji odlikuje top izvedbu koja je na razini najboljih u klasi i bit će prava konkurenci­ja spomenutim Qashaiju i Tiguanu te Hyundai Tusconu i Kiji Sportage. S moćnim 2,0 TDI motorom od 150 konja, pak, troši oko 6,5 l/100 km. GT izvedbe već su se profiliral­e kao spoj luksuza i dinamike, a Peugeot 3008 GT toj je kombinacij­i dodao i osobine SUV modela Sandra Mikulčić Samo nekoliko tjedana nakon predstavlj­anja tog noviteta, Peugeot je model 3008 već pokazao i u najdinamič­nijoj i najluksuzn­ijoj izvedbi. Novi 3008 GT opremljen je najsnažnij­im motorom u gami - 2,0L BlueHDi od 180 konjskih snaga - uparenim sa 6-stupanjski­m automatski­m mjenjačem. Odlikuje se nizom posebnih značajki, među kojima je i dvobojna karoserija. Modeli 3008 GT i GT Line na hrvatsko će tržište stići krajem ove godine.

Posebno razvijen ovjes

Kroz Peugeotovu gamu GT izvedba već se učvrstila kao spoj luksuza i dinamike, a u tu kombinacij­u 3008 GT unosi i prednosti SUV modela. Vizualno, naglasak je na detaljima poput posebnih obloga blatobrana, dvostruke kromirane ispušne cijevi, dvobojnih naplataka, 19-inčnih serijskih guma. Dostupne samo na izvedbi GT, ove su gume sparene s posebno razvijenim ovjesom. Peugeot 3008 GT donosi Full LED svjetla i pokazivače smjera sa stupnjevit­im paljenjem. Unutrašnjo­st krasi poboljšani i- Cockpit s tehnološki naprednom armaturnom pločom, ali i kvalitetni materijali te kromirani detalji. Ističu se dvostruki prošivi bakrene boje na površini armaturne ploče, oblogama vrata i središnjim naslonima za ruke. Ti šavovi krase i sjedala. Digitalni prikaz instrument­ne ploče također se nudi u bakrenoj boji. Izvedba GT Line spaja dinamičan stil s pristupač- nijim motorima. U ponudi je na cijeloj gami motora, uz iznimku 1,6L BlueHDi 100 i 2,0L BlueHDi 180, koji su namijenjen­i isključivo izvedbi GT.

Sportski izgled, ne i snaga

Iako se završna obrada i oprema temelje na opremi Allure, GT Line većinu svojih značajki duguje izvedbi GT, pa ima poseban prednji odbojnik sa svjetlima Full LED i rešetkom prednje maske GT, obrube od inoksa na stražnjim staklima, dvostruke kromirane ispušne cijevi, crni krov.

3008 GT opremljen je najsnažnij­im motorom u gami te razvija 180 konjskih snaga

 ?? PEUGEOT ?? Jačanje game Modeli 3008 GT i GT Line odražavaju uspon Peugeota u viši cjenovni razred
PEUGEOT Jačanje game Modeli 3008 GT i GT Line odražavaju uspon Peugeota u viši cjenovni razred
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia