Večernji list - Hrvatska

Exitovu smotru otvara “Čarobnjak” iz Sombora

Priču o Thomasu Mannu režirao je B. Liješević

- Bojana Radović

U novoj predstavi Teatra Exit – “Taksimetar” Gorana Vojnovića i režiji Matka Raguža glume Zijah Gračić i Robert Budak bojana.radovic@vecernji.net Zahvaljuju­ći Teatru Exit, kazališno ljeto u Zagrebu donosi nova uzbuđenja. Od 28. lipnja do 6. kolovoza traju Ljetne noći Teatra Exit u Muzeju za umjetnost i obrt, a Matko Raguž, ravnatelj Exita, sastavio je atraktivan program od najvećih hit predstava svog popularnog kazališta, ali i gostovanja nekih od najboljih i najnagrađi­vanijih predstava iz šire regije.

Povratak “Plemena”

Gosti stižu iz Sombora, Beograda, Sarajeva, Novog Sada, a zagrebačka teatarska publika moći će vidjeti i nagrađivan­u predstavu HNK Osijek “260 dana” u režiji Dražena Ferenčine, kao i popularna i nagrađivan­a “Plemena”, koja su nastala u koprodukci­ji Teatra Exit i Planet Arta. Po dobrom starom običaju, na samom kraju ove kazališne revije vidjet ćemo i pretpremij­eru novog naslova Teatra Exit, predstavu “Taksimetar” Gorana Vojnovića, u režiji Matka Raguža, u kojoj glume Zijah Gračić i Robert Budak. Posebna kazališna poslastica otvara Ljetne noći Teatra Exit. U utorak 28. lipnja, iz Srbije stiže “Čarobnjak”, predstava Narodnog pozorišta iz Sombora, koja je doslovno “pomela” 58. Sterijino pozorje i osvojila nagrade za: najbolji suvremeni tekst – Fedor Šili, za najbolju režiju – Boris Liješević, za glumačko ostvarenje – Saša Torlaković te Nagrada iz Fonda ”Dara Čalenić” za najboljeg mladog glumca – Marko Marković. “Čarobnjak” govori o životu Thomasa Manna, a radnja komada obuhvaća period od 1891. godine, kada je Thomas Mann bio petnaestog­odišnjak, do 1949. kada se ubio njegov sin Klaus.

Kazališna igra, a ne biografija

Naizgled biografska, ova drama, osim činjenica zasnovanih na motivima Mannova književnog djela, miješa biografske činjenice i fiktivne događaje i likove. Redatelj Boris Liješević ističe kako ova predstava nije koncipiran­a kao biografija Thomasa Manna, već kao kazališna igra u kojoj je gledatelj, od samog početka, aktivni sudionik. U “Čarobnjaku” glume: Saša Torlaković, Svetozar Cvetković (vraća se u Zagreb nakon što smo ga na 40. Danima satire Fadila Hadžića gledali u predstavi “Pijani” beogradsko­g Ateljea 212, u ulozi za koju je i nagrađen), Radoje Čupić, Tatjana Šanta i Marko Marković. Od gostovanja izdvaja se i “Dogvill”, predstava koja u Zagreb stiže 13. srpnja, a koju je režirao Kokan Mladenović.

Matko Raguž za Ljetne noći kombinirao je uspješnice Exita i teatarske hitove iz regije HNK Osijek gostuje s nagrađivan­om predstavom “260 dana” u režiji D. Ferenčine

 ??  ??
 ??  ?? Frontmen grupe Vatra pridružit će se glumcima ZKM-a u Šibeniku
Frontmen grupe Vatra pridružit će se glumcima ZKM-a u Šibeniku
 ??  ?? “Čarobnjak” Višestruko nagrađivan­a predstava Narodnog pozorišta iz Sombora govori o životu Thomasa Manna od 1891. do 1949.
“Čarobnjak” Višestruko nagrađivan­a predstava Narodnog pozorišta iz Sombora govori o životu Thomasa Manna od 1891. do 1949.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia