Večernji list - Hrvatska

LeBron: Znam kako do naslova, samo su mi trebali vjerovati

Ušteda od čak

- Dražen Brajdić

LeBron je prvi igrač koji je u finalu imao najbolje brojke u čak pet statističk­ih kategorija: strijelac, skakač, dodavač, bloker i kradljivac lopti drazen.brajdic@vecernji.net Zajedno sa svojim “vitezovima”, među kojima se najviše oslanjao na “Sir” Irvinga (26 koševa), King James vratio se na tron. Predvodeći Cavalierse kroz preokret dosad nezabiljež­en u finalima NBA lige (s 1-3 na 4-3), LeBron James potvrdio je status najmoćnije­g košarkaša današnjice. I to baš protiv momčadi koju je predvodio igrač (Stephen Curry) koji mu je statusno ozbiljno zaprijetio. U slatkoj pobjedi u sedmoj utakmici izborenoj usred Oaklanda (93:89), LeBron je uknjižio 27 koševa, 11 skokova i 11 asistencij­a što je bio njegov sedmi triple-double u NBA finalima. “Kralj” je tim učinkom postao tek treći igrač u povijesti lige koji je u sedmoj utakmici finala upisao trostruko- dvoznamenk­asti učinak, ali i prvi koji je u finalnoj seriji imao najbolje brojke u čak pet statističk­ih kategorija. A u tih sedam utakmica bio je najbolji strijelac, skakač, dodavač, bloker i kradljivac lopti.

Grad će ekonomski procvjetat­i

Osim nagrade za najboljeg igrača finala (MVP), kako je jedan kolega duhovito zaključio, LeBron je zaslužio i nagradu za generalnog menadžera i najboljeg trenera sezone. Jer, on je bio taj koji je sudjelovao u smjenjivan­ju trenera Davida Blatta, ali i u postavljan­ju njegova nasljednik­a Tyrona Luea koji je, pak, postavio igru onako kako je LeBronu odgovaralo. – Zaslužio je LeBron i nagradu za privrednik­a godine jer će zahvaljuju­ći ovom uspjehu Cleveland sada i ekonomski procvjetat­i – ustvrdio je s osmijehom hrvatski izbornik Aleksandar Petrović. – Čelnici kluba, ali i moji suigrači, dopustili su mi da ih vodim prema naslovu. Osvojio sam dva prije ovoga, znam kako se do njega dolazi, samo je bilo pitanje da mi ljudi u tome počnu vjerovati. Dopustio mu je to i vlasnik Cavaliersa Dan Gilbert koji nema što mu nije izgovorio kada je 2010. LeBron otišao u Miami.

Pogazio ponos

– Svi mi griješimo, pa sam tako i ja. A griješio je i LeBron, no bitno je da smo obojica to shvatili i donijeli Cavsima prvi naslov – opravdavao se Gilbert za to što je tada LeBrona proglasio izdajnikom i sebičnjako­m prizivajuć­i mu prokletstv­o u novoj sredini. Gilbert je tada, u svom pismu, čak i obećao navijačima kluba da će Cavsi osvojiti naslov i prije nego što će to “samoprozva­ni kralj” učiniti sa svojim novim klubom. No, “odbjegli” James osvojio je dva naslova s Miamijem, a onda se 2014. godine vratio kući. Silno motiviran da svom gradu donese prvi naslov prvaka u nekom ekipnom sportu, nakon 52 godine svojevrsno­g prokletstv­a za sve klubove iz tog grada. Naravno, Gilbert je “pojeo” sve što je rekao i to gaženje ponosa na koncu mu se i isplatilo. Jamesu je ovo bio sedmi NBA finale i treći naslov prvaka, no teško će dostići šest naslova Michaela Jordana. No, u nečemu ga je ipak uspio prestići, a to je ustvrdio legendarni branič Pistonsa Isiah Thomas: – Nitko kao on za naslov nije morao raditi sve, a morao je zabijati, dodavati, skakati, blokirati... Jordan je morao samo zabijati.

 ??  ?? u sedam NBA finala ostvario je LeBron u zadnjoj utakmici (27 koševa, 11 skokova i 11 asistencij­a) osvojio je LeBron James, dva je prije imao s Miami Heatom
u sedam NBA finala ostvario je LeBron u zadnjoj utakmici (27 koševa, 11 skokova i 11 asistencij­a) osvojio je LeBron James, dva je prije imao s Miami Heatom
 ??  ?? LeBron James nije skrivao suze radosnice kad je podigao prvi pehar sa svojim Cavsima
LeBron James nije skrivao suze radosnice kad je podigao prvi pehar sa svojim Cavsima
 ??  ?? Isiah Thomas: Nitko kao LeBron nije morao raditi sve – zabijati, dodavati, skakati, blokirati...
Isiah Thomas: Nitko kao LeBron nije morao raditi sve – zabijati, dodavati, skakati, blokirati...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia