Večernji list - Hrvatska

Š

-

tisuća ljudi, a ljeti broj gostiju nadmaši broj stanovnika i za pet puta. Kod nas je poznat kao odredište za maturalce, a većina gostiju i jest tih godina.

M– – zvan “El del Bombo” 63-godišnji je vatreni navijač španjolske nogometne reprezenta­cije poznat po svojim bubnjevima. Dosad nije propustio nijednu utakmicu španjolske nogometne vrste u više od 30 godina, kao niti jedno Svjetsko prvenstvo od 1982. godine.

N– – bila je maskota Svjetskog nogometnog prvenstva 1982. godine, jedinog koje se održalo u Španjolsko­j.

O– – nastrada na raznim festivalim­a diljem te zemlje. No sve je više onih koji zauvijek žele zabraniti borbu s bikovima, popularnu koridu (na fotografij­i gore).

P– – najpoznati­je jelo u Španjolsko­j. Rižoto od povrća, plodova mora, mesa i ribe začinjen šafranom.

R– – najbolji je španjolski tenisač i trenutačno je svjetski broj 5. Nadal je osvojio četrnaest Grand slam naslova, zlatnu olimpijsku medalju 2008. i 27 naslova na turnirima iz serije Masters 1000.

S– – alkoholno piće, tj. aromatizir­ano voćno vino porijeklom iz Španjolske. Njena se uporaba bilježi u prvom desetljeću 19. stoljeća. Riječ „sangrija“potiče od španjolske riječi „sangre“, što u prijevodu znači krv.

TUVXZ– – morala je vratiti zlatne medalje osvojene 2000. u Sydneyu nakon šokantnog otkrića kako je većina igrača bila potpuno zdrava. – – predjelo koje se često poslužuje i konzumira kao mali obroci za snack. Poslužuju se kao male šnite kruha s nekim nadjevom, primjerice lignjama, školjkama, jajima, povrćem ili u malim zdjelicama. – – od samog formiranja Starog kontinenta španjolski umjetnici vodili su glavnu riječ. Tijekom španjolsko­g zlatnog doba dominirali su El Greco i Zurbaran, u baroku Diego Velazquez, Goya je obilježio povijesni period rata za neovisnost, u impresioni­zmu je vodeći bio Sorolla, dok su modernizam obilježili Picasso, Dali, Gris, Miro... – – bivši španjolski nogometaš poznat po igrama u madridskom Realu gdje je igrao na poziciji zadnjeg veznog. Danas je izbornik španjolske reprezenta­cije. Jedini je trener koji je osvojio Euro, Svjetsko prvenstvo i Ligu prvaka. – – legenda Barcelone i jedan od najtrofejn­ijih španjolski­h nogometaša u povijesti. S furijom je osvojio dva Eura (2008. i 2012.) te jedno Svjetsko prvenstvo (2010.), a s Barcelonom je osvojio čak 25 trofeja (8 puta Primeru, 4 Lige prvaka...). – – glavni je grad autonomne pokrajine Aragon, provincije Saragose i bivše kraljevine Aragon. Nalazi se na rijeci Ebro i njenim pritokama u velikoj dolini s raznovrsni­m krajolicim­a.

 ??  ??
 ??  ?? ŠPANJOLSKA PARAOLIMPI­JSKA KOŠARKAŠKA MOMČAD
ŠPANJOLSKA PARAOLIMPI­JSKA KOŠARKAŠKA MOMČAD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia